Κατά σχεδόν 30.000 θέσεις μειώθηκε η μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για τον Ιανουάριο του 2017, κάτι που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση από το 2001 μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αφορούν τις ροές μισθωτής απασχόλησης του Ιανουαρίου 2017, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 126.501, ενώ οι αποχωρήσεις σε 156.318.
Από τις 156.318 συνολικά αποχωρήσεις, οι 73.609 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 82.709 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Το αρνητικό ισοζύγιο διαμορφώνεται κυρίως από τέσσερις κλάδους: Λιανικό Εμπόριο (-5.895), Εστίαση (-10.000), Δραστηριότητες Απασχόλησης (-3.564) και Καταλύματα (-1.965).
Και οι τέσσερις αυτοί κλάδοι παρουσιάζουν αύξηση της ζήτησης για εποχιακή απασχόληση την περίοδο των εορτών και το μεγαλύτερο ποσοστό από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν αφορούν τέτοιου τύπου απασχόληση, δηλαδή θέσεις σε κλάδους που χρειάζονται επιπλέον προσωπικό λόγω της εορταστικής περιόδου.

ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ αυξήθηκαν και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι (αναζητούντες εργασία) για τον πρώτο μήνα του νέου έτους, οι οποίοι είναι 928.962, αριθμός πουε ίναι αυξημένος κατά 18.494 σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2016. Αυτό, ποσοστιαία μεταφράζεται σε αύξηση 2,03%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία 500.401 (53,87%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 428.561(46,13%) είναι εγγεγραμμένοι για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Από αυτούς τα "πρωτεία" κατέχουν και πάλι οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες σε ποσοστό 61,67%.
Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες το μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζεται σε αυτή μεταξύ 30 και 54 ετών με ποσοστό κοντά στο 64%.Στην κατηγορία του βαθμού εκπαίδευσης τα πιο υψηλά ποσοστά παρατηρούνται σε αυτούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 47,85% ενώ σε σχέση με την υπηκοότητα 9 στους 10 είναι Έλληνες υπήκοοι.
Στο σύνολο των εγγεγραμμένων μη αναζητούντων εργασία τον Ιανουάριο του 2017 είναι λιγότεροι κατά 0,71% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2016, ενώ οι επιδοτούμενοι άνεργοι αντίστοιχα είναι λιγότεροι κατά 27.647 (-14,97%) 157.015 συνολικά.

Γ. Βρούτσης: «Στοιχεία-κόλαφος για την κυβέρνηση»
Τα στοιχεία αυτά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΝΔ. Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του κόμματος, Γιάννης Βρούτσης, και ο αναπληρωτής τομεάρχης, Θεόδωρος Καράογλου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Μετά την πίεση που άσκησε η Νέα Δημοκρατία, το Υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε σήμερα, να δώσει στη δημοσιότητα - με μεγάλη καθυστέρηση - στοιχεία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Ιανουαρίου 2017. Πρόκειται για στοιχεία κόλαφο για την Κυβέρνηση.
» Απεικονίζουν ένα πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων που συνιστά την χειρότερη επίδοση όλων των εποχών.
» Αποδεικνύουν ότι με την ανεύθυνη και ανερμάτιστη πολιτική της, η Κυβέρνηση οδηγεί σε κατάρρευση την αγορά εργασίας με θύματα τους εργαζόμενους και τους ανέργους.
» Το νέο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, με το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων να είναι αρνητικό με 29.817 περισσότερες απολύσεις, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης για τις δραματικές εξελίξεις στο χώρο της εργασίας.
» Η διάχυτη αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία, η εξοντωτική φορολογία, η αύξηση των εισφορών και η παντελής απουσία μεταρρυθμίσεων, οδήγησαν σε ένα πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο που σηματοδοτεί, εκτός των άλλων, το μηδενισμό του ρυθμού αποκλιμάκωσης της ανεργίας!
» Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιανουάριο του 2014, στοχευμένες πολιτικές μας έφεραν, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2014 η 'ΕΡΓΑΝΗ' έκλεισε με θετικό ισοζύγιο +6.397 νέες θέσεις απασχόλησης.
» Οι αρνητικές επιδόσεις, όμως, δεν αφορούν μόνο τις χαμένες θέσεις εργασίας.
» Επηρεάζουν αντίστοιχα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης.
» Για πρώτη φορά στην ιστορία της αγοράς εργασίας της χώρας μας, για δύο συνεχόμενα έτη – 2015 και 2016 – πήραν κεφάλι και κυριάρχησαν απόλυτα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
» Δυστυχώς, ο πρώτος μήνας του νέου έτους αποκαλύπτει ότι η κακή αυτή εικόνα, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο».



★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr
 
Top