Στις 300.000 άτομα ανέρχονται οι συμπολίτες μας που πληρούν τις προϋποθέσεις απόλυτης φτώχιας ώστε να δικαιούνται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ενώ το υπουργείο εκτιμά ότι συνολικά οι ωφελούμενοι θα αγγίξουν τους 750.000 δικαιούχους.

Τον εντυπωσιακό αυτό αριθμό έδωσε ή ίδια η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Τόνισε επίσης «για να μη γίνεται καμία παρανόηση, ότι το σύστημα δεν κλείνει στις 28 Φεβρουαρίου. Το τέλος του μήνα είναι ένας σταθμός, όπως και το τέλος κάθε μήνα, για να γίνουν οι διασταυρώσεις. Αμέσως μετά, την πρώτη εβδομάδα του κάθε μήνα, τα στοιχεία στέλνονται στον τελικό κατάλογο "ΔΙΑΣ". Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τέρμα για όσους έχουν κάνει αιτήσεις μέσα στον Φεβρουάριο, αλλά συνεχίζουν τον Μάρτιο».

Σημείωσε επίσης ότι «το σύστημα είναι απολύτως αξιόπιστο, με το που θα εισαχθούν τα στοιχεία και εφόσον γίνει ο έλεγχος του τελευταίου εξαμήνου, σου λέει εάν είσαι δικαιούχος του ΚΕΑ και το πόσο που θα πάρεις». Η κ. Φωτίου πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο σύστημα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι δεν εξετάζεται η φορολογική δήλωση του αιτούντος, αλλά αυστηρά οι τελευταίοι έξι μήνες. Διευκρίνισε, δε, ότι ακόμα κι αν ένας πολίτης αυτό το εξάμηνο κάποιον μήνα έχει εισπράξει περισσότερα χρήματα και απορριφθεί από το ΚΕΑ, μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση τον επόμενο μήνα και να αποδειχτεί ότι δικαιούται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Η αν. υπουργός στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ- ΜΠΕ διευκρίνισε «το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης δεν είναι μόνο χρηματικό ποσό, αλλά οι δικαιούχοι συνδέονται με την ειδική κατηγορία λογαριασμών της ΔΕΗ (ΚΟΤ) και επιδοτούνται για τους λογαριασμούς του ρεύματος, επίσης είναι δικαιούχοι του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους) και προμηθεύονται τρόφιμα, τα οποία διανέμονται από τις 57 συμπράξεις της χώρας, ενώ δικαιούνται και σχολικά γεύματα».

Ειδικά για τα σχολικά γεύματα, η κ. Φωτίου σημείωσε ότι αν και υπήρξαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, πέρασε τροπολογία στη Βουλή για να δοθούν 11 εκατομμύρια γεύματα στα σχολεία. Είπε τέλος ότι μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, θα υπάρξει ένα πρόγραμμα γέφυρα που σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα διανείμει τα σχολικά γεύματα καταρχήν σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας και φτώχειας.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr
 
Top