...και μάλιστα μετά την κατανάλωση του αγαπημένου τους νέκταρ αισθάνονται πιο αισιόδοξες και ευτυχισμένες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε μία ομάδα βιολόγων από το Queen Mary University of London, οι μέλισσες μετά την κατανάλωση του νέκταρ, βρίσκονται σε μία θετική συναισθηματική κατάσταση.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Telegraph οι ερευνητές πραγματοποίησαν μία σειρά από πειράματα, με κύριες πρωταγωνίστριες τις μέλισσες, οι οποίες διδάχθηκαν να πίνουν ζαχαρούχο νερό από έναν μπλε κύλινδρο, ενώ κοντά του βρισκόταν και ένας πράσινος.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε στις μέλισσες ένας κύλινδρος με διφορούμενο χρώμα. Οι μέλισσες οι οποίες είχαν πιει νέκταρ, πέταξαν πιο γρήγορα στην πιθανή πηγή τροφής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτός ο τρόπος αντίδρασης, αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι ευτυχισμένοι άνθρωποι παίρνουν πιο αισιόδοξες αποφάσεις, σχετικά με την έκβαση των αποφάσεων.Ο επικεφαλής της έρευνας Lars Chittka λέει σχετικά: "Η διαπίστωση ότι οι μέλισσες δεν εμφανίζουν απλώς επίπεδα νοημοσύνης αλλά και συναισθήματα, προκαλεί έκπληξη. Υποδεικνύει ότι θα πρέπει να σεβόμαστε τις ανάγκες τους κατά τη δοκιμή τους σε πειράματα, και να κάνουμε περισσότερα για τη διατήρησή τους".

Σε ένα δεύτερο πείραμα, οι μέλισσες συμμετείχαν σε ένα τεστ προσομοίωσης σύμφωνα με το οποίο μία αράχνη τους επιτέθηκε. Οι μέλισσες οι οποίες είχαν πιει το νερό με τη ζάχαρη πριν την "επίθεση", δεν χρειάστηκαν τόσο χρόνο για να συνεχίσουν την αναζήτηση της τροφής τους, γεγονός που υποδηλώνει πως είναι λιγότερο προβληματικές.

Ένας εκ των ερευνητών ο Luigi Baciadonna προσθέτει: "Οι γλυκές τροφές μπορεί να βελτιώσουν την αρνητική διάθεση στους ενήλικες ανθρώπους και να μειώσουν το κλάμα των νεογέννητων ως απάντηση στα αρνητικά γεγονότα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι παρόμοιες γνωστικές αντιδράσεις συμβαίνουν και στις μέλισσες".

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει πως τέτοιες μελέτες θα μπορούσαν να φέρουν στην επιφάνεια συναρπαστικές θεωρίες και έντονες συζητήσεις για τη συνείδηση των εντόμων.

Πηγή
 
Top