Ομόφωνα ενόχους για ανθρωποκτονία από πρόθεση  και περιύβριση νεκρού χωρίς να αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό  στους κατηγορουμένους κήρυξε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον πατέρα της τετράχρονης Άννυ Στάνισλαβ Μπαρκατζίεφ, γνωστό ως "Σάββα" και τον φίλο του Ναζίφ Αχμέντοφ ή "Νικολάι". Τους επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον ποινή φυλάκισης 3μιση ετών στο "Σάββα" και 3 ετών στον "Νικολάι".

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου οι δύο άνδρες τέλεσαν την ανθρωποκτονία από κοινού σε ήρεμη ψυχική κατάσταση χωρίς τη συμμετοχή τρίτου ατόμου και στη συνέχεια μαζί προχώρησαν στον τεμαχισμό του άτυχου κοριτσιού. Επιπλέον, το δικαστήριο τους κήρυξε ομόφωνα ενόχους για το αδίκημα της  οπλοχρησίας, ενώ κήρυξε ένοχο τον "Σάββα" ως ηθικό αυτουργό στην ψευδορκία του ηλικιωμένου κατηγορουμένου που είχε δηλώσει ότι φιλοξενούσε το ζευγάρι.

Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία 4-3 (μειοψήφησαν ο Πρόεδρος και δύο ένορκοι) έκρινε ένοχη τη μητέρα της Άννυ, Δημητρίνα Μπορίσοβα για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο και της επέβαλε την ποινή κάθειρξης 6 ετών, ενώ ομόφωνα την απάλλαξε από την κατηγορία της ψευδορκίας.

Η έφεση επί της απόφασης να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα αποφάσισε πριν από λίγη ώρα το δικαστήριο για την μητέρα της Άννυ με την επιβολή περιοριστικών όρων, όπως εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Τέλος, έκρινε ένοχο τον ηλικιωμένο άνδρα για το αδίκημα της ψευδορκίας και του επέβαλε την ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή.

"Πώς είμαι ένοχος;" ήταν η αντίδραση του πατέρα της Άννυ όταν άκουσε την καταδικαστική απόφαση, για να λάβει την απάντηση του Προέδρου "θα το δείτε στο σκεπτικό της απόφασης όταν συνταχθεί".

Ο συνήγορος της Δημητρίνας Μπορίσοβα ζήτησε να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό των μη ταπεινών ελατηρίων, εκφράζοντας σε έντονο τόνο την άποψη ότι στην απόφαση ελήφθη υπόψιν το επάγγελμά της και όχι τα όσα προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία.

Ο συνήγορος του "Νικολάι" ζήτησε  από το δικαστήριο να του  αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ ο δικηγόρος του "Σάββα" ανέφερε πως η αναγνώριση ελαφρυντικών επαφίεται στην κρίση του δικαστηρίου.

Η εισαγγελέας πρότεινε να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στη μητέρα της Άννυ, αντιθέτως να απορριφθούν για τον "Νικολάι". Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα των κατηγορουμένων για αναγνώριση ελαφρυντικών.

Στιγμές έντασης μετά τη λήξη της συνεδρίασης

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης και ενώ το δικαστήριο είχε αποσυρθεί για να αποφανθεί επί των κατασχεμένων αντικειμένων, μεταξύ των οποίων και τα παιχνίδια της Άννυ, η μητέρα του "Σάββα" ξέσπασε σε ύβρεις απευθυνόμενη στο γιο της "Πες την αλήθεια, αυτήν που είπες σε μένα. Δεν ντρέπεσαι λίγο; Αν δεν την πεις θα την πω εγώ, μ...κα", φώναξε στον γιο της, ενώ ακολούθησε διάλογος μεταξύ των δύο στα βουλγάρικα. Τελικά, η μητέρα του "Σάββα" αποχώρησε από την αίθουσα φωνάζοντας "Με τι το έκοψες; Με μαχαίρι μικρό;" επαναλαμβάνοντας τους χαρακτηρισμούς.

Το δικαστήριο αποφάσισε τα κατασχεμένα παιχνίδια της Άννυ να αποδοθούν στον πατέρα της μικρής και ο πρόεδρος ανακοίνωσε τη λήξη της συνεδρίασης.

Μετά τη λήξη η μητέρα του "Σάββα" ζήτησε να μιλήσει στο δικαστήριο, ωστόσο ο πρόεδρος της εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εφόσον το δικαστήριο έχει αποσυρθεί οριστικά, ωστόσο της είπε εάν θέλει να πει κάτι σχετικό με την υπόθεση να το αναφέρει εκτός συνεδρίασης.

Η γυναίκα αποχώρησε από την αίθουσα φιλώντας τόσο τον γιο της "Σάββα" όσο και την νύφη της Δημητρίνα, ενώ η μητέρα του "Νικολάι" ξέσπασε σε κλάματα.
 
Top