Tην τελευταία προειδοποίησή σε 19 κράτη μέλη (ανάμεσά τους κι η Ελλάδα) εξέδωσε με επιστολή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εντάξουν στην εθνική νομοθεσία τους κανόνες για τη μείωση του κόστους, ούτως ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν αφορούν στη μείωση του κόστους του διαδικτύου κατά 30%, καθώς και στην αξιοποίηση των ήδη υπαρχουσών εγκαταστάσεων (πυλώνες, στύλοι, αγωγοί) για τη βελτίωση των ευρυζωνικών δικτύων. Για παράδειγμα, η επανεγκατάσταση των υποδομών (πχ σκάψιμο δρόμων) κοστίζει σχεδόν 80% περισσότερο, ενώ η οδηγία της Επιτροπής είναι να μειωθεί αυτό το κόστος. Επίσης, μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι ο καλύτερος συντονισμός των έργων πολιτικού μηχανικού και υποδομής, ταχύτερη, απλούστερη και πιο διαφανής διαδικασία χορήγησης αδειών σε εταιρείες και ο εξοπλισμός των νέων κτιρίων με ποιοτικότερα δίκτυα.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν περιθώριο δύο μήνες να εγκρίνουν τα συγκεκριμένα μέτρα, καθώς η πρώτη προθεσμία ήταν η 1η Ιανουαρίου 2016, ενώ στο μεσοδιάστημα είχε υπάρξει ξανά προειδοποίηση.

Με τη συγκεκριμένη νομοθεσία, οι στόχοι της Επιτροπής είναι η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας εντός της ΕΕ. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η «Ψηφιακή Ατζέντα», μέχρι το 2025 όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα σύνδεσης, η οποία θα αγγίζει έως και το 1 gigabyte το δεπτερόλεπτο.

Αναφορικά με τα νοικοκυριά, η ταχύτητα σύνδεσης που θα πρέπει να έχουν είναι τα 100 Mbps, ανεξάρτητα σε ποια περιοχή βρίσκονται, αγροτική ή αστική, ενώ όλοι οι οδικοί άξονες θα πρέπει να έχουν κάλυψη 5G.

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας όσον αφορά την ευρυζωνικότητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα μοιράζεται την προτελευταία θέση με άλλες 2 χώρες της ΕΕ (Λιθουανία, Ρουμανία), όσον αφορά την πρόσβαση των νοικοκυριών στο διαδίκτυο, καθώς το 68% του συνολικού αριθμού νοικοκυριών έχει σύνδεση στο διαδίκτυο. Ακολουθεί η Βουλγαρία με 59%, ενώ ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 85%. Όσον αφορά την ικανότητα χρήσης του διαδικτύου η Ελλάδα κατέχει το ίδιο ποσοστό. Επίσης, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα που έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ αγγίζουν το 85%, ενώ ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι το 95%.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι εκτός των Σκανδιναβικών κρατών, σχεδόν ο ένας στους 2 Ευρωπαϊους διευθετεί τις υποχρεώσεις του με τις δημόσιες υπηρεσίες (46%), μέσω του διαδικτύου, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο επίπεδο.

 
 
Top