Σχεδόν 600 πλειστηριασμοί ακίνητης περιουσίας είναι προγραμματισμένοι ως το τέλος του 2016, ενώ τον επόμενο χρόνο ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τους 3.000, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο («Βήμα της Κυριακής»).

Όπως γράφεται, οι τράπεζες στέλνουν μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «τα ψέματα τελείωσαν» σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια και γι' αυτό προχωρούν εντατικά σε πλειστηριασμούς εμπορικών ακινήτων και σπιτιών, κυρίως μεγάλης αντικειμενικής αξίας, μαζί με τις πρώτες αναδιαρθρώσεις «προβληματικών» επιχειρήσεων, με αρνητικά ίδια κεφάλαια και μη συνεργάσιμους ιδιοκτήτες.

Είναι φανερό ότι ο κλοιός σφίγγει σιγά σιγά και για τους οφειλέτες από τα λαϊκά νοικοκυριά, που προστατεύονται υποτυπωδώς και μέχρι ενός ορίου για την πρώτη κατοικία τους από τη σημερινή νομοθεσία. Απέναντι σ' αυτήν την εξέλιξη, η κυβέρνηση αρκείται να πει ότι «θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας», σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, που μίλησε σε συγκέντρωση στο Βόλο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος των τραπεζών είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά 8-9 δισ. ευρώ ως το τέλος της επόμενης χρονιάς, ενώ βρίσκονται και σε αναμονή της τροποποίησης, μέσα στον Οκτώβρη, του πτωχευτικού κώδικα που θα τους επιτρέψει να παρέμβουν δραστικά στη λειτουργία υπερδανεισμένων, αλλά υπό προϋποθέσεις βιώσιμων επιχειρήσεων.

Τα funds ζητούν και τις υποθήκες

Στο μεταξύ, άλλο δημοσίευμα («Real News») αναφέρει πως τα funds που θα αναλάβουν τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ύψους 30 δισ. ευρώ από τις τράπεζες, ζητάνε να αναλάβουν τον έλεγχο και των ακινήτων που έχουν υποθηκευτεί ως εγγυήσεις για ολόκληρη τη γκάμα των χορηγήσεων (επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά).

Ο νόμος μέχρι στιγμής δεν προβλέπει την ανάθεση της τύχης των υποθηκών -των εμπράγματων εξασφαλίσεων- στα funds, παρά μόνο την εκχώρηση της διαχείρισης του δανείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα funds προβάλλουν το επιχείρημα ότι δεν τους συμφέρει να επενδύσουν μόνο στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και ότι «δεν είναι απλώς εισπρακτικές εταιρείες».

Γι' αυτό ζητάνε να αλλάξει ο νόμος και μαζί με τη διαχείριση του μη εξυπηρετούμενου δανείου, να παίρνουν από τις τράπεζες και τον έλεγχο του ενυπόθηκου ακινήτου, με στόχο να μπορούν, ανάλογα με την περίπτωση, είτε να το πωλήσουν, είτε να το βγάλουν στον πλειστηριασμό.
ΠΗΓΗ
 
Top