Η επιλογή του smartphone σας μπορεί να επηρεάσει το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι για εσάς, αλλά και να αποκαλύψει στοιχεία για την προσωπικότητά σας, υποστηρίζουν ερευνητές από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Λίνκολν.
Σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ετήσια Διάσκεψη του Τμήματος Κοινωνικής Ψυχολογίας, της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, οι συμμετέχοντες διέκριναν στους χρήστες του Android, υψηλότερα επίπεδα ειλικρίνειας, ταπεινότητας, συγκαταβατικότητας και δεκτικότητας, αλλά και τους θεώρησαν λιγότερο εξωστρεφείς συγκριτικά με τους χρήστες  iPhone.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές διεξήγαγαν την αξιολόγηση της προσωπικότητας στους χρήστες Android και iPhone, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες από αυτές τις αντιλήψεις δεν ίσχυαν στην πραγματικότητα. Παρόλα αυτά, οι χρήστες του Android κατατάσσονταν σε υψηλότερη θέση, όσον αφορά στην ειλικρίνεια και την ταπεινότητα.
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αγοράσουν ένα iPhone από ένα τηλέφωνο Android. Κατά τη μέτρηση του χαρακτηριστικού «αποφυγή της ομοιότητας», το οποίο περιγράφει το κατά πόσο θέλουν οι άνθρωποινα έχουν τα ίδια προϊόντα με τους άλλους, οι χρήστες Android απέφευγαν την ομοιότητα περισσότερο από τους χρήστες iPhone, ενώ τέλος, οι χρήστες iPhone θεωρούσαν πιο σημαντικό να έχουν ένα high status τηλέφωνο από ό, τι οι χρήστες του Android.

Για να καταλήξει στα παραπάνω ευρήματα, η ερευνητική ομάδα εκτέλεσε δύο πειράματα. Αρχικά ζήτησε από τους 240 συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά των χρηστών του κάθε τύπου smartphone. Στη συνέχεια, ανέλυσαν ερωτηματολόγια προσωπικότητας από 530 χρήστες Android και iPhone, προκειμένου να διαπιστώσουν  αν τα στερεότυπα αυτά ισχύουν στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Heather Shaw, από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Λίνκολν, τα ευρήματα αυτά παρέχουν νέες γνώσεις σχετικά με τις διαφορές προσωπικότητας μεταξύ των χρηστών διάφορων τύπων smartphone.  Η επιλογή του smartphone είναι το πιο βασικό επίπεδο της προσωποποίησης ενός έξυπνου κινητού και ακόμα και αυτό μπορεί να μας πει πολλά για τον χρήστη.

«Φανταστείτε αν είχαμε περαιτέρω ερευνήσει πώς σχετίζονται τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου, με τις εφαρμογές που κατεβάζει. Είναι ολοένα και πιο εμφανές ότι τα smartphones γίνονται μια μίνι ψηφιακή έκδοση του χρήστη και σε πολλούς από εμάς δεν αρέσει όταν άλλοι χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά μας επειδή μπορεί να αποκαλύψει τόσαπολλά για εμάς», επισημαίνει η Shaw.
stogiatro.gr
 
Top