Το travelstyle παρουσιάζει  το πιο ονειρικό ποτάμι της Ελλάδας! Η θέα του και μόνο κόβει την ανάσα!(photos)
Βενέτικος είναι ένας από τους δύο μεγάλους υδάτινους βραχίονες που σχηματίζουν τον Αλιάκμονα. Είναι γέννημα των νερών που κατεβάζουν τα βουνά Ορλιακας, Βασιλίτσα και Λύγκος.
Το ποτάμι διασχίζει υπέροχη βλάστηση και βαθύσκιωτες χαράδρες χαρίζοντας ζωή στη γρεβενιώτικη φύση. Στα απάτητα αυτά παρόχθια δάση του, κυνηγά πέστροφες η καφετιά αρκούδα, ενώ βρίσκουν καταφύγιο η βίδρα και ο μαυροπελαργός, ένα από τα σπάνια είδη της φτερωτής πανίδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Αρκετά μεγάλο μέρος του παρόχθιου οικοσυστήματος βρίσκεται μέσα στα όρια του διευρυμένου Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Η πρώτη επαφή με το όμορφο αυτό ποτάμι συνήθως γίνεται στη γέφυρα του Ελευθεροχωρίου που βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Τρικάλων – Γρεβενών. Το επιβλητικό τοπίο εδώ, στις ονομαζόμενες από τους ντόπιους «Πύλες του Βενέτικου» με τα κάθετα βράχια και τα βαθιά ποταμίσια νερά, σίγουρα επιβάλλει στον επισκέπτη μια ολιγόλεπτη στάση.
Πάμε για ράφτινγκ
Στον Βενέτικο έχουν ανοιχτεί συνολικά 3 διαδρομές 2ου και 3ου βαθμού δυσκολίας. Η πρώτη, ξεκινά λίγο ψηλότερα από το χωριό Σπήλαιο και ολοκληρώνεται στην είσοδο του φαραγγιού της Πορτίτσας αφού διασχίσει παρόχθιες δασικές συστάδες.
Η κατάβαση αυτή έχει καταγραφεί ως 3ου βαθμού δυσκολίας και διαρκεί 2 ώρες. Η δεύτερη διαδρομή, 3ου βαθμού δυσκολίας, ξεκινά από το γεφύρι του Τρικώμου και ολοκληρώνεται στο μεγαλόπρεπο γεφύρι του Αζίζ Αγά μετά 90 λεπτά. Η τρίτη, που είναι 2ου βαθμού δυσκολίας, πραγματοποιείται στο τελευταίο τμήμα του Βενέτικου ποταμού έχοντας αφετηρία τη γέφυρα του Ελευθεροχωρίου και τερματισμό τη συμβολή του Βενέτικου με τον Αλιάκμονα, μετά 2,5 ώρες.
Σε αυτό το σημείο το ποτάμι κυλά με απανωτούς ελιγμούς και αφρισμένα νερά ανάμεσα σε κροκαλοπαγή πετρώματα και διασχίζει έναν από τους σημαντικότερους παρόχθιους βιότοπους της Βόρειας Ελλάδας όπου φωλιάζουν ο μεγαλοπρεπής μα σπάνιος Αιγυπτιακός γύπας και ο μαυροπελαργός.  Πληροφορίες στα Γραφεία Οδηγών Αγριας Φύσης (24620 85032)www.venetikos.gr)
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ 
Από τη Θεσσαλονίκη έως τα Γρεβενά να υπολογίζετε μόλις 165 χιλιόμετρα, όλα στην Εγνατία Οδό. Από τηνΑθήνα μέχρι τα Γρεβενά θα χρειαστεί να διανύσετε 410 χλμ. (μέσω Λαμίας – Δομοκού – Καρδίτσας - Τρικάλων).
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Σε απόσταση αναπνοής από τις όχθες του Βενέτικου βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας που προσεγγίζεται εύκολα από το χωριό Σμίξη.
Οπωσδήποτε οι ενδιαφερόμενοι θα επισκεφτούν χωρίς δυσκολία τον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου (Βάλια Κάλντα) και τα ορεινά χωριά Σπήλαιο, Ζιάκας, Αλατόπετρα, Πρόσβορο, Μεσολούρι και Λάβδας.
Αξιόλογα είναι και τα όμορφα πέτρινα γεφύρια που συναντάμε στο Βενέτικο ή στους παραποτάμους του. Να αναφέρουμε το μονότοξο γεφύρι Ζιάκα στο ομώνυμο χωριό, το γεφύρι της Πορτίτσας και φυσικά στο Τρίκωμο το περίφημο γεφύρι του Αζίζ Αγά, κτίσμα του 1727 που θεωρείται το μεγαλύτερο της Μακεδονίας
 
Top