Έρευνα από εισαγγελείς διαφθοράς στο σπίτι του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης. Η έρευνα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, παλαιότερα προγράμματα του ΚΕΕΛΠΝΟ στα οποία εμπλέκεται η εταιρεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα, Σταυρούλας Νικολοπούλου.

Οι εισαγγελείς κατάσχεσαν πλήθος εγγράφων και ηλεκτρονικών στοιχείων που αφορούν την περίοδο κατά την οποία η σύζυγος Στουρνάρα εισέπραττε ποσά από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την εταιρία της και για διαφημιστικές δαπάνες που αμφισβητούνται από τους εισαγγελείς. Την ίδια περίοδο ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών.

Πρόκειται για την εταιρία MIND WORKS SOLUTIONS ΕΠΕ που δραστηριοποιούνταν τότε στο χώρο της υγείας, έχοντας αναλάβει δουλειές για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ.α . Στην εταιρεία Γενική Διευθύντρια είναι η κα Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγος του Γ.Στουρνάρα αλλά όπως είχει αποκαλυφθεί τότε, μέτοχοι της εταιρείας μετά την αγορά μεριδίων το 2009 , ήταν η κ. Μυρτώ Στουρνάρα και η κ. Νεφέλη Στουρνάρα.

«Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα», ο διοικητής της ΤτΕ και η γυναίκα του, αναφέρουν πηγές της Τράπεζας, ενώ αναμένονται δηλώσεις του ίδιου του Γιάννη Στουρνάρα.

Οι εισαγγελείς διαφθοράς έκαναν έφοδο και στα γραφεία της συζύγου του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επικοινωνία Τσίπρα – Στουρνάρα

Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπραεπικοινώνησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και τον ενημέρωσε για την έρευνα των εισαγγελικών αρχών στην οικία του.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας έμαθε για την εξέλιξη από τον κ. Στουρνάρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή και οι δύο συμφώνησαν ότι πρόκειται για έρευνα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στην οποία έχουν εμπιστοσύνη.

Συμφώνησαν επίσης ότι αυτή η εξέλιξη δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συνεργασία της κυβέρνησης με την ΤτΕ.

Η υπόθεση

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πρώτη φορά το 2012 με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο τότε βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του βουλευτή , «το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας, της Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας, στις 13-15 Δεκεμβρίου του στο ξενοδοχείο “Hilton” διοργανώθηκε από την εταιρία Mindwork Business Solutions, διευθυντικό στέλεχος της οποίας, είναι η κυρία Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγος του κ. Γιάννη Στουρνάρα, ενώ ο ίδιος ο υπουργός ήταν επίσημος ομιλητής».

Ο βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος ζητούσε να μάθει πόσο κόστισε το εν λόγω συνέδριο και ποιο ποσό εισέπραξε για τις εργασίες της η εταιρία Mindwork, αν διενεργήθηκε διαγωνιστική διαδικασία ή πρόκειται περί απευθείας αναθέσεως, ποιες άλλες, διοργανώσεις εκδηλώσεων για λογαριασμό του Δημοσίου έχει αναλάβει η Mindwork Business Solutions και με ποια ποσά έχει αμειφθεί για καθεμία από αυτές». Οπως γινόταν γνωστό εκείνες τις μέρες, η εταιρία της συζύγου Στουρνάρα (με τελάλη marketing τον ίδιο τον υπουργό) είχε ξεκινήσει τις «αργομισθίες» και τις «παροχές υπηρεσιών» σε κλάδους του υπουργείου Υγείας από το 2009.

Λίγο αργότερα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλαν ότι οι σύμμαχες εταιρίες συζύγου Στουρνάρα – Θ. Βαρβιτσιώτη (στη μετοχική σύνθεση εμπλέκεται και το όνομα του συμβούλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου) παίρνουν 435.666 ευρώ από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για μια καμπάνια κατά της πολυφαρμακίας. Στην ίδια κοινοβουλευτική ερώτηση αναφέρεται ότι ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας ανέθεσε (αρ. πρωτ. 65260) κατόπιν διαγωνισμού την εκστρατεία ενημέρωσης του ΕΟΦ για την πρόληψη της πολυφαρμακίας αντί 435.666 ευρώ στις διαπλεκόμενες εταιρίες. Στις 29 Μαΐου 2013 ο ΕΟΦ (με την υπ’ αρ. πρωτ. 42584 απόφασή του) ενέκρινε τη δαπάνη ύψους 76.011,66 ευρώ για την πληρωμή στις εταιρίες ενός τμήματος του έργου αυτού.

Η απάντηση Στουρνάρα

Ο τότε υπουργός ΟΙκονομικών, Γ. Στουρνάρας, απάντησε με καθυστέρηση μηνών, κάνοντας λόγο για «ψέυδη και συκοφαντίες». Ωστόσο παραδέχθηκε την εμπλοκή της συζύγου του στο σκανδαλο, ισχυριζόμενος ότι οι διαγωνισμοί έγιναν προτού ο ίδιος αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπλοκή της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα στη διαφημιστική καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟαναφέρθηκε και στην εκπομπή «Αλ Τσαντίρι Νιουζ», του Λάκη Λαζόπουλου, ενώ για το θέμα είχε κάνει αποκαλύψεις και ο Παύλος Πολάκης, στην περιβόητη εκείνη συνέντευξη Τύπου που είχε φραστικό επεισόδιο με ορισμένους δημοσιογράφους, με αποτέλεσμα η ουσία της συνέντευξης να μην «παίξει» ποτέ…

Τότε το koutipandoras.gr αποκάλυψε και μια άλλη πτυχή σύμφωνα με την οποία,«ο Γιάννης Στουρνάρας κατά τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, ώθησε στην παραίτηση από τη θέση του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων τον Βασίλη Φλωρίδη, ο οποίος με απόφασή του είχε βάλει «φρένο» σε μια νέα εισροή χρημάτων στον κουμπαρά του ΚΕΕΛΠΝΟκαι κατ΄ επέκταση στις γνωστές «τσέπες», μεταξύ των οποίων φυσικά και της συζύγου του, Σταυρούλα Νικολοπούλου.»

Με πληροφορίες από το altsantiri.gr
 
Top