Διεργασίες στην κεντροαριστερά


Ο πρόεδρος του Ποταμιού πέταξε το «γάντι» στη Φώφη Γεννηματά, καλώντας την σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ώστε να παρουσιάσει ο καθένας τις θέσεις του

«Η κοινωνία μπορεί να υποφέρει από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά δεν νοσταλγεί.... το παρελθόν. Δεν θέλει να γυρίσει στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Με αυτές τις φράσεις ο Σταύρος Θεοδωράκης οριοθέτησε την θέση του Κινήματος στο πολιτικό σκηνικό τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συμπράξει προεκλογικά με κάποιο κόμμα. 

«Το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο μαζί με τους συμμάχους του, εκτός αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα τρίτο εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό πόλο», τόνισε επαναλαμβάνοντας την πρόταση του για κοινή συνέντευξη τύπου στις 20 Σεπτεμβρίου με την συμμετοχή του ίδιου και της Φώφης Γεννηματά για να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση οι διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού από την κοινωνία. 

«Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε μια ομοσπονδία με το ΠΑΣΟΚ. Όλοι αυτοί που μετέχουμε στον διάλογο του κέντρου θέλουμε κάτι καινούργιο και όχι να προσχωρήσουμε στο παλιό». 

Μιλώντας στον Σκάι ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε ότι η λύση για την χώρα δεν είναι η κυβερνητική συνεργασία με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αναφέροντας ενδεικτικά τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της παιδείας: «Διώχνουν από τα πανεπιστήμια καταξιωμένους καθηγητές για να κάνουν το χατίρι αιώνιων φοιτητοπατέρων. Αν όμως δεν φροντίσουμε την παιδεία δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση». 

Ερωτώμενος για τα όσα λέει η κυρία Γεννηματά για τις σχέσεις του με την ΝΔ, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε γελώντας: «Μην μπερδευτούμε. Είναι και πρωί. Η κ. Γεννηματά ήταν υπουργός της δεξιάς. Υπουργός μίας κυβέρνησης που είχε πρώτο ρόλο η Ν.Δ. Πριν ανακαλύψουν το χάος συγκυβερνούσαν με τη ΝΔ». 

Και με αφορμή την 40η επέτειο θανάτου του Μάο «αστειευόμενος» είπε: «η κυβέρνηση αντί να ακούσει το σύνθημα του Μάη του ‘68 «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» προσχωρεί στο δόγμα του Μάο «κόψτε όλα τα λουλούδια που ανθίζουν». 

Με την πρόταση για συνέντευξη Τύπου ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε ένα ακόμη ορόσημο στις διεργασίες για τη νέα κεντροαριστερά. Το «μπαλάκι» είναι πλέον στην περιοχή της Χαριλάου Τρικούπη που απέρριψε χθες τη συνάντηση των αντιπροσωπειών που είχε ζητήσει το πολιτικό συμβούλιο του Ποταμιού. Όμως, η σημερινή κίνηση του προέδρου του Ποταμιού ενδέχεται να αλλάξει τη στάση του ΠΑΣΟΚ, όπου υπάρχουν στελέχη που επιμένουν στην ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται κορυφαίας στελέχη, όπως ο Γιάννης Μανιάτης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης κα.
 
Top