Fpress.gr:Ηλεκτρονική εφαρμογή «εφιάλτη» για όσους εμφανίζουν συναλλαγές μεγάλου ύψους στις τραπεζικές τους καταθέσεις θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών μέσα στο φθινόπωρο.
Μικτή επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε τον Απρίλιο του 2015 –η απόφαση μάλιστα φέρει την υπογραφή του Γιάνη Βαρουφάκη, τότε υπουργού Οικονομικών- και στην οποία μετέχουν το ΣΔΟΕ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδας, μπαίνει στο στάδιο ολοκλήρωσης των εργασιών που αποσκοπούν στον εντοπισμό –και στη φορολόγηση- αδήλωτων εισοδημάτων. Ήδη έχει σχεδιαστεί ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία προσδιορίζει τη συνολική καθαρή ατομική ή οικογενειακή τραπεζική περιουσία για κάθε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου ή ομάδας ΑΦΜ προκειμένου στη συνέχεια να τη συγκρίνει με τα δηλωθέντα ατομικά ή οικογενειακά εισοδήματα. Η εφαρμογή θα μπορεί να πάει για πολλά χρόνια πίσω στο χρόνο –έχει συζητηθεί και η 15ετία αν και εγείρεται πλέον θέμα παραγραφών μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας- ενώ θα βγάζει μεγάλες αποκλίσεις για κάθε έτος ξεχωριστά. Το ζητούμενο, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι το νέο «όπλο» των φορολογικών αρχών να λειτουργήσει συνδυαστικά με το νομοσχέδιο για τη οικειοθελή συμμόρφωση η ψήφιση του οποίου αναβάλλεται συνεχώς λόγω διαφωνιών που έχουν ανακύψει με τους «θεσμούς». Η «λογική» είναι η εξής: μέσα από το νέο σύστημα ηλεκτρικών διασταυρώσεων, να προκύπτουν μαζικά «ευρήματα» για φορολογούμενους, οι οποίοι στη συνέχεια θα ειδοποιούνται να κάνουν χρήση των διατάξεων συμμόρφωσης μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια. Η «απειλή» σε περίπτωση άρνησης, θα είναι εκτός από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, και η επιβολή ποινικών κυρώσεων.
Τι διαφορετικό θα προσφέρει η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή στις φορολογικές αρχές που δεν το πρόσφεραν όλα τα συστήματα που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα: δυνατότητα μαζικών ελέγχων και ταχύτητα αποτελεσμάτων όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Μέχρι πριν από δύο χρόνια, ο έλεγχος των κινήσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς ήταν εφιάλτης για τον ελεγκτή της εφορίας και όχι για τον ελεγχόμενο. Ο ελεγκτής διατύπωνε το αίτημά του στις τράπεζες –κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας- για να παραλάβει τις τραπεζικές κινήσεις… εκτυπωμένες σε χιλιάδες χαρτιά. Στη συνέχεια, τέθηκε σε εφαρμογή το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών» το οποίο μετέτρεπε σε ηλεκτρονική την επικοινωνία των φορολογικών αρχών με τις τράπεζες. Ωστόσο, είχε «ατομικό χαρακτήρα» καθώς ο ελεγκτής μπορούσε να ζητήσει δεδομένα για κάθε ΑΦΜ ξεχωριστά. Όπως είχε αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών από πέρυσι απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου «υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικού αιτήματος προς τα Τραπεζικά Ιδρύματα τα οποία εντός 24 ωρών αποστέλλουν ηλεκτρονικά απάντηση, για συγκεκριμένο ΑΦΜ, που περιλαμβάνει τα στοιχεία των καταθετικών λογαριασμών στους οποίους συμμετέχει ή συμμετείχε κατά την τελευταία 10ετία μαζί με τα τρέχοντα υπόλοιπά τους». Η νέα εφαρμογή, θα παράγει «λίστες» φορολογουμένων με βάση συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία θα θέτουν οι φορολογικές αρχές σε συνεργασία πάντοτε με τις εισαγγελικές αρχές. Όπως προκύπτει από τα δοκιμαστικά τέστ που ήδη έχουν «τρέξει» οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, μέσα σε ώρες παράγονται λίστες φορολογουμένων που παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις τραπεζικών κινήσεων και εισοδημάτων. Φορολογούμενος που αγόρασε ένα ακίνητο 500.000 ευρώ εμβάζοντας το σχετικό ποσό μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού –και άσχετα με το τι αναγράφει το συμβόλαιο καθώς ως γνωστόν αυτό επί σειρά ετών αποτύπωνε την αντικειμενική και όχι την πραγματική αξία- θα βρεθεί υπόλογος όχι μόνο για το αν δεν έχει πληρώσει τον αναλογούντα φόρο μεταβίβασης αλλά και για την προέλευση των χρημάτων με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η αγορά του ακινήτου.
Το νέο σύστημα, θα δίνει καλύτερη «τροφή» για έλεγχο στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών καθώς οι ελεγκτές θα έχουν πλέον πρόσβαση όχι μόνο στα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων αλλά και στις κινήσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του έτους συνδυαστικά πάντοτε με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ζητούμενο όμως για το οικονομικό επιτελείο είναι να αυξηθούν τα έσοδα και όχι να μεγαλώσει η λίστα των υπόπτων για φοροδιαφυγή. Έτσι, στόχος είναι ο νέος ηλεκτρονικός μηχανισμός να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης προκειμένου οι φορολογούμενοι να προσέλθουν οικειωθελώς για ένταξη στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο φορολογικής συμμόρφωσης. Δεδομένου ότι η Βουλή βρίσκεται ήδη σε φάση διακοπών, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί ή μέσα στις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν το νομοσχέδιο να έχει ήδη ψηφιστεί ωστόσο έχουν προκύψει σοβαρές διαφωνίες με τους δανειστές όσον αφορά στον «λογαριασμό» που θα καλείται να πληρώσει όποιος θα κάνει χρήση των διατάξεων του νομοσχεδίου. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει ο φόρος επί των εισοδημάτων που θα εμφανιστούν οικειοθελώς να μην ξεπερνά το 35-40% με τους δανειστές να απαιτούν χρήση της εκάστοτε φορολογικής κλίμακας (ανάλογα με το έτος απόκτησης των εισοδημάτων) κάτι που σημαίνει φορολόγηση με συντελεστή έως και 45% (που θα φτάνει ακόμη και στο 70-80% μαζί με τις προσαυξήσεις).
Με την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής, οι φορολογικές αρχές θα πάρουν στα χέρια τους και ένα δεύτερο σύστημα. Όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση για τη συγκρότηση της επιτροπής «θα αξιοποιηθούν οι βάσεις δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να δύναται να εξαχθούν ανά ΑΦΜ, ομάδες ΑΦΜ ή και μαζικά ανά χρήση, τα εισοδήματα (δηλωθέντα και αδιάθετα) τα ακίνητα, τα μεταφορικά μέσα και λοιπές πληροφορίες που τα αφορούν».
Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας με πολλές προσφορές και πλούσιο παρασκήνιο
 
Top