Την ανακατανομή των προσφύγων σε νέα κέντρα φιλοξενίας, που θα δημιουργηθούν σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο.

Ο σχεδιασμός αυτός δεν είναι άσχετος με την προετοιμασία της κυβέρνησης για την υποδοχή περισσότερων προσφύγων το επόμενο διάστημα, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των ροών, αν καταρρεύσει και τυπικά η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπρόσωπου του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργου Κυρίτση, που επικαλείται η «Καθημερινή της Κυριακής», η δημιουργία των νέων κέντρων θα γίνει με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, ώστε καθένα από αυτά να στεγάζει 500 έως και 1.000 πρόσφυγες.

Από την ανακατανομή θα εξαιρεθούν οι ακριτικοί νομοί, όπως ο Έβρος, και μικρά νησιά.

Ο Γ. Κυρίτσης ισχυρίζεται ότι αρκετές από τις σημερινές δομές κατασκευάστηκαν σε «καθεστώς βιασύνης» και γι' αυτό προβλέπεται να επαναξιολογηθούν, ώστε να διαπιστωθεί ποιες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται μετά από μικρές αναβαθμίσεις και ποιες πρέπει να καταργηθούν.

Εν τω μεταξύ, με αυξημένους ρυθμούς συνεχίζονται οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο, οι αφίξεις στα ελληνικά παράλια υπερδιπλασιάστηκαν ανάμεσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη και το δεύτερο μισό του μήνα που ακολούθησε το πραξικόπημα, φθάνοντας από 634 σε 1.277.

Τις πρώτες 20 ημέρες του Αυγούστου ο αριθμός των αφίξεων έφθασε στους 2.100 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή κατά μέσο όρο πάνω από 200 την ημέρα.
πηγη
 
Top