Σχεδόν το 75% των γονιών δεν ακολουθούν μια από τις πιο βασικές οδηγίες σχετικά με την ασφάλεια του παιδιού στο αυτοκίνητο: δεν το βάζουν σε ειδικό καρεκλάκι που κοιτάζει προς τα πίσω έως την ηλικία των 2 ετών.
Αυτό διαπίστωσε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Academic Pediatrics. Η πλειοψηφία των γονιών τοποθετούν το παιδικό καθισματάκι έτσι ώστε το παιδί να κοιτάζει προς τα εμπρός πολύ νωρίτερα από τα 2 έτη, που είναι η ηλικία μέχρι την οποία οι ειδικοί συνιστούν να κοιτάζει προς τα πίσω. Μάλιστα, ένα ποσοστό 25% γυρίζει το κάθισμα μπροστά πριν καν το μωρό φτάσει στην ηλικία του ενός έτους.
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες για αυτό το λάθος είναι σύμφωνα με την Dr. Michelle Macy, παιδίατρο και ειδικευμένη γιατρό σε επείγοντα περιστατικά στο University of Michigan's C.S. Mott Children's Hospital είναι ότι πολλοί θεωρούν ότι το παιδί νιώθει «άβολα» όταν κοιτάζει πίσω ή ότι θέλουν να βλέπουν το πρόσωπό του ρίχνοντας μια ματιά στον καθρέφτη όταν οδηγούν.
Όμως υπάρχουν πολύ σημαντικοί λόγοι το παιδικό κάθισμα να παραμένει σε θέση ώστε το παιδί να κοιτάζει πίσω.
Στη Σουηδία, οι περισσότεροι γονείς αφήνουν τα παιδιά σ’ αυτή τη θέση μέχρι να κλείσουν τα 4 και στη χώρα αυτή η παιδική θνησιμότητα που συνδέεται με τροχαία ατυχήματα είναι η χαμηλότερη στον κόσμο!
Η οδηγία να μετακινούνται τα παιδιά στο αυτοκίνητο σε καθίσματα που κοιτάζουν προς τα πίσω έως την ηλικία των 2 ετών ισχύει από το 2011 (μέχρι τότε το όριο ήταν το ένα έτος). Το κάθισμα με φορά προς τα πίσω προστατεύει καλύτερα το μικρό παιδί γιατί υποστηρίζει το κεφάλι, τον αυχένα και την σπονδυλική στήλη σε περίπτωση σύγκρουσης, κατανέμοντας την δύναμη της πρόσκρουσης ισορροπημένα σε ολόκληρο το σώμα του.
Έρευνα του 2007 έδειξε ότι παιδιά κάτω των 2 ετών έχουν 75% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν ή να τραυματιστούν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα, εάν τοποθετούνται σε κάθισμα με φορά προς τα πίσω. Σημειωτέον ότι τα τροχαία παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου των παιδιών, καθώς πολλά από αυτά δεν είναι δεμένα σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας
Πηγή: Academic Pediatrics //via:stogiatro.gr
 
Top