Μία θέση ανάμεσα στις 10 χώρες με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό, κατέχει η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ! Η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση στη σχετική λίστα και οι προβλέψεις για τις επόμενες δεκαετίες είναι ακόμη πιο δυσοίωνες. Σύμφωνα με το ρυθμό των γεννήσεων μάλιστα, το 2050, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με το συγκεκριμένο πρόβλημα, ο αριθμός των ανθρώπων που θα είναι άνω των 65 ετών, θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερος σε σχέση με σήμερα.
Η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αναφέρεται στον αριθμό των ανθρώπων που είναι πάνω από 60 ετών, σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία και ακολουθούν η Ιταλία και η Γερμανία. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Φινλανδία και η Σουηδία. Η Βουλγαρία βρίσκεται μόλις μία θέση πάνω από την Ελλάδα, ενώ τη λίστα με τις 10 πιο «γηρασμένες» χώρες συμπληρώνουν η Πορτογαλία, η Κροατία και τα Channel Islands, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού για μια χώρα είναι σοβαρότατες:
δεν ανανεώνεται το έμψυχο δυναμικό το οποίο παράγει πλούτο,
η παρουσία μεγάλου αριθμού συνταξιούχων, σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, επιβαρύνει το σύστημα υγείας με υπερβολικό κόστος, καθώς οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα.
το συνταξιοδοτικό σύστημα οδηγείται σε σταδιακή κατάρρευση, καθώς τα έσοδα δεν καλύπτουν τις ανάγκες.
πηγη healthview.gr
 
Top