Νέα επεισόδια σημειώθηκαν χθες το απόγευμα αυτή τη φορά και πάλι στη Λέρο από παράτυπους μετανάστες, με τους οποίους συνεπλάκησαν ακόμα κάτοικοι του νησιού.

Το μεσημέρι του Σαββάτου περίπου 150-200 παράτυποι μετανάστες που φιλοξενούνται στο hotspot των Λεπίδων, πραγματοποίησαν μαζική έξοδο και άρχισαν να κατευθύνονται με προς το Λακκί, που απέχει περίπου μισό χιλιόμετρο.

Λίγο αργότερα, πλήθος μεταναστών είχε συγκεντρωθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης και μάλιστα εισήλθαν και κατασκήνωσαν μία ομάδα σε νεοανηγειρόμενη οικοδομή και μία άλλη ομάδα σε ένα ακατοίκητο σπίτι, αρνούμενοι να επιστρέψουν πίσω στη δομή. Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κατέφθασαν στο σημείο την ίδια ώρα, προκειμένου να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Ο κύριος λόγος της πορείας και αυτού του είδους της διαμαρτυρίας που ακολούθησε, είναι σύμφωνα με της ΕΛ.ΑΣ. το πάγιο αίτημά τους να τους επιτραπεί να αποχωρήσουν για τον Πειραία, γι 'αυτό και ήθελαν να παραμείνουν δίπλα στο λιμάνι.

Στη συνέχεια, φέρεται ωστόσο μία γυναίκα από μία ΜΚΟ που συνόδευε τους μετανάστες και άνθρωποι της Ύπατης Αρμοστείας να επικαλέστηκαν πως μεταξύ άλλων οι συγκεκριμένοι μετανάστες αρνούνται να επιστρέψουν πίσω γιατί όπως υποστήριξαν είναι επικίνδυνη η διαμονή στον καταυλισμό εξαιτίας κακοποιών που βρίσκοται ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και προκαλούν προβλήματα συνεχώς...



Καθώς οι άνθρωποι του Δήμου βρίσκονταν σε πολύωρες διαπραγματεύσεις με τους παράτυπους μετανάστες και τους ανθρώπους των ΜΚΟ για να εγκαταλείψουν τα κτίρια που κατέλαβαν και να επιστρέψουν πίσω στον καταυλισμό τους, εκείνη την ώρα άρχισε να συγκεντρώνεται στο Λακκί και πλήθος κατοίκων της περιοχής, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα έφτασε και η τοπική αστυνομική δύναμη μαζί με διμοιρία των ΜΑΤ.

Οι κάτοικοι άρχισαν να αποδοκιμάζουν τους ανθρώπους του Δήμου και αρκετοί συνεπλάκησαν με τους μετανάστες σε μία προσπάθεια να τους διώξουν από τα συγκεκριμένα κτίρια. Τότε επενέβη η Αστυνομία ενώ μόλις οι μετανάστες είδαν και τους αστυνομικούς επιτέθηκαν με την σειρά τους σε εκείνους και για αρκετή ώρα επικράτησε πανδαιμόνιο στην περιοχή.

Μετά από αρκετή ώρα, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα η Αστυνομία κατάφερε να επαναφέρει την τάξη στο σημείο και συνοδεία οδήγησαν πίσω τους παράτυπους μετανάστες στην δομή του νησιού, ενώ η όλη διαδικασία κράτησε συνολικά άλλη μία ώρα, μέχρι να επιστρέψουν όλοι πίσω...

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανταποκρίσεις από το νησί, αρκετοί κάτοικοι προπηλάκισαν και μέλη αλληλέγγυων πολιτών, μέλη της ΜΚΟ καθώς και μέλη της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, επιρρίπτοντας τους ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη αναχώρησαν από το νησί πολλά μέλη Μη κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενη αναχώρηση ακόμα και της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας, κάτι που οι Αρχές όμως δεν γνωρίζουν.


 
Top