Έντονες συζητήσεις προκαλεί η τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη, για την θεσμοθέτηση μιας εκ των Ενώσεων ως επίσημο φορέα έκφρασης των εν ενεργεία στρατιωτικών.

Το γεγονός ότι η θεσμοθέτηση της έκφρασης των εν ενεργεία στρατιωτικών, γίνεται με μια τροπολογία, χωρίς να περάσει από δημόσια διαβούλευση όπως όλα τα νομοσχέδια, είναι ενδεικτικό της "βιασύνης" να περάσει όπως όπως ένας νόμος.

Η συγκεκριμένη τροπολογία, σκοπό έχει όπως όλα δείχνουν να καθιερώσει ως μόνο φορέα έκφρασης την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, η οποία έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, όπως δήλωσε ο ίδιος στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Βουλής.

Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, από τις οργανώσεις που ουσιαστικά σκοπεύει να "φιμώσει" η τροπολογία ( ΣΕΕΝΣΑ Ε.Σ.ΠΕ.Θεσσαλίας Ε.Σ.ΠΕ.Ηπείρου Ε.Σ.ΠΕ.Κ.Μακεδονίας) , οι οποίες έχουν ήδη συστήσει το Πανελλήνιο Συντονιστικό των Ενόπλων Δυνάμεων και βρίσκονται σε συνεργασία με τις αντίστοιχες οργανώσεις των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το ΠΑΣΕΔ έστειλε επιστολή στην βουλευτή που κατέθεσε την τροπολογία, ζητώντας της να την επανεξετάσει και να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις.

Δείτε τι αναφέρουν στην επιστολή:

Με μεγάλη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την Τροπολογία που καταθέσατε σχετικά με τη θεσμοθέτηση της Συλλογικής Έκφρασης των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς αυτή αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των Ελλήνων Στρατιωτικών. Άλλωστε
είναι γνωστό σε όλους τους εν ενεργεία συναδέλφους η καλή σας διάθεση απέναντι σε κάθε δίκαιο αίτημα στρατιωτικών και η τιμή που προσδίδετε με τη έμπρακτη συμμετοχή σας, σε προσκλήσεις των Ενώσεων – Συνδέσμου του ΠΑΣΕΔ. Όπως αναφέρετε και στην Αιτιολογική Έκθεση, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει έμπρακτα τη διακλαδική συλλογική έκφραση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και την προστασία του ατομικού και κοινωνικού τους δικαιώματος να συστήσουν και να συμμετάσχουν ενεργώς σε οργανώσεις προστασίας των επαγγελματικών τους συμφερόντων, στα πλαίσια των δημοκρατικών θεσμών. Το περιεχόμενο όμως της Τροπολογίας και η πλειοψηφία όσων αναφέρονται σε αυτήν, έρχονται δυστυχώς σε πλήρη αντίθεση με το υπόμνημα που σας είχαμε αποδώσει ως ΠΑΣΕΔ ( ένα πρωτοβάθμιο ανά Κλάδο των Ε.Δ. – Σ.Ξ., Π.Ν., Π.Α.) τόσο σε εσάς, όσο και στα υπόλοιπα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, μιας και αφενός δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της συλλογικής έκφρασης και αφετέρου δείχνει να θεσμοθετεί ένα μικρό «κομμάτι» της, που αποδεδειγμένα δεν μπόρεσε να εκπροσωπήσει όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ουσιαστικά και αποδεδειγμένα, δυστυχώς απέτυχε με τον τρόπο λειτουργίας της.

Στην Τροπολογία που καταθέσατε, ορίζεται ως δευτεροβάθμιο σωματείο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) η οποία ήδη υπάρχει. Τα παρακάτω ερωτήματά μας, παρακαλούμε να τα εκλάβετε ως ρητορικά: Γνωρίζετε τον τρόπο λειτουργίας της ΠΟΕΣ; Γνωρίζετε την πορεία της από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα; Γνωρίζετε τις Ενώσεις Στρατιωτικών που την αποτελούσαν, ποιες την αποτελούν σήμερα, πόσες ανέστειλαν την συμμετοχή τους σε αυτήν και τι ποσοστό της σε εγγεγραμμένα στελέχη αποτελούν; Τέλος γνωρίζετε ποια είναι η αποδοχή της πλέον από τους Έλληνες Στρατιωτικούς αλλά και κάποιες συμπεριφορές της διοίκησης της;;;

Επιγραμματικά θα σας αναφέρουμε κάποια στοιχεία και σας παρακαλούμε να εξετάσετε την ορθότητα των αιτιάσεων μας – ενημερώνοντας σας ότι κάθε στοιχείο από τα παρακάτω που πιθανώς να ζητήσετε, δύναται να σας γνωστοποιηθεί άμεσα:

• Η ΠΟΕΣ ιδρύθηκε στις 29/11/2013 με απόφαση τους Πρωτοδικείου Αθηνών και κατόπιν σύμπραξης 7 (επτά) Περιφερειακών Ενώσεων Στρατιωτικών. Το Διοικητικό της συμβούλιο εκλέχθηκε στο ένα και μοναδικό συνέδριο της, χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες που ορίζει το καταστατικό της (όπως έχει πολλές φορές δημόσια καταγγελθεί και ουδείς το διέψευσε επίσημα).
Από το Δεκαπενταμελές της Διοικητικό Συμβούλιο έχουν αποχωρήσει τουλάχιστον επίσημα τα πέντε μέλη και κάποια από αυτά ουδέποτε αντικαταστάθηκαν.
Η ΠΟΕΣ πέραν του πρώτου της Συνεδρίου, ουδέποτε πραγματοποίησε άλλο (έχει υποχρέωση για ένα κάθε χρόνο) παραβιάζοντας κατάφορα το καταστατικό της και απαξιώνοντας το κορυφαίο της όργανο.
Η ΠΟΕΣ ουδέποτε όλα αυτά τα χρόνια υπέβαλε Οικονομικό και Διοικητικό Απολογισμό.
Ποτέ δεν λειτούργησαν ορθά και σύμφωνα με το καταστατικό της όργανα της όπως το Διοικητικό Συμβούλιο ή το Γενικό Συμβούλιο.
Έχουν αναστείλει τη συμμετοχή τους στην ΠΟΕΣ επίσημα και με αποφάσεις των Γενικών τους συνελεύσεων, οι τρεις μεγαλύτερες σε δύναμη μελών Ενώσεις Στρατιωτικών (Κ.Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου) που αποτελούν περίπου το 70%-80% των εγγεγραμμένων σε Ενώσεις στρατιωτικών.
Τα εν ενεργεία στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, λόγω ελλιπούς εκπροσώπησης και μηδαμινής συμμετοχής τους στα της Ομοσπονδίας, σύστησαν τον Πανελλήνιο ΣΕΕΝΣΑ, του οποίου το Δ.Σ. απαρτίζεται από ανώτερους - κατώτερους βαθμούς Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας όλων των ειδικοτήτων ( Ιπταμένους, Μηχανικούς, Αποφοίτους ΣΣΑΣ, Αποφοίτους ΑΣΣΥ, ΕΜΘ και ΕΠΟΠ ) και όλων των Σχολών προέλευσης.


Πέραν των παραπάνω που καταδεικνύουν ξεκάθαρα την ανεπάρκεια της συγκεκριμένης Ομοσπονδίας στο να εκπροσωπήσει τους Έλληνες Στρατιωτικούς σε δευτεροβάθμιο βαθμό η ΠΟΕΣ έχει επιδείξει εσχάτως και μία προσπάθεια δημιουργίας διχαστικού κλίματος στις Ένοπλες Δυνάμεις μέσω ανακοινώσεων της, από ημέρα συστάσεως του Πανελλήνιου Συντονιστικού Ενόπλων Δυνάμεων ( ΠΑΣΕΔ ). Το ύφος αλλά κυρίως οι χαρακτηρισμοί που εμπεριέχονται στις εν λόγω ανακοινώσεις, σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με την ιδιότητα του Στρατιωτικού, δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις και δίνουν μια εσφαλμένη εικόνα, παρουσιάζοντας μια ζοφερή κατάσταση που δεν τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ενδεικτικά, μετά λύπης μας, θα σας αναφέρουμε την ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.Σ. με ημερομηνία 24/5/2016 όπου γίνεται λόγος για «λιποτάκτες», για «προδότες» και για «κλέφτες» και το Δελτίο Τύπου με ημερομηνία 3/6/2016 όπου γίνεται αναφορά για «ψευτο-οικονομολόγους», για «κλέφτες», για «Δούρειους Ίππους» και καταλήγει με την θυμοσοφία «Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», ένδειξη του ότι όταν χάνουν την ψυχραιμία τους κάποιοι συνάδελφοι που θέλουν να αποτελούν την Πανελλήνια Ομοσπονδία, υπερβαίνουν, ανεξέλεγκτα, τα εσκαμμένα.(Το ΠΑ.Σ.Ε.Δ. έχει επιφυλαχθεί να ασκήσει κάθε Νόμιμο δικαίωμα για τα παραπάνω, με μοναδικό σκοπό τη διασφάλιση ενός ήρεμου κλίματος μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και την αποφυγή αίσθησης απειθαρχίας μέσα από τα όργανα της συλλογικής έκφρασης των στρατιωτικών).

Με βάση τα παραπάνω και λόγω του ότι είμαστε βέβαιοι ότι είναι έκδηλη η διάθεση σας για να ξεκινήσει η θεσμοθέτηση της Συλλογικής Έκφρασης των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς αγκυλώσεις του παρελθόντος και αρνητικούς συνειρμούς, προτείνουμε ότι η επωνυμία ΠΟΕΣ ως δευτεροβάθμιο σωματείο, χρήζει αλλαγής. Ένα άλλο όνομα - επωνυμία, που να μην παραπέμπει στο παρελθόν σηματοδοτώντας ταυτόχρονα το νέο, θα έδινε την προοπτική. Άλλωστε δεν είναι και δίκαιο για όλες τις Ενώσεις, που όπως αναφέρεται να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους ( ουσιαστικά ακυρώνοντας την επωνυμία τους) να βρεθούν υπό μια ΠΟΕΣ – η οποία θα είναι η μόνη που θα διατηρήσει την επωνυμία της. Με αυτήν την παρατήρηση ως ‘’αφετηρία’’, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε και να κοινοποιήσουμε και στους υπόλοιπους εκλεκτούς Βουλευτές που στελεχώνουν τη Διαρκή Επιτροπή Άμυνας, την ανησυχία μας, στην ανάγνωση κάποιων παραγράφων της προτεινόμενης προς ψήφιση τροπολογίας όπως είναι τα ακόλουθα:

α) Η Ομοσπονδία δύναται να διατηρεί ιστοσελίδα και σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την επίτευξη των σκοπών της, απαγορεύοντας στα πρωτοβάθμια σωματεία μέλη της να έχουν και αυτά την ίδια δυνατότητα.

β) Πρώτη φορά από δημιουργίας Ομοσπονδιών, το ένα τρίτο (1/3) του ποσού των συνδρομών των μελών, θα απευθύνεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πρωτοβάθμιων σωματείων και τα δύο τρίτα (2/3) σε τραπεζικό λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας.

γ) Τί σημαίνει ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία οφείλει να συγκροτήσει Πειθαρχικό Συμβούλιο που θα αποφασίζει ακόμα και την προσωρινή διαγραφή μέλους μέχρι 12 μήνες; Όπως αναφέρεται στην υπό ψήφιση τροπολογία, το προσωρινά διαγραφέν μέλος, το διάστημα που το Πειθαρχικό Συμβούλιο θα τον έχει διαγράψει, ‘’χάνει’’ το δικαίωμα του αμετάθετου, για αυτούς τους μέχρι 12 μήνες, οπότε το μέλος δύναται να βρεθεί και συμπτωματικά εκτός νομού επιθυμίας του.

δ) Σκοπός της Ομοσπονδίας είναι να αναδεικνύει θέματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα του εν ενεργεία στρατιωτικού και όχι να επεμβαίνει στο έργο της Στρατιωτικής Ηγεσίας, συμμετέχοντας μέσω μελών της, υποχρεωτικά με τα προβλεπόμενα δικαιώματα και υποχρεώσεις στα κατά Κλάδο Συμβούλια Μεταθέσεων – Προσφυγών.

ε) Επιπρόσθετα, από ποιους εν ενεργεία στρατιωτικούς, θα συγκροτηθεί η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, η οποία θα κινήσει τις διαδικασίες μέχρι τις αρχαιρεσίες και θα ενημερώσει όλους τους συναδέλφους όλων των Μονάδων των Ε.Δ.; Πρόταση του ΠΑΣΕΔ και παρακαλούμε πολύ όπως ληφθεί σοβαρότατα υπόψιν και προστεθεί στην τροπολογία αυτή ( προς αποφυγή παρεξηγήσεων), ότι την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή θα στελεχώσουν οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Στρατιωτικών και των Συνδέσμων, Συλλόγων που έχουν συσταθεί δηλαδή ( ΕΣΠΕΑ, ΕΣΠΕΚΜ, ΕΣΠΕΘ, ΕΣΠΕΠΕΛ, ΕΣΠΕΚ, ΕΣΠΕΗΠ, ΕΣΠΕΔΜ, ΕΣΠΕΑΜΘ, ΣΕΕΝΣΑ, ΠΑΣΥΣΕΚ )

Αξιότιμη κυρία Κοζομπόλη, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στα συγκεκριμένα θέματα, σας παρακαλούμε με υπέρμετρη εκτίμηση και σεβασμό να επανεξετάσετε την Τροπολογία που καταθέσατε. Η συγκεκριμένη χρήζει απαραίτητων διορθώσεων και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διαβούλευση της με τα Νόμιμα Σωματεία των Στρατιωτικών (Πανελλήνια και Περιφερειακά) που πραγματικά εκπροσωπούν χιλιάδες Στρατιωτικούς και γνωρίζουν όσο κανείς άλλος τις πραγματικές ανάγκες της συλλογικής έκφρασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και από την αξιολόγηση από μέρους σας, της δικής μας δίκαιης πρότασης – τροπολογίας, που έχει ως βάση τη δική σας τροπολογία και θα σας γνωστοποιηθεί τόσο σε εσάς, όσο και στους υπόλοιπους Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας το αργότερο μέχρι την Τρίτη 12/7 το πρωί.

 
Top