Πολλοί άνθρωποι έχουν ένα φόβο για τις δημόσιες τουαλέτες. Κάποιοι αισθάνονται νευρικοί και αισθάνονται άσχημα στο μπάνιο κάποιου άλλου, ενώ άλλοι έχουν δει πάρα πολλά για να τις εμπιστεύονται.

Ρίχνεις τα ζάρια κάθε φορά που χρησιμοποιείς μια δημόσια τουαλέτα. Ποιος ξέρει τι θα βρεις πίσω από αυτήν την πόρτα ή αν κλείνει καν! Σπασμένες τουαλέτες, βρώμικα καθίσματα και δάπεδα – δεν είναι ποτέ μια όμορφη εικόνα.

Ωστόσο, μερικές φορές όταν η φύση καλεί, οι δημόσιες τουαλέτες είναι η μόνη μας επιλογή.
Έτσι, τι κάνετε όταν είστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσετε μια δημόσια τουαλέτα; Κάθεστε στο προστατευτικό κάλυμμα του καθίσματος; Τι γίνεται αν δεν υπάρχει; Μήπως κάνετε ένα φράγμα με χαρτί τουαλέτας; Εάν η απάντηση είναι ναι, θα πρέπει να το σταματήσετε.

Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι οι τουαλέτες είναι γεμάτες με βακτήρια, αλλά οι ίδιες οι τουαλέτες έχουν σχεδιαστεί ώστε να μην κολλάνε πάνω τους. Η σκόπιμα καμπύλη τους και η λεία επιφάνεια εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν γύρω, έτσι είναι μάλλον ασφαλές να καθίσει κανείς.Τα μικρόβια δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν στο γυμνό δέρμα και μόνο, οπότε μην περιμένετε να αρρωστήσετε εάν καθίσετε σε μια στεγνή δημόσια τουαλέτα. Πού είναι τα πραγματικά μικρόβια; Στο χαρτί τουαλέτας.

Εκτός από τα καθίσματα τουαλέτας, τίποτα άλλο δεν έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει τα βακτηρίδια από το να κολλήσουν. Τα μικρόβια εξαπλώνονται σε όλο τον χώρο όταν τραβάμε το καζανάκι. Μπορούν να κολλήσουν στο πόμολο της πόρτας, στους τοίχους, στο κουτί του χαρτιού ή στο ίδιο το χαρτί.

Δυστυχώς, η επιφάνεια του χαρτιού τουαλέτας είναι ιδανική για τα βακτήρια. Τα μικρόβια κάθονται ακριβώς πάνω στο χαρτί – για το οποίο δεν έχουμε καμία επιφύλαξη να το χρησιμοποιήσουμε στο σώμα μας, συχνά το χρησιμοποιούμε για να φυσήξουμε τη μύτη μας ή να σκουπίσουμε το πρόσωπό μας. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταστεί απαίσια εύκολο για αυτά τα δυσάρεστα μικρόβια να μπουν στο σώμα μας.

Στην πραγματικότητα, σχεδόν κάθε επιφάνεια σε δημόσια τουαλέτα είναι πιθανότατα με βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του νεροχύτη και του στεγνωτήρια χεριών. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Microbiology, εκτός από τα καζανάκια στις τουαλέτες, οι ηλεκτρικοί στεγνωτήρες χεριών είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για την μεγάλη ποσότητα βακτηρίων που διαχέονται γύρω από μια τουαλέτα.

Το πρόβλημα με τους ηλεκτρικούς στεγνωτήρες χεριών είναι η ροή του αέρα. Ενώ φυσούν το νερό από τα χέρια σας, ταυτόχρονα όμως φυσούν και τα μικρόβια και τα μικρά σωματίδια στον αέρα. Έτσι αυτά κυκλοφορούν σε όλο το δωμάτιο μολύνοντας τα πάντα ότι βλέπετε.

Ενώ ο αέρας που βγαίνει από τον στεγνωτήρα χεριών μπορεί να είναι καθαρός, ο στεγνωτήρας που είναι τοποθετημένος χαμηλά, θα συλλέξει τα βακτήρια στο μολυσμένο νερό που στάζει από τα χέρια του χρήστη.

Για να μην αναφέρουμε ότι πολλοί από εμάς είμαστε πάρα πολύ ανυπόμονοι να περιμένουμε να στεγνώσουν τα χέρια μας εντελώς, έτσι βγαίνουμε έξω με τα χέρια να στάζουν, βοηθώντας στην περαιτέρω εξάπλωση των μικροβίων. Ενώ μπορεί να είναι φθηνότερο για μια επιχείρηση να επενδύσει σε ένα ηλεκτρικό στεγνωτήρα χεριών, οι χαρτοπετσέτες είναι στην πραγματικότητα πιο ευεργετικές για την υγεία όλων μας.

Λοιπόν, τι πρέπει να κάνετε εάν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια δημόσια τουαλέτα ; Πρώτα από όλα δεν θα χτίσετε ένα φράγμα με χαρτί τουαλέτας. Δεύτερον, κλείστε το καπάκι της τουαλέτας πριν τραβήξετε το καζανάκι για να να αποτρέψετε τα μικρόβια να πεταχτούν τριγύρω. Επίσης, σκεφτείτε να ξοδέψετε λίγα χρήματα για να έχετε τα δικά σας μωρομάντηλα ή απολυμαντικό χεριών. Αυτά τα μικρά πράγματα μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε να αρπάξετε τυχόν επιβλαβή μικρόβια.

πηγη spirospero.gr
 
Top