Η «κατάρα» του κτιρίου Κεράνης, που παραμένει κενό επί της οδού Θηβών και δεν στεγάζει καμία υπηρεσία του Δημοσίου, ενώ κοστίζει εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο (και απασχολεί και δυναμη της Αστυνομίας που το φυλά επί 24ώρου βάσεως) φαίνεται πως «στοιχειώνει» ξανά το υπουργείο Οικονομικών.
Ο αναπληρωτής υπουργός κύριος Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε σχέδιο για μετεγκατάστασης στο συγκεκριμένο κτίριο στου Ρέντη, επτά υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, με πρώτο το δικό του γραφείο. Όπως τόνισε σε σχετική παρουσίαση:
- Επτά κτίρια που μισθώνουμε τώρα (για φορολογικές υπηρεσίες) έχουν 1.027 εργαζόμενους, έχουν εμβαδό συνολικά 22.534 τ.μ., 215 θέσεις στάθμευσης και κοστίζουν μηνιαία 232.119 ευρώ στο δημόσιο.
- Το συγκεκριμένο κτίριο έχει 2.300 θέσεις εργασίας, συνολικό εμβαδό 42.300 τ.μ., 506 θέσεις στάθμευσης και κοστίζει μηνιαία 221.000 ευρώ.
Με άλλα λόγια, το Δημόσιο μπορεί να στεγάσει διπλάσιους υπαλλήλους και να γλιτώσει περί τα 2,5 εκατ. ευρώ, από τα περίπου 5 εκατ. ευρω που πληρώνει τώρα.
Επιφυλακτικός εμφανίζεται όμως ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής, στον οποίο ανήκουν οι υπηρεσίες που θέλει ο κ. Αλεξιάδης να μεταστεγαστούν.
Σύμφωνα με τον κύριο Πιτσιλή, έχει ζητήσει την παροχή στοιχείων που να δικαιολογούν τη μετεγκατάσταση, αλλά δεν τα έχει λάβει.
Ανέφερε μάλιστα ότι «οι υπάλληλοι δεν είναι εμπορεύματα για να τα μετακινούμε έτσι απλά», χωρίς κάποια εκτίμηση για την επίπτωση που θα έχει στην αποδοτικότητα των εργαζομένων και στην εξυπηρέτηση των φορολογουμένων (πχ μέσα μετακίνησης κλπ).
Αποκάλυψε ακόμη ότι στη ΓΓΔΕ έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα αναλύσει όλα τα στοιχεία κόστους αλλά και τις επιπτώσεις, για μετεγκατάσταση υπηρεσιών.
Την ίδια στιγμή, παράσταση διαμαρτυρίας με μεγάφωνα και πανώ έκανε, κατά την παρουσίαση του κτιρίου από τον κ. Αλεξιάδη, ο Σύλλογος εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων (σσ: του οποίου πρόεδρος ήταν και ο κύριος Αλεξιάδης πριν γίνει υπουργός). Ο Σύλλογος εξέδωσε και σκληρή ανακοίνωση, σύμφωνα με τα οποία:
- «ερωτηματικά δημιουργεί η επιμονή και οι μεθοδεύσεις στις οποίες καταφεύγει η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να νομιμοποιήσει ένα απ’ τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που αφορά την εκποίηση της δημόσια περιουσίας και τη συντήρηση, με σκανδαλώδεις όρους, ιδιωτικών συμφερόντων απ’ τα ταμεία του δημοσίου».
- «η κυβέρνηση παρευρίσκεται και πρωταγωνιστεί σε μια φιέστα που προετοιμάζει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, αποκλείοντας τους εργαζόμενους και όλους όσους υπήρχε κίνδυνος να "χαλάσουν" τη φιέστα της συγκάλυψης και φυσικά ξεχνώντας όλα όσα έλεγε μερικούς μήνες πριν, καταγγέλλοντας με δριμύτητα τη διαδικασία και τους όρους πώλησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου, ένα εκ των οποίων είναι και το κτίριο "Κεράνης"».
- «η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ σπεύδει να ανακοινώσει τη μεταφορά υπηρεσιών του, όταν η επιτροπή που η ίδια συνέστησε, με τη συμμετοχή στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών, έχει απορρίψει εξ αρχής την επιλογή του κτιρίου «Κεράνης».
Από πλευράς του ο κ. Αλεξιάδης περιγράφει ως αυτονόητη τη μεταφορά των υπηρεσιών στο άδειο κτίριο, λέγοντας πως «είναι μία απόδειξη του τι σημαίνει για την κυβέρνηση η εξοικονόμηση δαπανών από τομείς όπου αυτό μπορεί να γίνει. Και είναι μια ερώτηση για τους προκατόχους στο Υπουργείο, που επέλεξαν απολύσεις υπαλλήλων, καταργήσεις υπηρεσιών κλπ. αντί για την αυτονόητη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας».
Ιστορικό του κτιρίου
Το κτίριο Κεράνη στη Θηβών 196-198 στου Ρεντη αγοράστηκε το 1998 από το Ελληνικό Δημόσιο και αναδιαμορφώθηκε κατάλληλα για να στεγάσει υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Πριν δύο χρόνια ακριβώς, στις 23 Μαΐου 2014, μεταβιβάστηκε στην εταιρεία ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ με την μέθοδο του sale & lease back με δυνατότητα επανάκτησης μετά από είκοσι έτη.
Το κτίριο από το 2005 μέχρι σήμερα παραμένει κλειστό και φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία σε 24ωρη βάση. Το Ελληνικό Δημόσιο, (σύμφωνα με το συμβόλαιο μίσθωσης του Μαΐου 2014) υποχρεούται να καταβάλει στον εκμισθωτή-ιδιοκτήτη 221.000 €/μήνα (2.652.000 €/έτος) και σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί το κόστος των παγίων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και της δαπάνης ασφάλισης.
Τι λένε οι εργαζόμενοι
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ υποστηρίζει ότι η επιμονή και οι μεθοδεύσεις στις οποίες καταφεύγει η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, απειλεί «να νομιμοποιήσει ένα απ’ τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που αφορά την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη συντήρηση, με σκανδαλώδεις όρους, ιδιωτικών συμφερόντων απ’ τα ταμεία του δημοσίου, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:
«Η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να μας πείσει ότι όλα αυτά γίνονται με στόχο τη μείωση των δαπανών του δημοσίου, φαντάζει τουλάχιστον αστεία, για όσους έχουν στοιχειώδη εικόνα των όρων της σύμβασης, αλλά και όσων λαμβάνουν χώρα συνολικότερα στο Υπουργείου Οικονομικών.
Η κυβέρνηση παρευρίσκεται και πρωταγωνιστεί σε μια φιέστα που προετοιμάζει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, αποκλείοντας τους εργαζόμενους και όλους όσους υπήρχε κίνδυνος να "χαλάσουν" τη φιέστα της συγκάλυψης και φυσικά ξεχνώντας όλα όσα έλεγε μερικούς μήνες πριν, καταγγέλλοντας με δριμύτητα τη διαδικασία και τους όρους πώλησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου, ένα εκ των οποίων είναι και το κτίριο ‘’Κεράνης’’.
Η στοχοποίηση και η λάσπη εναντίων των εργαζομένων και όλων όσων τολμάνε να αναφερθούν στην ουσία της υπόθεσης δεν μας ξαφνιάζει. Είναι κάτι που έχει επαναληφθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια των μνημονίων και η νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ακολουθεί, με μεγάλη μάλιστα ευκολία, την πεπατημένη.
Η ηγεσία όμως του ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να ξέρει ότι δεν πρόκειται, ό,τι και αν σχεδιάζει, να αποφύγει τα καίρια ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις.
· Γιατί σπεύδει να προκαταλάβει την έρευνα των εισαγγελικών αρχών η οποία ελέγχει τη νομιμότητα της σύμβασης και έχει ασκήσει ήδη ποινικές διώξεις;
· Γιατί απαγορεύει στους εργαζόμενους την πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν το κτίριο, δεδομένου ότι λόγω του ιστορικού του τίθενται ερωτήματα για την ασφάλεια και την καταλληλότητα του κτιρίου να φιλοξενήσει χιλιάδες εργαζόμενους και επισκέπτες;
· Γιατί η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ σπεύδει να ανακοινώσει τη μεταφορά υπηρεσιών του, όταν η επιτροπή που η ίδια συνέστησε, με τη συμμετοχή στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών, έχει απορρίψει εξ αρχής την επιλογή του κτιρίου Κεράνης;»