Μια έρευνα  έδειξε ότι το να ξεφλουδίζουμε τα φρούτα είναι σαν να πετάμε το καλύτερο και πιο θρεπτικό μέρος τους.
Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι η φλούδα μπορεί να έχει μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία μας από τη σάρκα του φρούτου. Και αυτό γιατί η φλούδα έχει: αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδεις ουσίες, θρεπτικά συστατικά, αντιβακτηριακά στοιχεία, οξέα πέψης, πολλές ίνες.
Προσοχή, για να κάνουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να αγοράζουμε βιολογικά φρούτα και να είμαστε σίγουροι για την προέλευση και την ποιότητά τους. Και δεν ξεχνάμε να τα πλένουμε πολύ καλά!
Ποιων φρούτων όμως μπορούμε να τρώμε τις φλούδες;
Kiwi: Η φλούδα του έχει τρεις φορές πιο πολλά αντιοξειδωτικά από τη σάρκα του ενώ έχει και αντιβακτηριακές και αντι-ιικές ιδιότητες. Για να τη φας, πρέπει να αφαιρέσεις λίγο το...τρίχωμά της.  
Μπανάνα: Η φλούδα της έχει πολλά αντιοξειδωτικά πολύ ωφέλιμα για την όραση και υψηλά ποσοστά σεροτονίνης, που ανεβάζει τη διάθεση και μετριάζει τα προβλήματα υγείας. Πρέπει να τη βάλεις στο μούλτι, δεν τρώγεται έτσι όπως είναι.
Εσπεριδοειδή
Η φλούδα των εσπεριδοειδών χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική για το άρωμά της, αλλά δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να εντάξετε τη φλούδα του πορτοκαλιού και του λεμονιού στη διατροφή σας. Ακόμα και οι φέτες πορτοκαλιού βουτηγμένες σε σοκολάτα που θα βρείτε σε όλα τα ζαχαροπλαστεία, όχι μόνο γλυκαίνουν τον ουρανίσκο σας αλλά κάνουν καλό και στον οργανισμό σας. Το γεγονός είναι ότι η φλούδα των εσπεριδοειδών περιέχει 4 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες απ’ ό,τι η σάρκα του ίδιου του φρούτου.
Επιπλέον, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως η φλούδα του πορτοκαλιού παρουσιάζει αντικαρκινική δράση ενώ και άλλα στοιχεία που εντοπίζονται σε αυτήν είναι περισσότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης απ’ ό,τι ακόμα και τα αντίστοιχα φάρμακα!
Μήλα
Ο μύθος λέει πως όσο πιο βαθιά ψάξεις στο μήλο, τόσο λιγότερα θρεπτικά στοιχεία θα βρεις. Και ο μύθος λέει την αλήθεια. Φροντίστε λοιπόν να εντάξετε για τα καλά τη φλούδα του μήλου στη ζωή σας γιατί οι μελέτες έχουν δείξει πως, όχι μόνο ρίχνει την κακή χοληστερίνη και μειώνει τα λίπη του αίματος, αλλά επίσης προστατεύει από πιθανές καρδιοπάθειες, παχυσαρκία και διαβήτη. Επιπλέον, θρέφει τους μυς, αποτρέποντας τη μυϊκή ατροφία στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ένα «ολόκληρο και όχι ξεφλουδισμένο» μήλο την ημέρα λοιπόν, κάνει το γιατρό πέρα!
Καρπούζι
Το άσπρο κομμάτι από το καρπούζι που όλοι φροντίζουμε να αποφεύγουμε, καλό θα ήταν να το τρώμε. Περιέχει σε υψηλά επίπεδα κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά σημαντικά στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και τη συνολική βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Εάν διστάζετε να εντάξετε στη φρουτοσαλάτα το λευκό και μάλλον άχαρο μέρος του καρπουζιού, τότε δοκιμάστε να το πιείτε σε χυμό μαζί με μοσχολέμονο και χυμό καρπούζι. Ή ακόμα αν προτιμάτε, μπορείτε να προσθέσετε ζάχαρη μαζί με ρούμι, τζίν ή βότκα.
Αλλά και άλλες τροφές έχουν πολύ χρήσιμες φλούδες.
Κρεμμύδια
Μπορεί να μην το περιμένατε, αλλά ο φλοιός του κρεμμυδιού περιέχει ισχυρά φλαβονοειδή, αντιφλεγμονώδεις ουσίες και αντιοξειδωτικά, περισσότερα ακόμα και από την ίδια τη σάρκα του. Συναντάται σε αυτόν ακόμα μια ουσία που βοηθά σημαντικά στην υπέρταση και αποτρέπει την εμφάνιση αρτηριακής πλάκας. Βράστε λοιπόν τα κρεμμύδια μαζί με το εξωτερικό τους περίβλημα και αφού θα έχετε αποκομίσει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που μπορούν να σας προσφέρουν, αφαιρέστε το φλοιό τους και φάτε το υπόλοιπο μέρος.
Αμύγδαλα
Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε αμύγδαλα, μην επιλέξετε τα καθαρισμένα, που είναι και ακριβότερα, αλλά προτιμήστε εκείνα που έχουν ακόμη τη φλούδα τους. Η φλούδα από τα αμύγδαλα, όχι μόνο βοηθά αποτελεσματικά στη διαδικασία της πέψης αλλά περιέχει σημαντικά φλαβονοειδή, τα οποία σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε της σάρκας του αμυγδάλου, μειώνουν την κακή χοληστερίνη, κάτι που δεν καταφέρνει από μόνη της η ψίχα του ξηρού καρπού.
stogiatro.gr
 
Top