Απροστάτευτοι από τον κίνδυνο να «κουρευτούν» οι καταθέσεις τους, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, μπορεί να μείνουν όσοι δεν έχουν προχωρήσει σε ταυτοποίηση των στοιχείων τους στις τράπεζες, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το «Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ενσωμάτωση οδηγίας 2014/49/ΕΕ) και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο βρίσκεται από χθες και ως την 1η Φεβρουαρίου σε δημόσια διαβούλευση και ορίζει ότι το γενικό όριο προστασίας των καταθέσεων παραμένει στα 100.000 ευρώ ανά πρόσωπο και ανά τράπεζα. Ωστόσο προσδιορίζει περιπτώσεις για τις οποίες το όριο αυτό δεν ισχύει, ενώ προσθέτει και άλλες, στις οποίες το όριο αυξάνεται στα 300.000 ευρώ.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η ομπρέλα προστασίας των 100.000 ευρώ δεν θα καλύπτει καταθέσεις των οποίων η «ταυτότητα κατόχου ή δικαιούχου» δεν έχει επαληθευθεί.

Υπενθυμίζεται τόσο ο κύριος δικαιούχος όσο και οι συνδικαιούχοι κάθε τραπεζικού λογαριασμού οφείλουν να προσκομίζουν στην τράπεζα πρωτότυπα πιστοποιητικά για τα στοιχεία ταυτότητάς τους, τη διεύθυνση κατοικίας τους (αποδεικνύεται μέσω πρόσφατου λογαριασμού ΔΕΚΟ κ.λπ.), το ασκούμενο επάγγελμα και την παρούσα επαγγελματική διεύθυνσή τους (π.χ. βεβαίωση εργοδότη ή δήλωση έναρξης επαγγέλματος), καθώς και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) τους (π.χ. εκκαθαριστικό Εφορίας). Το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες συνήθως δεν «κυνηγούν» τους πελάτες τους για να προσκομίσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία αυτά και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, εκτός αν χρειαστεί να κάνουν συγκεκριμένες συναλλαγές.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι δεν καλύπτονται από την εγγύηση των 100.000 ευρώ οι καταθέσεις που απορρέουν από συναλλαγές σε σχέση με τις οποίες έχει εκδοθεί τελεσίδικη ποινική καταδικαστική απόφαση για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, οι καταθέσεις των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, οι καταθέσεις δημόσιων Αρχών και ορισμένες ακόμα ειδικές κατηγορίες.

Παράλληλα, το όριο προστασίας αυξάνεται στα 300.000 ευρώ για καταθέσεις στις οποίες πιστώνονται ποσά εντός μηνός από την ημερομηνία που έλαβε χώρα η αντίστοιχη δραστηριότητα και προέρχονται αποδεδειγμένα από μία ή περισσότερες από τις δραστηριότητες που προβλέπει το νομοσχέδιο (π.χ. πώληση ή απαλλοτρίωση ιδιωτικής κατοικίας ή οικοπέδου, καταβολή εφάπαξ ή αποζημίωσης απόλυσης). Η προστασία ισχύει για χρόνο μέχρι έξι μηνών από την ημέρα πίστωσης κάθε σχετικού ποσού, ενώ το όριο των 300.000 ευρώ μπορεί να αλλάξει με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Πηγή

[ads-post]
 
Top