Το κρύο και η απότομη πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο έντυπο European Journal of Epidemiology.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου της Θουριγκίας ανακάλυψαν ότι για κάθε 2,9 βαθμούς Κελσίου πτώση της εξωτερικής θερμοκρασίας σε διάστημα 24 ωρών, ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων αυξάνει κατά 11% στον γενικό πληθυσμό. Αλλά μεταξύ όσων ήδη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο, λόγω αυξημένης αρτηριακής πίεσης, καπνίσματος ή παχυσαρκίας, η αύξηση αγγίζει το 30%.
Οι επιστήμονες υποψιάζονταν εδώ και χρόνια ότι τα κύματα ψύχους προκαλούν αύξηση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Αλλά η πρόσφατη μελέτη επιβεβαιώνει πως η απότομη πτώση της θερμοκρασίας προκαλεί αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Εξετάζοντας 1.700 ασθενείς που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό επεισόδιο την περίοδο 2003 – 2010 και μελετώντας τις καιρικές συνθήκες τρεις ημέρες πριν την εισαγωγή του ασθενή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών διαπίστωσαν πως για κάθε 2,9 βαθμούς Κελσίου πτώση της θερμοκρασίας, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξανόταν κατά 11% τις επόμενες δύο ημέρες. Για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 30%.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ξαφνικές αλλαγές στην θερμοκρασία πιθανόν να αυξάνουν την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων αίματος ενώ το κρύο μπορεί να προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων και συνεπώς αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Καθώς το αίμα προσπαθεί να περάσει από μια στενή αρτηρία, υπάρχει κίνδυνος απόφραξης των αγγείων του εγκεφάλου.
apo o stogiatro.gr
 
Top