Αποχώρησαν έξι στελέχη της παράταξης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, «Ριζοσπαστική Δικηγορική Συνεργασία», με αφορμή το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την δικηγορική παράταξη που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, ενώ στους αποχωρήσαντες συγκαταλέγεται ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΔΣΘ, και μέλος του ΔΣ, Χρήστος Μπακέλλας.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή παραίτησης: 

Όπως τονίζουν στην επιστολή παραίτησης τους οι έξι δικηγόροι, «Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αποτελεί συνέχεια της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται από το έτος 2010, αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης (Ν. 4336/2015), δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, μειώνει τις συντάξεις και τις παροχές».

Συναδέλφισσες/οι ,

Την Τρίτη 12/1/2016 συνεδρίασε η ολομέλεια της συνδικαλιστικής μας παράταξης (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ), με θέμα το ασφαλιστικό.

Η πλειοψηφία των μελών θεώρησε ότι το προσχέδιο του ασφαλιστικού κινείται σε θετική κατεύθυνση και ότι απαιτούνται- μόνο- κάποιες τροποποιήσεις (ιδιαίτερα μείωση των ποσοστών παρακράτησης στις ασφαλιστικές εισφορές των νέων συναδέλφων).

Αντίθετα, εμείς εκφράσαμε την άποψη ότι αποτελεί συνέχεια της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται από το έτος 2010, αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης (Ν. 4336/2015), δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, μειώνει τις συντάξεις και τις παροχές. Επί πλέον,ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών (επιβάρυνση του κάθε δικηγόρου με ποσοστό 38,45% του φορολογητέου εισοδήματος, καταβολή του ελάχιστου ποσού των 2803 ευρώ ακόμα και για αυτούς που δεν έχουν καθόλου εισόδημα) σε συνδυασμό με την καταβολή φόρου 26% (29% για τα εισοδήματα του 2016), την προκαταβολή φόρου επόμενης χρήσης 75% και 100%,τέλους επιτηδεύματος και εισφοράς αλληλεγγύης, θα έχει ως συνέπεια τον μηδενισμό του εισοδήματος, την οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας των δικηγόρων και θα οδηγήσει στην (αναγκαστική) έξοδο από το επάγγελμα.

Επιπλέον, η ψήφιση και η άμεση εφαρμογή του νέου ΚΠολΔ που , όχι μόνο δεν επιταχύνει την απονομή της δικαιοσύνης, αλλά περιστέλλει ( κατά βάση) δικαιώματα και νομικές κατακτήσεις προς όφελος των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιριών και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων, ενώ παράλληλα αμφισβητεί και τον θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, καθώς και η εμμονή στις πολιτικές που καθιστούν την πρόσβαση στη δικαιοσύνη πολυτέλεια και όχι δικαίωμα (βλ. έτι περαιτέρω αύξηση παραβόλων και προεισπράξεων, διατήρηση ΦΠΑ 23%), είναι πολιτικές ασύμβατες με την ιδεολογική μας αναφορά και την πολιτική μας πρακτική.

Συναδέλφισσες/οι,

Είναι προφανές, ότι η, εκ διαμέτρου αντίθετη, εκτίμηση για τον χαρακτήρα της προτεινόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αλλά κι όλων των προαναφερόμενων πολιτικών στον χώρο της δικαιοσύνης, καθιστούσε αδύνατη την παραμονή μας στην παράταξη και (αυτονόητη) την αποχώρησή μας. Δηλώνουμε, όμως, ότι παραμένουμε ενεργοί και θα παλέψουμε μαζί με όλους τους πληττόμενους όχι μόνο να μην γίνει νόμος το (με το συγκεκριμένο περιεχόμενο) προσχέδιο αλλά και για την ανατροπή (συνολικά) των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών.

alterthess.gr
 
Top