Στη δικαιοσύνη προτίθεται να προσφύγει η Κατερίνα Περιστέρη, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση για τη συνταξιοδότησή της από την 31η Δεκεμβρίου 2015, να παραμείνει ως προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών και να συνεχίσει η ίδια την ανασκαφή στον τύμβο Καστά...



Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κάνει ήδη αίτηση στο υπουργείο ζητώντας να παραμείνει στη θέση της και πέραν της 35ετίας, υποστηρίζοντας πως ο νέος νόμος της δίνει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθεί και έπειτα από 40 χρόνια εργασίας.
Η πρώην πλέον προϊσταμένη της ΕΦΑ Σερρών έκανε χρήση της άδειάς της τον Δεκέμβριο και επισκέφτηκε το Παρίσι, από όπου επέστρεψε την εβδομάδα που πέρασε, ενώ συνεχίζει τη μελέτη του ανασκαφικού υλικού για να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της στην 29η Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και στη Θράκη -μετά την περσινή ηχηρή απουσία της- που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη 3-5 Μαρτίου.
Την ίδια ώρα οι εργασίες στον τύμβο Καστά έχουν ουσιαστικά παγώσει από τους πρώτους μήνες του 2015 και μόνο η ομάδα του καθηγητή Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Γρηγόρη Τσόκα, ξεκίνησε εδώ και έναν μήνα τη γεωφυσική διασκόπηση, που είχε σταματήσει τον περασμένο Μάρτιο, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Παράλληλα έχει πέσει κατακόρυφα και η επισκεψιμότητα στον χώρο, όπως και στο μουσείο της Αμφίπολης. Τα... καραβάνια ντόπιων και τουριστών δεν φτάνουν πια μέχρι την είσοδο του τύμβου, ο χώρος είναι σφραγισμένος και κανείς δεν εργάζεται εκεί. Μέσα στον Δεκέμβριο στον Τύμβο έγιναν μόνο κάποιες χωματουργικές εργασίες, ενώ προχωρά και η ηλεκτροδότηση του χώρου, καθώς μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν γεννήτριες.
Προσωρινά καθήκοντα προϊσταμένης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών ασκεί η αρχαιότερη από τους αρχαιολόγους τμηματάρχης, Πηνελόπη Μάλαμα, ενώ τις επόμενες μέρες η κ. Περιστέρη αναμένεται να επισκεφτεί την υπηρεσία για να παραδώσει και να ενημερώσει την αντικαταστάτριά της. Η κ. Μάλαμα θα είναι στη θέση αυτή μέχρι τον ορισμό νέου προϊσταμένου, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στον μήνα.
Ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή της, η Κατερίνα Περιστέρη εξακολουθεί να διατηρεί για μία τριετία τα πνευματικά δικαιώματα της ανασκαφής στον τύμβο Καστά. Ωστόσο κάθε φορά που επισκέπτεται τον χώρο, πρέπει να ζητάει άδεια από τον νέο προϊστάμενο.
Οπως μας είπαν συνεργάτες της, περνά αρκετές ώρες μελετώντας το υλικό από την ανασκαφή στον τύμβο Καστά και αναμένεται να παρουσιάσει τα νέα δεδομένα στην αρχαιολογική συνάντηση της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επαναλάβει ότι ο τύμβος Καστά είναι ταφικό μνημείο προς τιμήν του φίλου και στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνα, θα επιμείνει στη χρονολόγηση του μνημείου στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και θα δώσει κάποια άλλα στοιχεία προς ενίσχυση της θέσης της. Μαζί της θα είναι και ο συνεργάτης της και αρχιτέκτονας του υπουργείου Πολιτισμού Μιχάλης Λεφαντζής, ο οποίος μελετά εδώ και 8 μήνες τις οικοδομικές φάσεις του μνημείου. Ο κ. Λεφαντζής θα υποστηρίξει ότι η σύγκλιση ετερόκλητων στοιχείων στο εσωτερικό του τύμβου Καστά δεν είναι τυχαία.
Διασκόπηση
Το... σκανάρισμα (γεωφυσική διασκόπηση) του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη ξανάρχισε εδώ και έναν μήνα ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Γρηγόρης Τσόκας, μαζί με ένα επιτελείο συνεργατών του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση από το ΑΠΘ και τον πρύτανη Περικλή Μήτκα. Στην περσινή, πρώτη φάση, η ομάδα είχε καλύψει το 1/4 της συνολικής έκτασης του τύμβου, ενώ συνεχίζει ώστε να ολοκληρώσει τη διασκόπηση σε ολόκληρο τον τύμβο.
Παράλληλα προχωρά στη χρονολόγηση των γεωλογικών σχηματισμών και των επιχώσεων, από την οποία αναμένεται να προκύψουν κρίσιμα στοιχεία για τις επεμβάσεις που έγιναν κατά καιρούς.
Το τρίτο στοιχείο στο οποίο επικεντρώνεται η εργασία της επιστημονικής ομάδας είναι η πραγματοποίηση μιας γεωμορφολογικής μελέτης, η οποία θα δώσει ένα μοντέλο-προσομοίωμα του τύμβου στη φυσική του μορφή, πριν τη διαμόρφωσή του με τις επιχώσεις και παρεμβάσεις που έγιναν κατά καιρούς. Αναφορικά με τα στοιχεία που προκύπτουν ο κ. Τσόκας μας είπε ότι «υπάρχουν ενδείξεις όγκων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αλλά χρήζουν ανασκαφικής πιστοποίησης». Η πλήρης ανάλυση των νέων στοιχείων θα πάρει δύο μήνες και τα συμπεράσματα θα παρουσιαστούν στην 29η Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και στη Θράκη, στις 3-5 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.
Πίκρα αλλα και πείσμα
Η Κατερίνα Περιστέρη είναι πικραμένη και απογοητευμένη, ενώ προτίθεται να κινήσει όλες τις διαδικασίες, ώστε να ανατρέψει την απόφαση του υπ. Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτά, και να μείνει στη θέση της.

Πηγή:ethnos.gr
 
Top