Το πρόβλημα νέφους στην Κίνα φαίνεται πως έχει και την προσωρινή εισαγόμενη λύση του. Δεν είναι τυχαίο ότι θησαυρίζει μια εταιρεία που πουλά εμφιαλωμένο αέρα από τον Καναδά.
Η Vitality Air ανακοίνωσε πως η πρώτη παρτίδα 500 δοχείων γεμάτων με φρέσκο αέρα από την πόλη Rocky Mountain του Banff ξεπούλησε μέσα σε δύο εβδομάδες. "Τώρα παίρνουμε προπαραγγελίες για την επόμενη παρτίδα. Πλησιάζουμε τα 1.000" είπε ο διευθυντής Harrison Wang. Ο εμφιαλωμένος αέρας πωλείται από 14 μέχρι και 20 δολάρια και η τιμή κυμαίνεται από το μέγεθος του δοχείου.
Η βόρεια Κίνα συχνά αντιμετωπίζει πρόβλημα αιθαλομίχλης και ιδιαίτερα κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα όταν σπίτια και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καίνε κάρβουνο για να κρατηθούν ζεστά. Την περασμένη μάλιστα εβδομάδα το Πεκίνο εξέδωσε για πρώτη φορά Red Alert λόγω της κακής ποιότητας αέρα, κλείνοντας σχολεία και περιορίζοντας την κυκλοφορία.
Ο συνιδρυτής της εταιρείας Moses Lam λέει ότι η επιχειρηματική ιδέα του ήρθε όταν είδε να πουλάνε μια σακούλα με αέρα στο eBay για 99 λεπτά. "Θέλαμε να κάνουμε κάτι διασκεδαστικό και έτσι αποφασίσαμε να δούμε αν θα μπορούσαμε να πουλήσουμε αέρα". Μια φορά κάθε δύο εβδομάδες ταξιδεύει 4 ώρες από τη βάση του στο Edmonton για το Banff και ξοδεύει 10 ώρες για την εμφιάλωση του αέρα. "Είναι χρονοβόρο γιατί κάθε μία από τις φιάλες εμφιαλώνεται στο χέρι. Έχουμε να κάνουμε με φρέσκο αέρα. Θέλουμε να είναι φρέσκος και δεν θέλουμε να τον περνάμε από μηχανήματα".
Οι πωλήσεις στον Καναδά προέρχονται κυρίως λόγω της καινοτομίας, αλλά στην Κίνα, όπως εκτιμά, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχει πραγματικά λειτουργικό σκοπό. "Στη βόρεια Αμερική παίρνουμε για δεδομένο τον φρέσκο αέρα, αλλά η κατάσταση στην Κίνα είναι πολύ διαφορετική".
Ο καθηγητής Πολυτεχνείου στο Χονγκ Κονγκ Wallace Leung δήλωσε στο CNN ότι η αγορά εμφιαλωμένου αέρα δεν αποτελεί πρακτική λύση για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα. "Πρέπει να φιλτράρουμε τα σωματίδια, τους αόρατους δολοφόνους, από τον αέρα. Ένα μπουκάλι δεν θα βοηθήσει. Θα ήμουν πολύ προσεκτικός", υπογράμμισε.
 
Top