Σύμφωνα με μια πρόσφατη αυστραλιανή μελέτη, άτομα που ο τρόπος ζωής τους χαρακτηρίζεται από υπερβολικές ώρες ύπνου, καθιστική ζωή και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο. Με αυτόν τον τριπλό συνδυασμό, η πιθανότητα πρόωρου θανάτου είναι τέσσερις φορές υψηλότερη, υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην έκδοση «PLOS Medicine».

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σίδνεϊ, ανέλυσε στοιχεία από 230.000 συμμετέχοντες της μελέτης «45 and Up», η οποία εξετάζει την υγεία του γηράσκοντος πληθυσμού. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθενειών και του θανάτου, τους συνδύασαν με την υπερβολική καθιστική ζωή και την έλλειψη ύπνου ή τον υπερβολικό χρόνο ύπνου και αξιολόγησαν ποιοι συνδυασμοί παρουσίαζαν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Δύο οι πιο επικίνδυνοι συνδυασμοί lifestyle

Οι πιο επικίνδυνοι συνδυασμοί διαπιστώθηκε ότι είναι οι εξής: υπερβολικός ύπνος (περισσότερες από εννέα ώρες ανά νύχτα), υπερβολική καθιστική ζωή (περισσότερες από επτά ώρες την ημέρα) και έλλειψη άσκησης (λιγότερο από 150 λεπτά την εβδομάδα), όπως και ο συνδυασμός υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ, καπνίσματος και έλλειψης ύπνου (λιγότερο από επτά ώρες κάθε νύχτα). Και οι δύο από αυτές τις τριπλές παραλλαγές σχετίζονταν με τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ο συνδυασμός της φυσικής αδράνειας και του υπερβολικού ύπνου, της φυσικής αδράνειας και της υπερβολικής καθιστικής ζωής, όπως και το κάπνισμα και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, διπλασιάζουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

«Το δίδαγμα αυτής της έρευνας - για τους γιατρούς, τους παρόχους προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης και τους ερευνητές - είναι ότι αν θέλουμε να σχεδιάσουμε προγράμματα για τη δημόσια υγεία που θα μειώσουν την τεράστια επιβάρυνση και το κόστος των σχετικών με τον τρόπο ζωής νοσημάτων, θα πρέπει να εστιάσουμε στο πώς λειτουργούν αυτοί οι παράγοντες συνδυαστικά και όχι μόνο ανεξάρτητα», τόνισε ο Adrian Bauman, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας. 
πηγη Sofokleousin
 
Top