Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή του χρόνου που ακόμη και οι πιο εγκρατείς ξεφεύγουν με το φαγητό!
Ακόμη κι αν έχετε περιθώριο για μερικά παραπάνω κιλά, αυτό που σίγουρα θέλετε να αποφύγετε είναι το ενοχλητικό φούσκωμα και η δυσφορία που ακολουθεί ένα λουκούλειο γεύμα.
Δείτε ποιες είναι οι συμβουλές των ειδικών για να απολαύσετε μεν τα εδέσματα που θα πρωταγωνιστήσουν στο γιορτινό τραπέζι, να γλιτώσετε δε από το φούσκωμα μετά το φαγητό.
1. Προσοχή στο σκόρδο και το κρεμμύδι
Το σκόρδο και το κρεμμύδι συμβάλλουν στο φούσκωμα, επειδή περιέχουν ζυμώσιμες ουσίες.
2. Υδατάνθρακες με μέτρο
Τα ζυμαρικά, το ρύζι και οι πατάτες, ειδικά αν σερβίρονται κρύα ή έχουν ξαναζεσταθεί, περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο δεν διασπάται από το έντερο κι έτσι συμβάλλει στη δημιουργία αερίων.
3. Προσοχή στη φρουκτόζη
Εάν θέλετε να αποφύγετε τις θερμίδες των χριστουγεννιάτικων γλυκών και επιλέξετε ως επιδόρπιο μια φρουτοσαλάτα, φροντίστε να μην περιέχει μήλο, αχλάδι ή μάνγκο. Τα φρούτα αυτά περιέχουν σημαντική ποσότητα φρουκτόζης, η οποία, αν και είναι σε γενικές γραμμές υγιεινή, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και δυσκολία στη πέψη σε όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι.
4. Μικρές, συχνές μερίδες
Προτιμήστε να φάτε λίγο αρχικά και να τσιμπήσετε ξανά λίγες ώρες αργότερα, ώστε να μην επιβαρύνετε το στομάχι σας.
5. Συνοδεύστε τη γαλοπούλα με λεμόνι
Ο χυμός του λεμονιού επιταχύνει τη διαδικασία διάσπασης των πρωτεϊνών.
6. Αποφύγετε το πολύ αλάτι
Προτιμήστε τα λιγότερο αλμυρά εδέσματα στο γιορτινό τραπέζι, καθώς το αλάτι συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών.
7. Επιλέξτε μαύρο ψωμί
Η δυσκοιλιότητα αποτελεί συχνή αιτία για το φούσκωμα, οπότε προτιμήστε το ψωμί ολικής άλεσης, το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που προωθούν την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού.
8. Αφήστε τη σαμπάνια
Καλύτερα να πιείτε ένα ποτήρι κρασί, καθώς τα αφρώδη ποτά προκαλούν φούσκωμα.
πηγη onmed.gr
 
Top