Ήρθε το σκάφος που «βλέπει» κάτω από το βυθό!
Στο λιμάνι του Πειραιά, στον χώρο των κρουαζιερόπλοιων, βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες το ερευνητικό σκάφος «Marcus G. Langseth», που ανήκει στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου του Κολούμπια.
Το ερευνητικό σκάφος σε ότι αφορά την χώρα μας έχει κάνει έρευνες για τη σεισμική δραστηριότητα του βορείου Αιγαίου και αυτή την φορά αναμένεται να κάνει έρευνες στις Κυκλάδες έχει την δυνατότητα να παρέχει ακόμα και τρισδιάστατες απεικονίσεις της μορφής της γης, κάτω από τον βυθό της θάλασσας.
Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του σκάφους έχουν πραγματοποιηθεί αποστολές και έχουν συλλεχθεί πυρήνες ιζημάτων για τη κατανόηση των κλιματικών διακυμάνσεων σε όλη την διάρκεια της ιστορίας της Γής, δείγματα θαλασσινού νερού για τον προσδιορισμό των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων των ωκεανών και ενώ μεγάλη σημασία έχουν τα ειδικά τηλεχειριζόμενα οχήματα, που διαθέτει για τη μελέτη των υποθαλάσσιων ηφαιστείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου το σκάφος θα αποπλεύσει από τον Πειραιά για να κάνει έρευνες στις Κυκλάδες.
Το «Marcus G. Langseth» κατασκευάστηκε το 1991 στη Νορβηγία, έχει μήκος 71 μέτρα και αναπτύσσει υπηρεσιακή ταχύτητα 11 κόμβων. Έχει 20μελές πλήρωμα και έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 35 ατόμων, επιστημονικό προσωπικό.
 
Top