Σε συμφωνία με τους δανειστές σχετικά με τα 48 προαπαιτούμενα κατέληξαν τα ξημερώματα της Τρίτης οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους δανειστές ολοκληρώθηκε περίπου στη 1.30 τα ξημερώματα της Τρίτης. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι «έχουμε συμφωνία σε όλα, και στα 48 προαπαιτούμενα», ενώ το σχετικό πολυνομοσχέδιο (προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τιμές γενόσημων φαρμάκων, ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τέλη κυκλοφορίας) κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.
Σήμερα, επίσης, θα ενημερωθεί το EuroWorking Group για την επίτευξη της συμφωνίας, και την Παρασκευή θα συνέλθει εκ νέου προκειμένου να εισηγηθεί θετικά στον ESM για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, έλεγε ότι η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει αργότερα από τον ESM, γιατί πρώτα θα πρέπει να κλείσουν τα βιβλία προσφορών των τραπεζών, και το τελικό ποσό θα κυμανθεί ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Εν τω μεταξύ, από αύριο αρχίζουν οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών για το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, το οποίο συναρτάται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την πώλησή τους σε ξένα funds παραπέμπεται σε άλλο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου. Τα ίδια στελέχη έλεγαν ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποια δάνεια θα πωληθούν, δηλαδή εάν θα είναι μόνον επιχειρηματικά, ή και στεγαστικά ή καταναλωτικά. Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια πρέπει να διαχωριστούν ανάλογα τόσο με το ύψος τους, όσο και με το ποιον κλάδο της οικονομίας αφορούν.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αφορά άμεσα στο 25% των δανειοληπτών και επιπλέον σε έναν στους τρεις οφειλέτες (35%) με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με τη συνεργασία των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Τι συμφωνήθηκε για τους πλειστηριασμούς


Σε ό,τι έχει να κάνει με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, οι δανειολήπτες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει προστασία για μεικτά εισοδήματα από 8.180 για τον άγαμο, 13.917 για το ζευγάρι και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και για αντικειμενική αξία ακινήτου ως 170.000 ευρώ. Πρόκειται για το 25% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά, που υπολογίζεται ότι είναι περίπου 100.000 δάνεια. Παράλληλα το κράτος ετοιμάζει κουμπαρά 100 εκατ. ευρώ για φτωχούς και άνεργους δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώνουν ούτε  την ελάχιστη δόση. Την δόση, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα την πληρώνει το κράτος. 
«Προστασία» θα προβλέπεται και για ένα επιπλέον 35% των δανειοληπτών. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει μια εξωδικαστική διαδικασία κατά την οποία θα γίνεται αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη, το λεγόμενο τεστ αποτίμησης περιουσίας. Αυτό θα ενέχει τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και αν ο δανειολήπτης κριθεί συνεργάσιμος μετά την υπαγωγή του στο νόμο. Αυτή η ρύθμιση θα αφορά εισοδήματα 13.906 ευρώ για τον άγαμο, 23.659 ευρώ για το ζευγάρι και 35.086 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια και αντικειμενική αξία ως 230.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια.
Σημειώνεται ότι το σύνολο των κόκκινων δανείων είναι 1.200.000 εκ των οποίων 400.013 έχουν «κοκκινίσει». Περίπου 170.000 έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη. 
 
Top