Το πιο γνωστό, ίσως και μεγαλύτερου κύρους βραβείο του είδους του. Λίγες μόλις ώρες απομένουν έως την Παρασκευή το πρωί, οπότε...


 αναμένεται να ανακοινωθεί ποιος ή ποια θα τιμηθεί φέτος με το Νόμπελ Ειρήνης, βάζοντας τέλος σε ένα σωρό σενάρια και στοιχήματα που θέλουν στα φαβορί την Άνγκελα Μέρκελ, τον Πάπα Φραγκίσκο ή μία ακόμη «μοιρασιά» αυτή τη φορά ανάμεσα στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον ιρανό ομόλογό του.
Αν και παραδείγματα του παρελθόντος έχουν δείξει ότι η Νορβηγική Επιτροπή μπορεί να κάνει τη μεγάλη έκπληξη - όπως με τον Μπαράκ Ομπάμα λίγους μήνες μετά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο ή την ΕΕ το 2012 - ήδη τα προγνωστικά έχουν ξεχωρίσει τους επικρατέστερους από τους τουλάχιστον 273 υποψήφιους. Ποιος θα είναι λοιπόν;

Άνγκελα Μέρκελ
Η γερμανίδα καγκελάριος έγινε η «αγαπημένη» των γραφείων στοιχημάτων, αφότου άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας στους πρόσφυγες, μία απόφαση που μπορεί να έχει πλήξει τη δημοτικότητά της στους Γερμανούς, πλην όμως υπόσχεται να προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε περισσότερους από 800.000 ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να δραπετεύσουν από τον εμφύλιο της Συρίας ή άλλους πολέμους. Τα σαφή σημάδια ωστόσο ότι η ανεκτικότητα της Γερμανίας στην τεράστια εισροή προσφύγων δεν θα είναι ανεξάντλητη - ακόμη και η στάση της στην ελληνική κρίση, σύμφωνα με την Washington Post - συγκαταλέγονται στα πλην για την Άνγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται την Πέμπτη στην εφημερίδα Handelsblatt, περί τα δύο τρίτα των Γερμανών δεν θεωρούν ότι η καγκελάριός τους πρέπει να τιμηθεί με το βραβείο. Η ομάδα των γερμανών πολιτικών που στήριξαν ωστόσο την υποψηφιότητά της παραμένουν αισιόδοξοι και επιμένουν ότι ο λόγος που το έκαναν ήταν κυρίως ο διαμεσολαβητικός της ρόλος στην κρίση στην Ουκρανία και όχι το προσφυγικό.

Πάπας Φραγκίσκος
Φαβορί και πέρσι, φαβορί και φέτος με πολύ περισσότερα δείγματα γραφής. Ο Πάπας Φραγκίσκος θα ήταν ίσως η επιλογή με τη μεγαλύτερη αποδοχή, καθώς έχει καταφέρει να αγγίξει όχι μόνο τους εκατομμύρια καθολικούς ανά τον κόσμο, αλλά και απλούς παρατηρητές που αναγνωρίζουν την ανησυχία του για τις κοινωνικές ανισότητες, την κλιματική αλλαγή, αλλά και το γεγονός ότι για πρώτη φορά ένας Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι ανοιχτός ακόμη και στους άθεους και τους ομοφυλόφιλους.
Επισήμως, ο αργεντινός ποντίφικας μπήκε στην «κούρσα» για το Νόμπελ Ειρήνης, αφότου αναδείχθηκε ο ρόλος-κλειδί του Βατικανού στην ιστορική συμφωνία για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ - Κούβας. Η επιτυχημένη επίσκεψή του και στις δύο χώρες τον Σεπτέμβριο αυξάνουν τις πιθανότητες να είναι αυτός ο φετινός βραβευμένος.

Τζον Κέρι - Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ
Έως ότου ξεσπάσει η προσφυγική κρίση, υπήρχε έντονη φημολογία ότι το φετινό βραβείο θα μπορούσε να πάει στα χέρια κάποιου που συμμετείχε στην επίσης ιστορική συμφωνία, τον Ιούλιο, μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των Έξι και της Τεχεράνης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Επικρατέστεροι βάσει αυτού του σεναρίου θα ήταν είτε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είτε ο ιρανός ομόλογός του Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ είτε και οι δύο μαζί.
Ασφαλώς παραμένει ένα πιθανό ενδεχόμενο. Τα γραφεία στοιχημάτων ωστόσο δεν ποντάρουν πολλά ούτε στον έναν ούτε στον άλλον. Έπειτα, εναπόκειται στη Νορβηγική Επιτροπή κατά πόσον θα επιλέξει να βραβεύσει για δεύτερη φορά την κυβέρνηση Ομπάμα.

Μούσι Ζεράι
Ένας ακόμη δυνατός υποψήφιος, επίσης χάρις στη δράση του στην προσφυγική κρίση. Καθολικός ιερέας από την Ερυθραία, ο Μούσι Ζεράι έχει ιδρύσει μία ανθρωπιστική οργάνωση, η οποία αφενός στηρίζει τους πρόσφυγες αφότου πατήσουν το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά κυρίως βοηθάει όλους εκείνους που επιβιβάζονται σε πλοία-φέρετρα για να διασχίσουν τη Μεσόγειο εντοπίζοντάς τους και στη συνέχεια ενημερώνοντας την ιταλική Ακτοφυλακή.

Ντένις Μουκουέγκε
Δεν είναι η πρώτη φορά ούτε που περιλαμβάνεται στους υποψηφίους για το Νόμπελ Ειρήνης ούτε που βρίσκεται ψηλά στη λίστα. Γυναικολόγος στο επάγγελμα, ο Κονγκολέζος Ντένις Μουκουέγκε έχει αναλάβει προσωπικά, στην ιδιωτική κλινική του την οποία ίδρυσε το 1998, δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αφότου άσκησε δριμεία κριτική στν κυβέρνηση για τη χρήση του βιασμού ως όπλο πολέμου το 2012, ένοπλοι επιχείρησαν να τον δολοφονήσουν στο σπίτι του.

Novaya Gazeta
Εκτός από τα πρόσωπα, ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους φετινούς υποψηφίους έχει και μία εφημερίδα, η ρωσική Novaya Gazeta. Μία από τις πιο σεβαστές και ανεξάρτητες φωνές στη Ρωσία, η συγκεκριμένη εφημερίδα προτάθηκε για το φετινό βραβείο για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψε την κρίση στην Ουκρανία.
Εφημερίδα και δημοσιογράφοι δέχονται συχνά πιέσεις ή κινδυνεύουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Άννας Πολιτκόφσκαγια, η οποία εργαζόταν για τη Novaya Gazeta και ήταν γνωστή για τη δριμεία κριτική που ασκούσε στο Κρεμλίνο, κυρίως για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία. Δολοφονήθηκε το 2006.
Η ρωσική εφημερίδα ήταν ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψήφιους και πέρσι. Πίσω από την ενδεχόμενη βράβευσή της υπάρχει ένας ακόμη συμβολισμός: άρχισε να εκδίδεται με τα χρήματα από το Νόμπελ Ειρήνης που είχε λάβει ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, το 1990.

 
Top