Ελπίδες για την έγκαιρη ανίχνευση του πρώιμου καρκίνου στο λεπτό έντερο, πριν καν αρχίσει να εξαπλώνεται η νόσος, δίνει ανακάλυψη ερευνητών του Εργαστηρίου Ολιστικής Ηλεκτρονικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Υπό την καθοδήγηση του επίκουρου καθηγητή, Ιούλιου Γεωργίου, οι ερευνητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα πρότυπο ηλεκτρονικής κάψουλας για την ανίχνευση του καρκίνου στο λεπτό έντερο. Η κατασκευή μιας τέτοιας κάψουλας, δημιουργεί δυνατότητες συστηματικού προληπτικού έλεγχου για τυχόν παρουσίαση πρώιμων καρκινωμάτων.
Παρόλο, που ο καρκίνος του είδους αυτού αποτελεί ένα από τα πλέον σπάνια είδη καρκίνου στο γαστρεντερικό σύστημα, είναι και απ’ τα πιο επικίνδυνα, αφού μόνο το 20-30% των ασθενών επιβιώνει πέραν των 5 χρόνων. Η δυνατότητα διάγνωσης σε πρώιμο στάδιο αναμένεται να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας, καθώς η μέχρι τώρα δύσκολη προσβασιμότητα του λεπτού εντέρου από διαγνωστικά εργαλεία συνεπαγόταν την ελλιπή εξέτασή του μέχρι να εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα καρκίνου σε προχωρημένο στάδιο. Μια κάψουλα σαν το πρότυπο που έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναμένεται να μειώσει το κόστος της αντιμετώπισης της νόσου και να διευκολύνει την ευρύτερη κάλυψη του πληθυσμού με διαγνωστικές εξετάσεις.
Στην κατασκευή της πρότυπης κάψουλας έχει εργαστεί κατά κύριο λόγο η δρ. Παναγιώτα Δημοσθένους στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής. Η εφεύρεση δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «IEEE Transactions in Biomedical Circuits and Systems», με τίτλο «Infrared Fluorescence-Based Cancer Screening Capsule for the Small Intestine».
stogiatro.gr
 
Top