Γιώτα Περδίκη


Η άποψη της πολιτικής των συντηρητικών έχει σχέση με την “τέχνη του εφικτού” . Με άλλα λόγια, έχοντας να αντιμετωπίσουμε μια ομολογουμένως περίπλοκη κατάσταση, με ένα ορισμένο συσχετισμό δυνάμεων, ενεργούμε με την κατά το δυνατό μεγαλύτερη προσαρμογή στον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων.
Όσοι αντιλαμβάνονται την πολιτική ως την τέχνη του εφικτού θεωρούν τον εαυτό τους ως ρεαλιστές. Κατά βάθος όμως αυτό σημαίνει την αποδοχή της παρούσας κατάστασης πραγμάτων.
Άρα, θέσεις που ξεκινούν με την παραδοχή της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ και απλά απαιτούν εξαιρέσεις στη σύμβαση παραχώρησης όπως για παράδειγμα να παραμείνουν εκτός σύμβασης παραχώρησης οι χώροι της παραλιακής μετόπης των πρώην βιομηχανικών ζωνών την Λιπασμάτων, οι χώροι που έχουν χρήση ναυταθλητισμού, πολιτισμού, ερασιτεχνικής αλιείας για τους πολίτες και αυτοί που στο παρελθόν έχουν παραχωρηθεί στους δήμους ή εκφράζουν αιτήματα όπως η διατήρηση των αρχαιολογικών χώρων, των κτιρίων και των εγκαταστάσεων που έχουν βιομηχανική ιστορία ή ζητούν την δημιουργία δημόσιου φορέα που θα έχει την ευθύνη των χώρων και την δημόσιων λειτουργιών που διατηρεί μέχρι σήμερα ο ΟΛΠ και αφορούν τον έλεγχο, το περιβάλλον και την ασφάλεια, εντάσσονται στην συντηρητική αντίληψη της πολιτικής. Η συγκεκριμένη αντίληψη οδηγεί σε ένα παιχνίδι ελιγμών και στην κατά το δυνατό μεγαλύτερη προσαρμογή στον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων.
Όμως για την αριστερά η πολιτική δεν είναι η τέχνη του εφικτού, αλλά η τέχνη το να κάνεις εφικτό στο μέλλον αυτό που σήμερα μοιάζει αδύνατο. Η αριστερά επιδιώκει να αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων.
Παρά ταύτα η βούληση για να πετύχεις έναν πολιτικό στόχο δεν αρκεί. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την υπάρχουσα κατάσταση και τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει τον ΟΛΠ πέρα από τους όποιους εκφρασμένους ενδοιασμούς και η κοινωνία παραμένει αποσβολωμένη από την ήττα του Ιουλίου.
Εάν θέλουμε να αποτρέψουμε την παραχώρηση του ΟΛΠ χρειάζεται ο συντονισμός της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών, επαγγελματικών και πολιτικών δυνάμεων του τόπου σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης με στόχο:

1. Την ενεργοποίηση των κοινωνικών δυνάμεων.
2. Τον συντονισμό των ενεργειών που είναι απαραίτητοι ώστε να είναι άκυροι όλοι οι διαγωνισμοί που θα αφορούν την εκποίηση του ΟΛΠ.
3. Την αδρανοποίηση των αντιδραστικών συντηρητικών κοινωνικών ομάδων.


*Το κειμενο ειναι απαντηση του Νικου Γαλιζη σε αναρτηση θριαμβολογιας...
 
Top