Βρετανοί επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο περιοδικό Vaccine υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.
Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Λινκολν, παρατήρησε ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά το ένα πέμπτο τις πρώτες 59 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν ιατρικά αρχεία για σχεδόν 18.000 ενήλικες ασθενείς στη Μ. Βρετανία, που είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.
Οι ερευνητές συνέκριναν πόσα εγκεφαλικά επεισόδια σημειώθηκαν μέχρι 180 ημέρες μετά την έκθεση στην επίδραση του εμβολίου της γρίπης, με άλλες περιόδους, όταν ο άνθρωπος δεν είχε προστασία από το εμβόλιο.
Όπως διαπίστωσαν, η μείωση κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου άγγιξε το 55% τρεις ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Μεταξύ τέταρτης και έβδομης ημέρες ο κίνδυνος έπεσε στο 36% και παρέμεινε 30% μεταξύ όγδοης και 14ης ημέρας. Μεταξύ 15ης και 28ης ημέρας ο κίνδυνος ήταν 24% μικρότερος και τέλος έπεφτε στο 17% μεταξύ 29ης και 59ης ημέρας.
Οι ερευνητές δήλωσαν πως πρόκειται για σημαντικό εύρημα και ότι αν επιβεβαιωθεί σε κλινικές δοκιμές δοκιμή θα μπορούσε να σώσει ζωές.
 stogiatro.gr
 
Top