Στα 20 και στα 30 του, ο άνθρωπος πιστεύει ότι έχει ακόμη αρκετό καιρό μπροστά του για να αλλάξει ζωή και να φροντίσει περισσότερο την υγεία του.
Ομως τα 40 είναι η μις κρίσιμη καμπή στη ζωή ενός ανθρώπου όπου μπορούν να προκύψουν προβλήματα υγείας όπως πίεση ή το ζάχαρο.
Ποιες είναι όμως αυτές οι «κακές» συνήθειες που πρέπει να κόψουν όλοι πριν γίνουν 40, όπως τις παρουσιάζει το περιοδικό TIME.
1) Εξάρτηση από το κινητό
Έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συνδέει την παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων ενώ αρκετές μελέτες προσθέτουν πως το μπλε φως των ηλεκτρικών συσκευών διαταράσσει το φυσικό κιρκαδικό ρολόι του σώματος.
2) Έλλειψη ύπνου
Όπως και οι ηλεκτρικές συσκευές έτσι και το μυαλό και το σώμα χρειάζονται χρόνο για να επανεκκίνηση και αναζωογόνηση. Η έλλειψη ύπνου έχει άμεσες συνέπειες στην υγεία, όπως αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου και τάσεις παχυσαρκίας.
3) Παράλειψη γευμάτων
Αν παραμένετε νηστικοί όλη μέρα, πιο πιθανό είναι να το ρίξετε στο πρόχειρο και ανθυγιεινό φαγητό το βράδυ παρά να χάσετε κιλά. Η παράλειψη γευμάτων με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να «απορρυθμίσει» το μεταβολισμό σας, αυξάνοντας παράλληλα και το κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
4) Τσιγάρο
Ένας καπνιστής αντιμετωπίζει αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του πνεύμονα, εγκεφαλικού επεισοδίου κλπ. Το σταμάτημα του καπνίσματος πριν τα 40 μειώνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου λόγω τσιγάρου κατά 90%.
5) Υπερβολική κατανάλωση νατρίου
Το νάτριο είναι παντού ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε. Βρίσκεται στο ψωμί, στα επεξεργασμένα κρέατα, στις σούπες κλπ. Οι περισσότεροι άνθρωποι καθημερινά καταναλώνουν περισσότερο νάτριο από την συνιστώμενη ποσότητα αυξάνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης, σημαντικού παράγοντα πιθανής καρδιακής ανακοπής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
6) Συχνή αφυδάτωση
Το νερό τρέφει κάθε κύτταρο και όργανο στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος. Είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι κυρίως όσο μεγαλώνετε μιας και έχει παρατηρηθεί πως οι ηλικιωμένοι μπορεί να χάσουν το αίσθημα της δίψας παραλείποντας με αυτό τον τρόπο την συχνή κατανάλωση νερού.
stogiatro.gr
 
Top