ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2015 ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΗΧΗΣΗ

Η  ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ ΤΙΜΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ ΚΑΙ 43 ΧΩΡΕΣ

ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ , Ο ΑΡΧΗΓΟΣ Γ.Ε.Ν. ,εκπ.ΑΡΧΗΓΟΥ Λ.Σ. , ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Ε.Σ., 18 ΠΡΕΣΒΕΙΣ ,  ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΙ , ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΗΣΩΝ ,Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  23 ΔΗΜΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ , ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ , ΑΞ/ΚΟΙ ΤΩΝ Ε.Δ. ΚΑΙ Σ.Α. , ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΛΥΜΠΙΩΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ , ΔΙΕΘΝΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ  

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκαν και τα φετινά «Σαλαμίνια 2015»
Το Διεθνες Ίδρυμα  «Σαλαμίς» συμμετείχε στην Οργανωτική επιτροπή για τα «ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2015» στους τομείς της  Γενικής Οργάνωσης –  εθελοντισμού – ακόλουθων πρεσβειών -  διπλωματικών αποστολών – ΜΜΕ – διεθνής προβολής – Δημόσιων  σχέσεων ,  τα οποία διοργανώθηκαν από το  Δήμο Σαλαμίνος από τις 27 μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου με μοναδικές  εκδηλώσεις τιμής και μνήμης  για την επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, με την κορύφωση των εκδηλώσεων να γίνεται μετά από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων στον Αρχαίο Λιμένα με τη στρατιωτική/μαθητική παρέλαση ημέρα αφιερωμένη στο Πολεμικό μας ναυτικό συμφώνα μα την απόφαση του Δημ. Συμβουλίου 110/2011.

Η αρχή έγινε την Κυριακή με την πραγματοποίηση μαραθώνιου δρόμου, με αφετηρία τον Τύμβο και τερματισμό στην πλατεία Ηρώων με τη συμμετοχή  του  Συλλόγου  Ολυμπιονικών Ελλάδος όπου  δεσμεύθηκαν  να υποστηρίξουν  την υποψηφιότητα της Σαλαμίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021
  Την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με συμμετοχή σχολείων , φορέων , θεατρικών ομάδων , συλλόγων , στον Τύμβο ενώ έγινε και δοξολογία στον Ιερό Ναό Εισόδων Θεοτόκου στα Αμπελάκια υπέρ των απανταχού Σαλαμινομάχων  για ολον τον κόσμο που έπεσαν   για τις αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας όπως οι Σαλαμινομάχοι.
Στον αρχαίο Λιμένα έγινε η παράδοση παραλαβή του λαβάρου των Σαλαμινομάχων από το Δήμο των Μεγαρέων  στο Δήμο της Κορίνθου και ο Υπουργός κ.Καμμενος  ως ο Πρώτος Υπουργός της Κυβέρνησης που τιμά το γεγονός της Ναυμαχίας αναφέρθηκε ότι  «Πρέπει σε ημέρες όπως αυτή να αναλογιζόμαστε και να θυμόμαστε, πως όποιες και αν είναι οι διαφορές μας, υπάρχει κάτι βαθύτερο και ιερότερο που μας ενώνει. Είμαστε όλοι Έλληνες, τιμούμε μαζί τους ήρωες μας και έχουμε χρέος να παλεύουμε όλοι μαζί για να ανορθώσουμε την πατρίδα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος, προτρέποντας παράλληλα «να είμαστε άγρυπνοι φρουροί, άξιοι συνεχιστές των ηρωικών μας προγόνων».
Μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος δεσμεύθηκε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Σαλαμίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021

Η Δήμαρχος της Σαλαμίνος κ.  Ναννου στην ομιλία της αναφέρθηκε για την επιτακτική ανάγκη   να ενσωματωθούν οι αρχαιολογικοί/ ιστορικοί  χώροι της Ναυμαχίας στη Πολιτιστική κληρονομία της Ουνεσκο ως παγκόσμιο μνημείο καθώς και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα μνημείο όπου θα αναφέρονται όλοι οι Σαλαμινομαχοι ανεξαρτήτως φυλής και χώρας που έλαβαν μέρος στη ναυμαχία της Σαλαμίνος όπου ο κάθε ένας πολέμησε για τις δίκες του ιδέες προκειμένου ο χώρος θυσίας της Σαλαμίνος να γίνει χώρος αδελφοποιημένων λαών. Επισης αναφέρθηκε για τη υποψηφιότητα της Σαλαμίνος για τη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης  λεγοντας ότι  « Ο Δήμος Σαλαμίνος φιλοδοξεί – καταβάλλοντας όλες τις αναγκαίες προσπάθειες, στις οποίες προσδοκούμε την αρωγή των φίλων μας – να ανακηρυχθεί η Σαλαμίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, με στόχο να προβληθούν η πλούσια ιστορία και ο πολιτισμός του νησιού μας, αλλά και να αναδειχθεί το σύγχρονο πρόσωπο της περιοχής μας. Το 2021 συμπίπτει από την επέτειο των 2.500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνος που άλλαξε το ρου της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας Ιστορίας .
Όπως εύστοχα αναφέρει και ο διάσημος Αμερικανός Ιστορικός/συγγραφέας Barry Strauss « Η Ναυμαχία της Σαλαμίνος έσωσε την Ελλάδα την Ευρώπη και το Δυτικό Πολιτισμό.
Σας καλούμε λοιπόν όλους σε συμπόρευση στην προσπάθειά μας, ώστε στην Ιστορική Σαλαμίνα να εορτάσουμε την επέτειο των 2.500 ετών από τη Ναυμαχία και κοινοποίηση αυτού του μηνύματος, με αποδέκτη την Ευρώπη και τους λαούς της, στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.
Ενωμένοι και με σκληρή δουλειά, μπορούμε να ανοίξουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο προόδου και ακμής στην ιστορία αυτού του πανέμορφου νησιού.
Αξίζουμε και του αξίζει ένα καλύτερο μέλλον!
Όλοι μαζί θα το πετύχουμε !
Η πρόκληση- πρόσκληση είναι μπροστά μας, ας ενωθούμε όλοι για να κάνουμε το
νησί μας σύμβολο προόδου και ανάπτυξης!
Και να είστε βέβαιοι ότι Σύντομα θα είμαστε περήφανοι για την Σαλαμίνα »

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος εκπροσωπώντας  την Περιφερειάρχη και την Περιφέρεια Αττικης στις εκδηλώσεις «Σαλαμίνια 2015» κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων και έριξε στεφάνι στον υγρό τάφο στο αρχαίο λιμάνι του νησιού δηλώνοντας  ότι «  η υψηλή εκπροσώπηση δεκάδων χωρών αποδεικνύει την τεράστια σημασία για την παγκόσμια κοινότητα της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Επίσης, στις δηλώσεις του έδωσε έμφαση στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης και υπογράμμισε ότι οι Έλληνες ενωμένοι, ιδιαίτερα υπερασπιζόμενοι την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της πατρίδας, κάνουν θαύματα. Η ανάδειξη του Τύμβου και της ευρύτερης περιοχής της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας πρέπει να αναδειχθούν και η Περιφέρεια θα είναι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια τέλος  αναφέρθηκε και στη δημιουργία ενός Ναυτικού Ιστορικού θεματικού πάρκου της Ναυμαχίας στο Αγ Γεώργιο όπου θα αποτελέσει ένα αναπτυξιακό τουριστικό έργο για ολόκληρη την Αττική.»
Την Επέτειο στον  Αρχαίο Λιμενα  τίμησαν με την παρουσία τους
 Ο  Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμένος, ο οποίος προσκλήθηκε από το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς συνοδευμένος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ΠΝ   ! Ο Αντιπερεφερειάρχης Νήσων Τάκης Χατζηπέρος, , Ο Βουλευτής Β Πειραιά ΑΝΕΛ Δημήτρης  Καμένος ο   Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων  Βουλευτής Πειραιά Ιωάννης  Τραγάκης , Η Δήμαρχος κ. Ισιδώρα Ναννου και το Δ.Σ.,  Ο Πρόεδρος των 23 Δήμων – Δικτύου πόλεων Σαλαμινομάχων  Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Σταμούλης , Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Κορίνθου , Ο Αρχιπλοίαρχος του Λ.Σ. Παρασκευάς Παναγιώτου εκπροσωπώντας τον Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος   ,Ο  Διοικητής της  Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Υποναύαρχος  Γεώργιος Λεβέντης ΠΝ ,Ο  Διοικητής  Ναυστάθμου Σαλαμίνος Αρχιπλοίαρχος   Κωνσταντίνος Μανωλιουδάκης , Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ Υποστράτηγος κ. Νικόλαος Μανωλάκος,Ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος  Κωνσταντίνος  , Η Λιμενάρχης Σαλαμίνος Τσαλη Κατερίνα , Ο Υποδιοικητής ΛΣ Πλωτάρχης Παναγιώτης Μαριδακης ακόλουθος της πρεσβείας των Η.Π.Α. , Ο Χρήστος Μαριδάκης Πρόεδρος του Διεθνούς ιδρύματος Σαλαμίς επισης  βραβευμένος  μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ στα θέματα Πολιτισμού και των Σαλαμινίων , ο τελετάρχης της Βουλής Ανδρέας Σκαρτσίλας, ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί ΕΔ ΣΑ , πρέσβεις και στρατιωτικοί ακόλουθοι από 18 χώρες.
Εκ μέρους του Προέδρου της Ρωσικής Κοινοπολιτείας κατέθεσε  ο αρχηγός  των στρατιωτικών ακολούθων Ναυαρχος Ανδρει Ντιμκόβιτς
Εκ μέρους της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερική κατέθεσε στεφάνι ο Ναύαρχος αρχηγός των στρατιωτικών ακολούθων  Cpt Robert Palm
Εκ μέρους της Βρετανικής  Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου καταθέσετ στεφάνι     ο Ναυαρχος Cpt Richard Blackell                                                                                              
Εκ μέρους της Ιταλικής Πρεσβείας καταθέσε   στεφάνι ο   στρατιωτικός ακόλουθος Σμήναρχος Αντόνιο Αλμπανέζε                                                                                                                              
 Εκ μέρους της Πρεσβείας της Ιαπωνίας  καταθέσε  στεφάνι ο Πρέσβης Μασούο Νισιμπαγιάσι                                                                                            
 Εκ μέρους της Πρεσβείας της Κούβας καταθέσε  στεφάνι  ο Πρέσβης Osvaldo Jesus Cobacho Martinez                                                                                                                              
  Εκ μέρους της Πρεσβείας της Αλβανίας  καταθέσε στεφάνι ο  Πρέσβης   Ντασνόρ Ντερβίσι                                                                                                      
 Εκ μέρους της πρεσβείας της Αιγύπτου  καταθέσε  στεφάνι ο Πρέσβης  Αχμέντ Φουάντ Ελ Βιντέουι,                                                                                                                              
      Εκ μέρους της Πρεσβείας της Βόσνιας Ερζεγοβίνης καταθέσε  στεφάνι ο Πρέσβης   Ντράγκαν Μποζάνιτς                                                                                                                          
 Εκ  μέρους της πρεσβείας του Βιετνάμ   καταθέσε  στεφάνι η Πρέσβης  Τράν Τι Χά Πουόνγκ                                                                                                            
Εκ μέρους της Πρεσβείας της Ουκρανίας  καταθέσε στεφάνι ο Πρέσβης   Βολοδιμίρ  Σκουρώφ                                                                                        
   Εκ μέρους της Πρεσβείας της Ουγγαρίας καταθέσε  στεφάνι ο Πρέσβης-αναπληρωτής   Ζόλταν Βλαργκα                                                                                                                      
  Eκ μέρους της Πρεσβείας της Πορτογαλίας  καταθέσε  στεφάνι ο Πρέσβης Ρούι Μανουπέλα Τερένο                                                                                                                                      
  Εκ μέρους της Πρεσβείας της Ταϋλάνδης  καταθέσε  στεφάνι ο ΠρέσβηςΓιομπόλ Μανασγιάνκ                                                                                                                
Εκ μέρους της Πρεσβείας της Ρουμανίας   καταθέσε  στεφάνι ο Πρέσβης                                  
  Εκ μέρους της Πρεσβείας της Βενεζουελας   καταθέσε  στεφάνι ο Πρέσβης Farid Fernandez                                                                                                                    
  Εκ μέρους της Πρεσβειας της Σερβιας καταθεσε στεφανι  ο αρχηγος των στρατιωτικών ακολούθων Ναύαρχος Cpt   Goran Arsić                                                                                  
Εκ μέρους της Κοινοπολιτείας των Μπαχαμών κατεθεσε στεφανι  κατεθεσε στεφανι  ο επίτιμος πρόξενος Ναυαρχος Π.Ν. Στέλιος Αναστόπουλος.



Την οργάνωση και τον συντονισμό μέσα σε διάστημα 5 ημερών όσο αφορά τις πρεσβείες , τους εθελοντές , την διεθνή προβολή  , την ενημέρωση στην Κυβέρνηση και τα ΜΜΕ την είχε αναλάβει από την Γερμανία ο Κυριάκος Μαριδάκης  αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Σαλαμίς , επί τιμή σύμβουλος αντιπεριφερειάρχη  νήσων για τη τουριστική πολιτιστική ανάπτυξη και διεθνών σχέσεων και ο Πρόεδος Χρήστος Μαριδάκης ως οργανωτής και συντονιστής των εκδηλώσεων.
Πρέπει αν τονίσουμε ότι για πρώτη φορά στα Ελληνικά χρονικά 18 πρέσβεις κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των Σαλαμινομάχων και για πρώτη φορά τα «ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ» τιμήθηκαν με την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Αναφέρουμε τελος αυτό που τόνισαν οι πρέσβεις  στις ομιλίες τους ότι τα «Σαλαμινια» αναδεικνύονται ως μια νέα μορφή της Ελληνικής εξωτερικής πολίτικης ,  αυτός είναι και ο λογος που για πρώτη φορά μια επετειακή ελληνική εκδήλωση αναφέρετε στα δελτία τύπου των υπουργείων των εξωτερικών ολων των χωρών που συμμετείχαν!
 Γρ.Τύπου ΑΠΕ-
 
Top