Λευκός καπνός βγήκε λίγο μετά τις 22:00 (ώρα Ελλάδος) από τις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από πολύωρη συζήτηση δέχτηκαν τα νέα μέτρα του προγράμματος διάσωσης. Μετά τη συμφωνία, αλλαγές αναμένονται και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα διεκδικήσει την ψήφο εμπιστοσύνης οδηγώντας σε ένα νέο δομικό ανασχηματισμό ή σε πολιτική συνεννόηση με το Ποτάμι. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ενέκριναν το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα αποφέρει 86 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Από αυτά τα 26 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν άμεσα την επόμενη εβδομάδα, μόλις εγκρίνουν τη συμφωνία και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Με αυτό το ποσό θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, θα καλυφθούν ανάγκες του προϋπολογισμού και θα πληρωθεί η δόση προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί, πάντως, να πάρει μερικά επιπλέον μέτρα που προστέθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπως ανέφερε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών.

 Το ΔΝΤ θα αποφασίσει εάν θα εμπλακεί στο πρόγραμμα το φθινόπωρο, καθώς απαιτεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως στο συνταξιοδοτικό, αλλά και να καταστεί το χρέος βιώσιμο, ενημέρωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Ο ίδιος, αναφερόμενος στην ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, δεν δίστασε να δηλώσει πως «είναι κρίσιμο για εμάς ότι υπάρχει στήριξη και οικειοποίηση από όλες τις ελληνικές αρχές».

Εγκρίθηκε δάνειο 86 δισ. για την Ελλάδα
Με συμφωνία για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν το τριετές πρόγραμμα διάσωσης, ενώ η πρώτη δόση θα είναι συνολικά ύψους 26 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι διασφαλισμένες, το ύψος του προγράμματος θα φτάσει συνολικά τα 86 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο με μέτρα που θα ληφθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά. 

Σε πολιτικό επίπεδο είχαμε θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα, υπήρχαν διαφορές, αλλά λύσαμε τα ζητήματα, τόνισε και πρόσθεσε ότι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών, «είναι σε ευθυγράμμιση με την απόφαση της Συνόδου της 12η;ς Ιουλίου».

Οι ελληνικές αρχές έχουν καταδείξει προσήλωση τις τελευταίες εβδομάδες, είδαμε πολύ σημαντικά νομοθετικά βήματα ακόμα και τις τελευταίες ημέρες και έχουν βοηθήσει στην επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, επεσήμανε ο κύριος Ντάισελμπλουμ.

Τέλος, ο κύριος Ντάισεμπλουμ ενημέρωσε πως το Eurogroup υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό στο πλαίσιο του προγράμματος να υπάρχει ένας ισχυρός οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων που θα είναι υπό την εποπτεία των θεσμών, και τα 25 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από αυτόν θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ άλλα 25 δισ. για επενδύσεις. 

Σε σχέση με τα προαπαιτούμενα που έχουν ήδη ψηφιστεί, αξιολογήθηκαν θετικά από τους θεσμούς και αυτό καταδεικνύει ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος, επεσήμανε ο κύριος Ντάισελμπλουμ.

Ντομπρόβσκις: Αναγκαία η συμφωνία για να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα

Μετά το Γερούν Ντάισελμπλουν, το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που έκανε λόγο για μια «αναγκαία η συμφωνία για να αρθούν οι ανασφάλειες που διέπουν τις σχέσεις μας με την Ελλάδα το τελευταίο 6μηνο και να επανέλθει η σταθερότητα».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Περιμένουμε αυτό το χρόνο να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση, ώστε να οικοδομηθεί εκ νέου εμπιστοσύνη και να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη. Κάναμε κάποιες αλλαγές στα μέτρα που αφορούν στη δημοσιονομική πολιτική, φέτος θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,25% για να φτάσουμε σταδιακά στο 3,5% το 2018».

Για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ υπογράμμισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για γρήγορη και πλήρη εφαρμογή, ώστε να πετύχει το πρόγραμμα».

Το θετικό κλίμα για την Ελλάδα είχε διαφανεί από τις δηλώσεις των υπουργών καθώς προσέρχονταν στην συνεδρίαση. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μέχρι σήμερα φαινόταν να είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος του προγράμματος και να προκρίνει την λύση της συμφωνίας γέφυρας. «Πιστεύω ότι σήμερα θα έχουμε συμφωνία», είχε πει ο Γερμανός.

Θετική άλλωστε ήταν και η εισήγηση του EuroWorkingGroup, που ζητούσε την εκταμίευση 23 δισ. ευρώ συνολικά για την Ελλάδα: Άμεσα τα 12,5 δισ. ώστε να αποπληρώσει η χώρα τις δανειακές της υποχρεώσεις και άλλα 500 εκατ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. «Άμεσα» θα εκταμιεύονταν άλλα 10 δισ. ευρώ αποκλειστικά για τις τράπεζες, διεμήνυε η κυβέρνηση. 

Ρέγκλινγκ: Τα 86 δισ. ευρώ θα φτάσει το συνολικό ποσό του προγράμματος

«Το συνολικό ποσό θα φτάσει τα 86 δισ. ευρώ, που θα χορηγηθούν σε δόσεις. Αυτά τα χρήματα θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα δάνεια, τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα και να έχει μία καλύτερη κατάσταση στην Ελληνική οικονομία» τόνισε ο  επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το τέλος του Eurogroup.

«Η πρώτη δόση θα είναι 26 δισ. ευρώ, μεγάλο ποσό αλλά υπάρχουν λόγοι. Να αποπληρωθούν οι δόσεις προς το ΔΝΤ και η επικείμενη προς την ΕΚΤ και τα ομόλογα και οι τόκοι προς το ΔΝΤ. Από αυτά, θα υπάρξει ένα υπόλοιπο 3 δισ. ευρώ, που θα δοθούν αμέσως μετά. Ακόμη 10 δισ. θα διατηρούνται σε συγκεκριμένο λογαριασμό στο Λουξεμβούργο, που θα αφορούν τις τράπεζες» ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ESM, χαρακτήρισε τη συνεργασία με την Ελλάδα «πάρα πολύ καλή και πάρα πολύ έντονη» ενώ συμπλήρωσε πως: «Για το νέο πρόγραμμα του ESM που θα τρέξει ως τον Αύγουστο του 2018: Περιμένουμε συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν ξέρουμε ακριβώς με τι ποσό, αλλά θα συμβάλει».

Η επόμενη μέρα..

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αναμένονται στην Ελλάδα με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο πρωθυπουργός έχει λαβεί σαφή μηνύματα από τους εταίρους ότι η προσφυγή στις κάλπες σε αυτή τη φάση θα δημιουργήσει προβλήματα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης στον ESM. Υπ αυτό το πρίσμα ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναγκασμένος να αναζητήσει λύσεις εκ των ενόντων που πρακτικά σημαίνει διεύρυνση της στήριξης της κυβέρνησης. Έτσι δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της διεκδίκησης ψήφου εμπιστοσύνης ο Αλέξης Τσίπρας να οδηγηθεί σε νέο δομικό ανασχηματισμό ή σε πολιτική συνεννόηση με Το Ποτάμι, που θα του επιτρέψει τη συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης.

Τα δυο αυτά σενάρια προϋποθέτουν νέο κείμενο κυβερνητικής συνεργασίας και προγραμματικών συγκλίσεων το οποίο θα ντύσει το νέο κυβερνητικό σχήμα και θα αποτελέσει τη βάση της αποστολής του, η οποία δεν θα είναι άλλη από την αποκατάσταση της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ομαλότητας στο πλαίσιο που ορίζει η συμφωνία με τους εταίρους και το νέο πρόγραμμα του ESM. Η νέα αυτή κυβέρνηση θα έχει ορίζοντα 9 μηνών, ο οποίος αν και δεν θα αναφέρεται ρητά αποτελεί το τέλος της διαδρομής, καθώς τόσο εκτιμάται ότι χρειάζεται για την υπέρβαση των δυσκολιών και των προβλημάτων που έχουν ανακύψει.

Η λύση της ψήφου εμπιστοσύνης, που διαρρέεται τις τελευταίες ώρες μετά την απώλεια της δεδηλωμένης, δεν θεωρείται ότι μπορεί να άρει τα πολιτικά αδιέξοδα, παρά μόνο αν συνοδευτεί από ένα νέο και διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα. Ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει ένα πολιτικό τέχνασμα, το οποίο θα του επιτρέψει να στραφεί στη διακυβέρνηση της χώρας.  Ως επικεφαλής πλέον μιας κυβέρνησης που στέκεται και νομοθετεί με την ανοχή της αντιπολίτευσης και έχοντας απέναντί του, στις κρίσιμες επιλογές, μια μεγάλη μερίδα του κόμματός του, ο πρωθυπουργός δέχεται πολλαπλές εισηγήσεις για την υπέρβαση των αδιεξόδων.

Και ενώ το σενάριο των εκλογών παραμένει στο τραπέζι-άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός το άφησε να εννοηθεί στην ομιλία του στη Βουλή που στο παρασκήνιο εντείνονται οι ζυμώσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Τις τελευταίες ώρες διακινείται η πληροφορία ότι αφότου ο κ. Τσίπρας ζητήσει τη ψήφο εμπιστοσύνης, θα προχωρήσει στη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, ώστε να μην ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ο χρονικός ορίζοντας μιας τέτοιας κυβέρνησης θα φτάσει τις αρχές του 2016. Το σενάριο να παραμείνει η σημερινή κυβέρνηση μόνο και μόνο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, κάτι που υπολογίζεται ότι θα πάρει περίπου ένα μήνα, δε θεωρείται πιθανό.  Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός προτίθεται θα ζητήσει την σύγκληση της Ολομέλειας στις 20 Αυγούστου για την τριήμερη συζήτηση που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία. Οι εξελίξεις αυτές θα προκαλέσουν έντονο παρασκήνιο εντός και εκτός χώρας που θα είναι σε συνάρτηση με την έγκριση από την ΕΕ και από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της συμφωνίας του τρίτου μνημονίου
πηγη sofokleousin.gr
 
Top