«Οι εσφαλμένες κρίσεις των αντιπάλων του Τσίπρα»

Δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί το γιατί ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε άνετα το δημοψήφισμα. Είναι πολύ πιο δύσκολο να προβλεφθεί το τι θα συμβεί πλέον, γράφει ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου σε άρθρο του στους Financial Times μετά το 61,3% υπέρ του «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οι αντίπαλοι του έλληνα πρωθυπουργού, εντός της Ελλάδας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκαναν λάθη λόγω μιας σειρά εσφαλμένων κρίσεων. Για τον Μινχάου, τα λάθη αυτά είναι τρία:

Το μεγαλύτερο ήταν η ξεκάθαρα συντονισμένη επέμβαση ανώτερων αξιωματούχων της Ε.Ε., που είπαν ότι ένα «Όχι» μπορεί να οδηγήσει σε Grexit. Οι Έλληνες σωστά ερμήνευσαν αυτές τις απειλές ως μια προσπάθεια παρέμβασης στη δημοκρατική διαδικασία της χώρας τους.

Το δεύτερο λάθος της εκστρατείας υπέρ του «Ναι» ήταν η αποτυχία να εξηγήσει πώς το πρόγραμμα διάσωσης θα λειτουργούσε.

Το τρίτο μνημειώδες σφάλμα ήταν η αλαζονεία. Οι υποστηρικτές του «Ναι» νόμιζαν ότι τα είχαν καταφέρει. «Αυτό που για εμένα ήταν ερεθιστικό ήταν το επιχείρημα ότι το Grexit θα προκαλούσε μια οικονομική καταστροφή, λες και η καταστροφή δεν είχε ήδη συμβεί. Αν είσαι άνεργος επί πέντε χρόνια, με καμία προοπτική εύρεσης εργασίας, δεν έχει καμία διαφορά αν τα χρήματα που δεν λαμβάνεις είναι ευρώ ή δραχμές», γράφει ο Μίνχαου.

Η περιφρόνηση της δημοκρατίας και ο οικονομικός αναλφαβητισμός δεν ήταν απλώς λάθη τακτικής. Η Ελλάδα αποτελεί μια υπενθύμιση του γεγονότος ότι η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, όπως έχει οικοδομηθεί, είναι ουσιαστικά μη βιώσιμη. Αυτό πρέπει γρήγορα να διορθωθεί αλλιώς κάποια στιγμή θα φτάσει στο τέρμα, αναφέρει ο αρθρογράφος.


 
Top