Την ώρα που στο τραπέζι της συζήτησης σε επίπεδο Κρήτης έχει πέσει και η προώθηση του καταδυτικού τουρισμού, ολόκληρο το νησί, διαθέτει θάλαμο αποσυμπίεσης για την αντιμετώπιση ατυχημάτων, μόνο στη Σούδα!
Έτσι αν κάτι συμβεί σε έναν δύτη στο Λασίθι για παράδειγμα όπου υπαρχουν καταδυτικά πάρκα, ο τραυματίας θα πρέπει να μεταφερθεί στη Σούδα! Να ταξιδέψει δηλαδή για τρεις ώρες, μέχρι να μεταφερθεί στο θάλαμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας του και την αντιμετώπιση του προβληματος
Το σοβαρό αυτό πρόβλημα επισήμανε η κ. Wanda Πλαϊτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και υπεύθυνση των Καταδύσεων στην Κρήτη, στη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Η Στρατηγική της «έξυπνης» εξειδίκευσης στην βαριά «βιομηχανία» της Κρήτης τον Τουρισμό ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.
 (Η κ. Wanda Πλαϊτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και υπεύθυνση των Καταδύσεων στην Κρήτη)
"Η μεταφορά ενός τραυματία στη Σούδα με ασθενοφόρο, μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τις τρεις ώρες. Την ίδια ώρα στο ΕΛΚΕΘΕ έχουμε θάλαμο, ο οποίος είναι αμφίβολο αν λειτουργεί πλέον, αφού είναι σε αχρηστία εδώ και πολύ καιρό", ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Πλαϊτη, η οποία τόνισε πως  ο χρόνος αυτός που θα χαθεί για τη μεταφορά είναι πολύτιμος για την αντιμετώπιση των τραυμάτων.
Αυτό που ρώτησε η ίδια προς τους αρμόδιους φορείς που πραγμτοποιούν και την ημερίδα είναι αν προβλέπεται κάποια χρηματοδότηση στο άμεσο μέλλον ή αν υπαρχει κάποιο σχέδιο για την επίλυση του προβληματος, με δεδομένο πως οι τραυματισμοί στις καταδύσεις δεν είναι κάτι άγνωστο, μιας και μιλάμε για ένα extreme άθλημα.
Από την πλευρά των αρμοδίων, τονίστηκε πως είναι μέσα στον απαραίτητο σχεδιασμό η αντιμετώπιση και του συγκεκριμένου προβληματος. Καθώς δεν είναι δυνατόν- όπως επισήμαναν και οι ίδιοι- να γίνεται λόγο για την προώθηση και την προβολη των υποβρύχιων πάρκων, χωρίς να πληρούνται και όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των καταδυτών.
Για αυτό και τονίστηκε πως μέσα στο σχεδιασμό είναι η συνεργασία με την 7η ΥΠΕ Κρήτης και φυσικά με τα νοσοκομεία του νησιού.
 creteplus.gr
 
Top