Η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα σε διεθνές επίπεδο μιας κι αποτελεί εδώ και χρόνια σοβαρό πρόβλημα με περιβαλλοντικές αλλά και οικονομικές διαστάσεις.
Στην Ελλάδα παράγονται ημερησίως περίπου 15.000 τόνοι απορριμμάτων, 3 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες μεταξύ άλλων και 2,6 δισεκατομμύρια πλαστικές φιάλες.
Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται ήδη στη χώρα μας το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που παρουσίασε το υπουργείο περιβάλλοντος.
Το νέο σχέδιο αλλάζει τον τρόπο επεξεργασίας των απορριμμάτων που είχαμε έως τώρα στην Ελλάδα.
Δίνει έμφαση στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή, προωθείται η κομποστοποίηση και επανεξετάζονται όλα τα σχέδια Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που είχαν ανακοινωθεί έως τώρα.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Τσιρώνη, αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος, με το νέο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων θα μπορούν να δημιουργηθούν έως και 16.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα 5 χρόνια και μπορούν να προκύψουν έσοδα έως 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από την πώληση ανακυκλώσιμων υλικών.
-Στο νέο σχεδιασμό προβλέπεται επίσης η καθιέρωση χωριστής συλλογής αποβλήτων τουλάχιστον για το γυαλί, το χαρτί, το πλαστικό και το μέταλλο.
-Θα μπορούν να δημιουργηθούν πράσινα σημεία στους δήμους για την επεξεργασία των αποβλήτων και με τη συμμετοχή των πολιτών.
-Προβλέπεται να υπάρχουν λίγοι χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων μόνο για τα απόβλητα που δεν ανακυκλώνονται.
-Τον πρώτο λόγο για την διαχείριση των αποβλήτων θα τον έχουν πλέον οι δήμοι.
Ο αναθεωρημένος στρατηγικός και πολιτικός σχεδιασμός συμπυκνώνει τη ριζικά διαφορετική πολιτική αντίληψη της νέας διακυβέρνησης προς ένα νέο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων σε δημοτικό επίπεδο, την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης, τη μικρή κλίμακα των μονάδων επεξεργασίας και ανάκτησης, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την αναβάθμιση του ρόλου των δήμων και κυρίως την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης αποβλήτων. Οι φιλόδοξοι στόχοι του υιοθετούν πλήρως την φιλοσοφία της ιεράρχησης της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, υπερβαίνοντας τη λογική των συγκεντρωτικών μονάδων διαχείρισης σύμμεικτων αστικών αποβλήτων υπέρ της διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων και της μείωσης της παραγωγής αποβλήτων. Ανταποκρίνονται έτσι στις σύγχρονες και πιεστικές ανάγκες.
Ο νέος ΕΣΔΑ θέτει στο επίκεντρο των αρμοδιοτήτων την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντάς της μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην επιλογή μεθόδων ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης καλεί όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να συμμετέχουν στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του Σχεδίου, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι και την 12η Ιουνίου 2015. Οι παρατηρήσεις, οι σχολιασμοί και οι απόψεις όλων θα εμπλουτίσουν και θα διαμορφώσουν το τελικό σχέδιο, ώστε η διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα μας να τεθεί στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης
Με βάση τους παραπάνω άξονες, η κατεύθυνση του σχεδιασμού με ορίζοντα το 2020 είναι η μετατόπιση του κέντρου βάρους από τη μηχανική επεξεργασία των σύμμεικτων, την ταφή και την ενεργειακή αξιοποίηση σε:
- πρόληψη /μείωση με ενεργοποίηση και μελλοντική αναθεώρηση του σχεδιασμού
- προώθηση της διαλογής στην πηγή, της επανάχρησης και της κομποστοποίησης, έτσι ώστε η προδιαλογή των ανακυκλώσιμων - βιοαποβλήτων να εφαρμόζεται σε 50% τουλάχιστον του συνόλου των αστικών απορριμμάτων (ΑΣΑ)
- διασφάλιση της ιεράρχησης στις μεθόδους διαχείριση των αποβλήτων, έτσι ώστε η μετάβαση σε επόμενο στάδιο διαχείρισης να προϋποθέτει την εξάντληση των δυνατοτήτων των προηγουμένων σταδίων: ειδικότερα η ανάκτηση ενέργειας (όπως η καύση βιοαερίου από αναερόβια επεξεργασία προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων) να αποτελεί συμπληρωματική μορφή διαχείρισης εφόσον έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια κάθε άλλου είδους ανάκτησης και η υγειονομική ταφή να έχει περιοριστεί σε λιγότερο από το 30% του συνόλου των ΑΣΑ .
Ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας δείχνει όμως μάλλον απρόθυμος (για να μην πω αδιάφορος) να εμπλακεί σ όλη αυτή τη διαδικασία, αποδεικνύοντας γι άλλη μία φορά και τη δυστοκία που υπάρχει πια στη συνεργασία του και με την Περιφέρεια Αττικής αλλά και τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Κι αυτό επιβεβαιώνει η συστηματική του απουσία απ τις όποιες ημερίδες – εκδηλώσεις διοργανώνονται από πλευράς Περιφέρειας και κυβέρνησης.
Ενδιαφέρον θα είχε λοιπόν αν διαθέτει κάποια αντιπρόταση σχετικά με το θέμα να την δημοσιοποιήσει και να μας ενημερώσει τι προτίθεται να κάνει σχετικά.

Θανάσης Καλογιαντσίδης
 
Top