Δείτε τι είπε ο πρωθυπουργός

«Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας έτσι «ορθάνοιχτο» το παράθυρο της παραίτησης της κυβέρνησης σε περίπτωση που στο δημοψήφισμα της Κυριακής υπερψηφιστεί το «Ναι»!

«Τη Δευτέρα το πρωί θα σεβαστούμε την απόφαση του Ελληνικού λαού. Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού. Δεν είμαι ερωτευμένος με την καρέκλα. Όσο ο λαός στηρίζει τον λόγο για τον οποίο έγιναν πρωθυπουργός θα είμαι εδώ. Η όποια απόφαση του λαού την Κυριακή, θα γίνει αποδεκτή και θα εφαρμοστεί, και στη συνέχεια θα γίνει ότι προβλέπουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική συνέντευξή που παραχώρησε στην ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Πάνο Χαρίτο και Αντώνη Αλαφογιώργο!

Παράλληλα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως: «Η διαπραγμάτευση ήταν μια διαδικασία που δεν μας έλεγαν κάντε αυτό αλλά… υιοθετήστε το, με τελικό στόχο να το υπογράψω, να γυρίσω εγώ στην Ελλάδα και να πουν είναι μέτρα του Τσίπρα», ενώ αναφερόμενος στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ υπογράμμισε: «Βασική προϋπόθεση για να συνεννοηθεί κανείς με τους εταίρους του είναι η ειλικρίνεια. Αυτά τα παιχνίδια πρέπει να τελειώσουν. Δεν μπορείς να παίζει με έναν ολόκληρο λαό».

Επιπλέον, σε ότι αφορά στο αν τελικά υπήρξε τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών, τόνισε: «Η ανακοίνωση λέει ότι οι υπουργοί κάλεσαν την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί μέχρι τις 27 Ιουνίου τις προτάσεις των θεσμών. Εμείς λάβαμε την τελική πρόταση των δανειστών πριν την Παρασκευή. Δεν έδωσαν παράταση, δεν δίνουν άλλο κείμενο. Το κείμενο λοιπόν που έδωσε ο Γιούνγκερ είναι το ίδιο με δυο μικρές αλλαγές (ΦΠΑ) αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα και όχι στη κυβέρνηση μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και την έγκριση από την Βουλή. Οι προτάσεις που κατέθεσε ήταν προτάσεις ΔΝΤ δεν ήταν ευρωπαϊκές προτάσεις»

Σχετικά με το αν ανακοίνωσε στους εταίρους την απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στους εταίρους πριν το διάγγελμα το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Στις Βρυξέλλες στη συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ τους είπα πως αυτή η λύση δεν είναι βιώσιμη και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάνετε μια τέτοια πρόταση. Η Απάντηση ήταν από τον Άννα στον Καϊάφα. ‘’Όχι εμείς αλλά οι θέσμοι’’. Εκείνο το βράδυ διέκοψα το κυβερνητικό συμβούλιο για να τους ενημερώσω. Τους πήρα τηλέφωνο και τους ενημέρωσα. Η απάντηση που έλαβα δεν ήταν αρνητική. Ζήτησα παράταση. Κανείς δεν μου είπε όχι. Δεν αιφνιδίασα εγώ. Εγώ αιφνιδιάστηκα όταν την επόμενη μέρα στο eurogroup δεν μας δόθηκε η παράταση. Η Ευρώπη έχει μια ιστορία και τα δημοψηφίσματα είναι μέσα στον πυρήνα αυτής της ιστορίας. Δείτε τι έγινε στην Ιρλανδία. Οι Ιρλανδοί είπαν όχι και από την επόμενη ημέρα κάθισαν σε ένα τραπέζι και διαπραγματεύτηκαν. Κανείς δεν είπε στους Ιρλανδούς μη κάνετε δημοψήφισμα».
 
Top