Αρνητική ήταν η απάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο αίτημα παράτασης του προγράμματος βοηθείας προς την Ελλάδα, που είχε αποστείλει εκ νέου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η επιστολή του Ντόναλντ Τουσκ προς τον πρωθυπουργό, με την οποία τον ενημερώνει για την αρνητική απάντηση στο αίτημα παράτασης, περιήλθε στην κατοχή των Financial Times.

«Δυστυχώς, πριν την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup της 27ης Ιουνίου, η κυβέρνησή σας διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας. Συνεπώς, το Eurogroup δεν ήταν σε θέση να επεκτείνει την τρέχουσα οικονομική βοήθεια του EFSF μετά τις 30 Ιουνίου. Μετά από διαβουλεύσεις με τους ηγέτες, ελλείψει νέων δεδομένων, δεν βλέπω καμία προθυμία που να εναντιώνεται στη θέση που εκφράστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών κατά τη συνάντησή τους στις 27 Ιούνιου», αναφέρεται στην επιστολή.

«Κλείνοντας, θα πρέπει να σας υπενθυμίσω, ότι μετά τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας, σαν μέλος της Ευρωζώνης, η Ελλάδα μπορεί πάντα να ζητήσει οικονομική ενίσχυση από τους εταίρους της, σύμφωνα με τους κοινά συμφωνημένους κανόνες. Στην Ευρώπη, η πόρτα για διαπραγματεύσεις παραμένει πάντα ανοιχτή στο πνεύμα της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας», καταλήγει η επιστολή του Τουσκ.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup του Σαββάτου, είχε αποφασιστεί να μην γίνει δεκτό το αίτημα ολιγοήμερης παράτασης της συμφωνίας που κατέθεσε η Ελλάδα, προκειμένου να διενεργηθεί το δημοψήφισμα. Ωστόσο, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε στείλει εκ νέου επιστολή στους ηγέτες της Ευρωζώνης επαναφέροντας το αίτημα, που όμως δεν έγινε δεκτό.
 
Top