Εξέπνευσε ο χρόνος χρηματοδότησης από την Ε.Ε.

Παρά τον χρόνο χρηματοδότησης που εξέπνευσε σήμερα από τα ειδικά προγράμματα της Ε.Ε., βρέθηκε λύση στο πρόβλημα της φρούρησης των συνόρων του Έβρου. Η λύση για την εφαρμογή της ευρείας κλίμακας εθνικής επιχείρησης «Ασπίδα», για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, βρέθηκε την τελευταία στιγμή, με συγκεκριμένες κινήσεις που έγιναν από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα, από 5 - 10 Ιουλίου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μπαίνει σε εφαρμογή ενισχυμένο στρατηγικό σχέδιο στο Αιγαίο, με την μεγαλύτερη συμμετοχή του FRONTEX, σε προσωπικό και μέσα, καθώς στην πρόσφατη επίσκεψη του στην έδρα του Οργανισμού στην Βαρσοβία, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, συντονιστής επί θεμάτων μετανάστευσης, πέτυχε τον τριπλασιασμό της χρηματοδότησης για την Ελλάδα, από 6 δισ. σε 18 δισ. ευρώ.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Σε ότι αφορά στην επιχείρηση «Ασπίδα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε υπό τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Τζανέτο Φιλιππάκο, με τη συμμετοχή της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, αποφασίστηκε η συνέχιση της επιχείρησης της με νέο προσωπικό.

Η απόφαση αυτή, που εγκρίθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, περιλαμβάνει την αναδιάταξη των δυνάμεων και των επιχειρησιακών μέσων, σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την εθελοντική συμμετοχή 547 αστυνομικών.

Συγκεκριμένα, σήμερα, 30/6/2015, ήταν η τελευταία ημέρα της χρηματοδότησης για την κάλυψη των κονδυλίων που απαιτούνται για την συντήρηση των αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί στον Έβρο για την συμμετοχή τους στην επιχείρηση φρούρησης των συνόρων και ειδικότερα για τις εκτός έδρας αμοιβές τους, που δικαιούνται λόγω της μόνιμης απόσπασης μακριά από τα σπίτια τους.

Το πρόβλημα αυτό φαίνεται πως λύθηκε, καθώς υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς αστυνομικών που κατάγονται από την περιοχή του Έβρου, να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, εθελοντικά, δηλαδή, χωρίς αμοιβές εκτός έδρας, οπότε το πρόγραμμα συνεχίζεται με βάση και σχετική διαταγή που εστάλη χτες από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα παρέμενε σε εκκρεμότητα μέχρι σήμερα, λόγω της λήξης της χρηματοδότησης και συγκεκριμένα η σίτιση στα προαναχωρησιακά κέντρα φιλοξενίας και οι γενικότερες λειτουργικές ανάγκες τους.

Ωστόσο, μετά από επικοινωνία του Τζανέτου Φιλιππάκου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, εγκρίθηκε η χορήγηση μέσω εσωτερικού δανεισμού 6.000.000 ευρώ, και ήδη σήμερα δημοσιεύτηκε η απόφαση στο ΦΕΚ, ποσό που επαρκεί έως τον Δεκέμβριο, οπότε πιθανόν θα υπάρξει η νέα χρηματοδότηση από τα ειδικά προγράμματα.

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπογραμμίζεται ότι:

«Η εξέλιξη αυτή ανταποκρίνεται πλήρως στην εθνική και ταυτόχρονα ευρωπαϊκή ανάγκη επικέντρωσης των προσπαθειών της Ελλάδας για την ολοκληρωμένη διαχείριση της μετανάστευσης στα ανατολικά μας σύνορα και επιβεβαιώνει την σημαντική συνεισφορά της χώρας μας έναντι των υπολοίπων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της αρχής της αλληλεγγύης».
 
Top