Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη και σημαντική απόφαση της σχετικά σύντομης ιστορίας της αυτό το σαββατοκύριακο, γράφει το BBC.

Θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες την επόμενη εβδομάδα, στις ημέρες αβεβαιότητας πριν από το δημοψήφισμα; «Γιατί είναι τόσο δύσκολη αυτή η απόφαση και γιατί έχει σημασία;», διερωτάται το βρετανικό δίκτυο.

Η απάντηση στο δεύτερο, συνεχίζει το BBC, είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται απόλυτα στη στήριξη της ΕΚΤ, χωρίς την οποία θα κατέρρεαν.

Η απόφαση είναι δύσκολη, γιατί κάποια μέλη στο συμβούλιο της ΕΚΤ θα φοβούνταν ότι θα παραβίαζε όλους τους κανονισμούς της κεντρικής τράπεζας συνεχίζοντας να παρέχει στήριξη.

Από την άλλη, είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι η Ελλάδα θα χάσει τη διορία της 30ης Ιουνίου για την πληρωμή προς το ΔΝΤ και αυτό θα προκαλούσε αμφιβολίες για το αξιόχρεο των τραπεζών. Επίσης, το ισχύον πρόγραμμα θα έχει εκπνεύσει μέχρι τότε.

Οπότε, θα υπήρχαν μεγαλύτερες αμφιβολίες (σαν να ήταν απαραίτητες), για τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, από τη στιγμή που το ελληνικό κράτος είναι ο απόλυτος εγγυητής για τις τράπεζες που κατέχουν τόσο μεγάλο ποσοστό του ελληνικού χρέους.

Το θέμα είναι ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα έπρεπε να δανείζει σε αφερέγγυες τράπεζες, γιατί αν το κάνει θα είναι σαν να «πετάει» χρήματα και θα υπονοούσε ότι η κεντρική τράπεζα θα αθετούσε την κυρίαρχη ευθύνη της διατήρησης της αξίας και της ακεραιότητας του νομίσματος, αναφέρει το BBC.

Υπάρχει και κάτι άλλο όμως, συνεχίζει το δημοσίευμα. Η κεντρική τράπεζα υποτίθεται ότι πρέπει να παρέχει έκτακτο δανεισμό σε τράπεζες με αντάλλαγμα εγγυήσεις ή περιουσιακά στοιχεία. Αλλά αν ο ρυθμός της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες, εξαιτίας της αβεβαιότητας που δημιουργεί το δημοψήφισμα, τότε αυτές οι τράπεζες μπορεί να ξεμείνουν από εγγυήσεις.

Οπότε η ΕΚΤ, ενεργώντας μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, θεωρητικά θα ήταν απαγορευμένο υπό τους κανονισμούς της να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα μέσω του ELA στις τράπεζες. Οπότε λογικά αυτό θα σήμαινε ότι η ΕΚΤ θα έλεγε στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τις τράπεζες όπως έκανε έως τώρα.

Αξιωματούχοι και τραπεζίτες δηλώνουν στο BBC ότι το τελευταίο πράγμα που θέλει να κάνει η ΕΚΤ είναι να προκαλέσει απόλυτο οικονομικό χάος στην Ελλάδα, που θα ήταν συνέπεια όποιας δήλωσης αυτό το σαββατοκύριακο για περικοπή της υποστήριξης προς των ελληνικών τραπεζών.

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να θεωρηθεί ως παράγοντας οικονομικής κατάρρευσης στην Ελλάδα», ανέφερε πηγή κοντά στην κεντρική τράπεζα. «Θα προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο υποστήριξης των τραπεζών σε αυτές τις ημέρες αβεβαιότητας πριν από το δημοψήφισμα», πρόσθεσε.

 
Top