«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια», δηλώνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί τα τελευταία 24ωρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απαντώντας επί της ουσίας στη σχετική πρόταση των δανειστών.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα δεδομένα σε ότι αφορά την τιμή του ρεύματος.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, τα τελευταία έξι χρόνια οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος φθάνουν το 60%. Η Ένωση επικαλείται στοιχεία του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και του Συμβουλίου Ρυθμιστικών Αρχών Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER) που παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.

Όμως και τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες τοποθετούν την Ελλάδα στην τέταρτη θέση των χωρών της Ε.Ε. με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρισμού. Πρώτη με διαφορά είναι η Γαλλία (+10,2%), ενώ ακολουθούν το Λουξεμβούργο (+5,6%) και η Ιρλανδία (5,4%). Στην Ελλάδα, η μέση τιμή ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 ήταν 17,9 ευρώ ανά 100 kWh, αυξημένη κατά 5,2%. Όσο δε για τη συμμετοχή των φόρων και των εισφορών στην τελική τιμή του ρεύματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα φθάνει στο 32% της τελικής τιμής.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ήταν απολύτως αναμενόμενη η άμεση αντίδραση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος την ώρα που οι δανειστές ζητούν αύξηση του ΦΠΑ αναζητεί τρόπους μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Όμως η αντίδραση του Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν αφορά μόνο την αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχουν τεθεί πλέον με απόλυτη σαφήνεια τα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ αλλά και της ΔΕΗ ως προαπαιτούμενα για την επίτευξη συμφωνίας. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της ίδιας της Αγκελα Μέρκελ στο CNN ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στο μονοπάτι των σκληρών μεταρρυθμίσεων, ώστε να διασφαλίσει τη θέση της στην Ευρωζώνη.

Ο διαμελισμός της ΔΕΗ και η πώληση της σε κομμάτια, είναι μια από τις σκληρότερες μεταρρυθμίσεις!

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι απολύτως σαφής:

«Η ΔΕΗ δεν τεμαχίζεται και δεν πωλείται.»
 rizopoulospost.com
 
Top