Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στο πλαίσιο του εορτασμού για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015» στον Πειραιά, παραβρέθηκε χθες στην πλατεία Κοραή,  σε μια μεγάλη γιορτή για την παράδοση, όπου τα  μουσικοχορευτικά συγκροτήματα της Αδελφότητας Κεφαλληνίων και Ιθακησίων, της Ένωσης Γυναικών Κρήτης, της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια» και της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη», ξεδίπλωσαν την ιστορία του κάθε τόπου, με τη μουσική και τους παραδοσιακούς χορούς τους.   


Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τόνισε:
«Στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας», είχαμε 60 εκδηλώσεις, ήταν εδώ, οι σύλλογοι του Πειραιά, είδαμε ωραία χορευτικά, ακούσαμε ωραία τραγούδια. Να ευχαριστήσω και την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια» και τους Κεφαλληνίους και τους Ιθακήσιους, τον Σύλλογο Γυναικών Κρήτης και Αιγαίου και την Ένωση  Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη» για τη συμμετοχή τους. Είναι στο πλαίσιο της μεγάλης συμμετοχής που είχαμε από φορείς της πόλης και συλλόγους. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Νομίζω ότι όσοι είδαμε αυτό το πρόγραμμα στην πλατεία Κοραή, στο κέντρο του Πειραιά, περάσαμε καλά και εύχομαι να γίνουν παρόμοιες εκδηλώσεις και είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν στην πόλη».    
  

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Πειραιά παραβρέθηκε στη Φρεαττύδα, όπου πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για την Μάχη της Κρήτης από την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια»,  όπου μέλη της τραγούδησαν έντεχνα και ριζίτικα τραγούδια και χόρεψαν κρητικούς χορούς. Ακολούθησε συναυλία με τον Μανώλη Κονταρό. 


Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, επισήμανε:
«Πραγματικά ζούμε ευχάριστες ημέρες  στον Πειραιά αυτές τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου. Όπως είπε και ο υπουργός η ανάθεση από  την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Πειραιά, προκειμένου να γιορτάσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας ήταν μια ειδική επιλογή για την πόλη μας. Εκτός του συνεδρίου το οποίο έγινε όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη θάλασσα, τα λιμάνια, τις πόλεις – λιμάνια, παράλληλα, οργανώσαμε αυτές τις 60 και πλέον εκδηλώσεις, προκειμένου να αναδείξουμε εκτός από τη σχέση του Πειραιά με τη θάλασσα, τη ναυτοσύνη, το λιμάνι, να αναδείξουμε τον πολιτισμό του Πειραιά, να αναδείξουμε την ιστορία του Πειραιά, να αναδείξουμε τις σχέσεις του Πειραιά με τους συλλόγους, με τους Κρήτες, με τους Μανιάτες, με τους Κεφαλληνίους και άλλους. Να αναδείξουμε τον αθλητισμός μας, τις διαδρομές μας και τους ανθρώπους του Πειραιά.
Το πολύ  ευχάριστο για εμένα προσωπικά είναι η συμμετοχή του κόσμου του Πειραιά. Οι Πειραιώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής και συμμετείχαν σε αυτές τις πολύ ωραίες κατά την άποψή μου εκδηλώσεις. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την επιτυχή ολοκλήρωση του εορτασμού που τελειώνει αύριο το βράδυ, αλλά νομίζω ότι είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον, γιατί πιστεύω ότι όλοι μαζί στον Πειραιά μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα.
Να ευχαριστήσω τα μέλη της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια», όχι μόνο για την σημερινή τους παρουσία, αλλά διότι όποτε τους έχουμε ζητήσει ή όποτε έχουμε μια εκδήλωση είναι παρόντες με πολύ όρεξη, με πολύ μεγάλη διάθεση.
Τα 74 χρόνια από τη μάχη της Κρήτης, νομίζω ότι είναι μία σημαντική επέτειος. Όλοι γνωρίζουν, τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι και τα μικρά παιδιά στο σχολείο μαθαίνουν τη σημασία που είχε για την απελευθέρωση η μάχη της Κρήτης. Όλοι γνωρίζουν τη σημασία και τη μάχη που δόθηκε εκεί, για να είμαστε όλοι ελεύθεροι.
Να ευχαριστήσω το φίλο μου, τον Μανώλη Κονταρό που θα ακολουθήσει μετά γιατί κι εκείνος, όποτε του έχει ζητηθεί,  είναι παρόν σε εκδηλώσεις του Πειραιά και όχι μόνο.
Να ευχηθώ καλή διασκέδαση και να πω και αυτό που είπε ο υπουργός  ότι  ανεξάρτητα που θα γιορτάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, σε διαφορετική πόλη – λιμάνι στην Ευρώπη, αυτό το τριήμερο πλέον να γίνει θεσμός. Αυτή ήταν η πρότασή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι τέλος Μαΐου  πάντα να γιορτάζει ο Πειραιάς τη σχέση του με τη θάλασσα,  μέσα από πολλές παρόμοιες  εκδηλώσεις.
Ξέρω ότι είχαμε αδυναμίες και ελλείψεις, αλλά πιστεύω ότι  κάθε χρόνο θα γινόμαστε καλύτεροι και όλοι οι Πειραιώτες και όχι μόνο, να έρχονται και από την υπόλοιπη Αττική και οι τουρίστες μας, και κάθε τέλος Μαΐου να διοργανώνουμε μια τέτοια γιορτή για τη ναυτοσύνη και το λιμάνι μας. Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ».     
 
Top