Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στους εταίρους, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και το Eurogroup της 24ης Απριλίου θα κρίνει πολλά.



Μετά το πέρας του Euroworking Group στο Παρίσι, υπάρχει η αισιοδοξία ότι με αμοιβαίες υποχωρήσεις θα βρεθεί η "χρυσή τομή", αλλά αυτή δύσκολα θα έρθει στο προσεχές Eurogroup, όπως έχουν τονίσει κατά καιρούς διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.



Σύμφωνα με την "Καθημερινή" η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει σε κάποια μέτρα, που θα τις αποφέρουν περισσότερα από 4 δις ευρώ και θα πρόκειται αναμφίβολα για μεγάλη ανάσα στα ταμεία του κράτους.



Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα έσοδα αναμένονται από τις εξής πηγές:



1. Τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπ. Οικονομικών, υπολογίζεται η είσπραξη περίπου 600 εκατ. το 2015 από την ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε βάθος χρόνου προσδοκώνται 9 δισ.



2. Την περαίωση 64.000 υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια με μείωση από 33% έως 50% στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις για όποιον πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο παραιτούμενος από τα ένδικα μέσα. Αναμένονται έως και 200 εκατ. το 2015.



3. Τα αδήλωτα εισοδήματα. Οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν καθόλου δηλώσεις ή υπέβαλαν ανακριβείς δηλώσεις για εισοδήματα παρελθόντων ετών θα μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις για τα έτη αυτά, και να δηλώσουν όποια ποσά απέκρυψαν από την εφορία χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.



4. Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ με στόχο εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ ετησίως. Θα αντιμετωπιστεί με τη χρησιμοποίηση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων», μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου για την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ. Η εφαρμογή του εκτιμάται ότι θα «φέρει» έως 420 εκατ. φέτος.



5. Την αύξηση των φόρων πολυτελούς διαβίωσης. Τα εκτιμώμενα έσοδα θα προσεγγίσουν τα 20 εκατ.



6. Την εφαρμογή μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων. Στόχος 250-400 εκατ. το 2015.



7. Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για τις καταθέσεις εξωτερικού, με στόχο την είσπραξη 725 έως 875 εκατ. φέτος.



8. Την υποχρεωτική πληρωμή φόρων, προστίμων και τελών προς ΔΕΚΟ μέσω τραπεζών.




 
Top