Για πολλούς Έλληνες ο 71χρονος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι πιο μισητός ακόμα και από την Μέρκελ...
Ποιος τελικά είναι αυτός ο κακός-κομπλεξικός Γερμανός που μας κουνάει επιδεικτικά το χέρι και έχει συνήθως μόνο κακά λόγια να πει για την Ελλάδα; Έχετε αναρωτηθεί γιατί είναι τόσο κακός και κομπλεξικός; Και στ’ αλήθεια από πού πηγάζει αυτή η σκληρότητα, η οποία κάνει μερικές φορές τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να φαντάζει αρνάκι μπροστά του;
Γεννημένος στις 18
Σεπτεμβρίου του 1942 στο Φράιμπουργκ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποφάσισε να σπουδάσει οικονομικές και νομικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Το 1971, μάλιστα, του απονεμήθηκε και ο τίτλος του διδάκτορα της νομικής από το ομώνυμο πανεπιστήμιο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εργάστηκε ως δικηγόρος και αργότερα ως εφοριακός. Το 1969 παντρεύεται την Ίνγκεμποργκ Σόιμπλε, οικονομολόγο στο επάγγελμα, και αποκτούν τέσσερα παιδιά, τρεις κόρες και ένα γιο.
Η ενασχόληση του με την πολιτική αρχίζει σε πολύ μικρή ηλικία, καθώς ο χώρος ασκούσε πάντα ιδιαίτερη γοητεία στον κ. Σόιμπλε. Το 1961, σε ηλικία 19 ετών, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών γίνεται μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Γερμανικού Κόμματος (CDU), και 9 χρόνια αργότερα, το 1972, εκλέγεται αντιπρόσωπος στη γερμανική Βουλή (Bundestag). Το 1984 μετέχει, για πρώτη φορά, στη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό τον Χέλμουτ Κολ. Έχει διατελέσει υπουργός Ειδικών Υποθέσεων, υπουργός Εξωτερικών, και για κάποιο διάστημα αρχηγός της Καγκελαρίας.
Η αφοσίωσή του, η προσωπικότητα του και οι γνώσεις του, απογείωσαν την πολιτική καριέρα του Σόιμπλε, η οποία προσγειώθηκε ανώμαλα στις 12 Οκτωβρίου του 1990, ύστερα από δολοφονική απόπειρα εναντίον του. Συγκεκριμένα στις 12 Οκτωβρίου του 1990, ο τότε Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρευρίσκεται σε προεκλογική ομιλία του CDU στο Όπεναου, όπου είναι ο κύριος ομιλητής. Τη στιγμή που ανέβαινε στο βήμα για να ξεκινήσει την ομιλία του, πυροβολήθηκε τρεις φορές από ένα άτομο με διαταραγμένη ψυχική υγεία.Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως σημειώνει σχετικό αφιέρωμα ειδησιογραφικού πόρταλ.
Η πρώτη σφαίρα τραυμάτισε τον σωματοφύλακα του, που σωριάστηκε στο έδαφος, ενώ οι άλλες δύο βρήκαν τον στόχο τους, τον Η μία τον πέτυχε στο πρόσωπο και η άλλη στη σπονδυλική στήλη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Λίγες ημέρες αργότερα οι γιατροί του ανακοινώνουν ότι η σφαίρα που σφηνώθηκε στην σπονδυλική του στήλη, του προκάλεσε ολική παράλυση από τη μέση και κάτω.
Γεγονός, που θα τον καθήλωνε για πάντα σε αναπηρικό καροτσάκι και θα στιγμάτιζε τόσο τον ίδιο όσο και την κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Μία επίθεση δολοφονίας θα έκανε τους περισσότερους πολιτικούς να αποσυρθούν. Ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως γνήσιος Γερμανός δεν το έβαλε κάτω και αποδείχτηκε νικητής της ζωής και της πολιτικής σκακιέρας. Το 1991 επιστρέφει δριμύτατος στην κεντρική πολιτική σκηνή ως πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Αναδεικνύεται σε κεντρική φιγούρα της γερμανικής πολιτικής. Στη Γερμανία, θεωρήθηκε από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που ανέδειξε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα τις τελευταίες δεκαετίες και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον Χέλμουτ Κολ, όπως σημειώνει το boro.gr
Γι’ αυτό κανείς δεν εξεπλάγην όταν ο Καγκελάριος της Ενοποίησης, Χέλμουτ Κολ, του παρέδωσε τα ηνία του CDU, αναγνωρίζοντας το καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ο Σόιμπλε, από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, στην πτώση του τείχους του Βερολίνου. Το 1998 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεκδικεί την Καγκελαρία με αντίπαλο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά οδηγήθηκε σε μία απρόσμενη ήττα.
Δύο χρόνια αργότερα, το 2000, ξεσπάει το σκάνδαλο με τη χρηματοδότηση του CDU από έμπορο όπλων και ο κ. Σόιμπλε αναγκάζεται σε παραίτηση. Παρότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο αφορούσε την περίοδο Κολ, ο Σόιμπλε παραδίδει την προεδρία του κόμματος στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μάλιστα είχε πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη του σκανδάλου. Οι κακές γλώσσες λένε, μάλιστα, ότι η Ανατολικογερμανίδα πρωτοστάτησε γιατί ήθελε να βγάλει από τη μέση τόσο τον Χέλμουτ Κολ όσο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και πράγματι κατάφερε όχι μόνο να πάρει την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά και να γίνει η Σιδηρά Καγκελάριος.
Παρότι οι σχέσεις Μέρκελ – Σόιμπλε περνούν από διάφορα κύματα, σύντομα εξομαλύνονται. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της, 2005 – 2009, ο Σόιμπλε ορίζεται υπουργός Εσωτερικών, ενώ από το 2009 γίνεται ο τσάρος της γερμανικής οικονομίας. Της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρώπη και μίας από τις σημαντικότερες στον κόσμο.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γίνεται τόσο απαραίτητος στη Γερμανίδα καγκελάριο που όταν το
2010 υπέβαλε την παραίτηση του, γιατί έπρεπε να εισαχθεί στο νοσοκομείο, η Άνγκελα Μέρκελ την απέρριψε μη δεχόμενη κουβέντα. Δυστυχώς για την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε παραμένει όχι μόνο ο ισχυρός άντρας της γερμανικής οικονομίας, αλλά και μία από τις σημαντικότερες φιγούρες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής.