Το διαστημικό σκάφος Αυγή (Dawn) της NASA κατέγραψε δύο φωτεινά σημεία σε μια περιοχή του νάνου πλανήτη Δήμητρα (Ceres στα Λατινικά) κάνοντας τους επιστήμονες που παρακολουθούν το σκάφος και τον πλανήτη να αναρωτιούνται.
Η παραπάνω εικόνα λήφθηκε στην 19 Φεβρουαρίου από απόσταση μόλις 29.000 μίλια. Προηγούμενες εικόνες από το σκάφος έδειχνε μόνο μια λάμψη, η οποία ήταν εξίσου μυστηριώδης. Στη συνέχεια, έκπληκτοι οι επιστήμονες είδαν τελικώς ότι ήταν δύο οι λάμψεις – πιθανόν η μια λάμψη αντανακλά περίπου το 40% της λάμψης και έτσι ίσως φαίνονται δύο.
«Αυτό είναι πραγματικά απροσδόκητο και ακόμα ένα μυστήριο για μας», δήλωσε ο Ανδρέας Nathues, επικεφαλής της ομάδας που παρακολουθούν τον πλανήτη από το Ινστιτούτο Max Planck για την έρευνα στο Ηλιακό Σύστημα στο Γκέτινγκεν της Γερμανίας και συνέχισε «τα δύο φωτεινά σημεία εξακολουθούν να είναι πολύ μικρά για να μπορούν να τα δουν καθαρά με τη φωτογραφική μηχανή, αλλά παρά το μέγεθός τους, είναι ότι πιο φωτεινό στην Δήμητρα.»
Η πιο προφανής εξήγηση είναι να προέρχονται οι λάμψεις από πάγο που όμως θα αντανακλούσε περισσότερο από το 40% του συνόλου του φωτός που δέχεται ο πλανήτης. Η διαφορά μπορεί να εξηγηθεί από την ικανότητα της κάμερας του σκάφος από αυτή την απόσταση. Οι επιστήμονες έχουν ήδη εντοπίσει υδρατμούς που προέρχονται από την επιφάνεια του νάνου πλανήτη, κάνοντας έτσι τον πάγο την πιο πιθανή επιλογή.
Οι επιστήμονες έχουν επίσης προτείνει ότι θα μπορούσαν να είναι εναποθέσεις αλατιού. Από την άλλη πλευρά, η θέση των δύο σημείων τόσο κοντά μεταξύ τους μπορεί να είναι μια ένδειξη γεωλογικής προέλευσης, όπως κάποιο είδος ηφαιστειακής διαδικασίας, ενδεχομένως ακόμη και ηφαίστεια πάγου.
Σύμφωνα με τον Chris Russell, κύριος ερευνητής της αποστολής της Αυγής, τα φωτεινά σημεία εντός της ίδιας περιοχής μπορεί να υποδεικνύουν «ένα ηφαίστειο που δεν θα μοιάζει με τα δικά μας», αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για εικόνες υψηλότερης ανάλυσης. Δεν νομίζω ότι τα σημεία περιλαμβάνουν λάβα παρόμοια με εκείνη που καταγράφετε στη Γη, διότι θα ήταν πιο λαμπρά».
Θα μάθουμε περισσότερα όταν η Αυγή προσεγγίσει την Δήμητρα την επόμενη εβδομάδα και με περισσότερες εικόνες που θα έρθουν κατά τη διάρκεια των επόμενων 16 μηνών, σύμφωνα με τη NASA.
Δείτε βίντεο για την αποστολή της «Αυγής» στην Δήμητρα: