Η μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας αισθάνεται στριμωγμένη ανάμεσα σε δύο αντιτιθέμενα πυρά τα οποία αλληλοτροφοδοτούνται: από τη μία η άνοδος ενός φανατικού Ισλάμ και από την άλλη η έξαρση της ισλαμοφοβίας.



Οι μουσουλμάνοι της Γαλλίας καταδικάζουν γενικώς την σφαγή 12 ανθρώπων στο περιοδικό Charlie Hebdo αλλά τρέμουν στην ιδέα ότι θα υπάρξουν συνέπειες από αυτή την πράξη. Μόλις έγινε γνωστή χθες η είδηση του τρομοκρατικού χτυπήματος από φανατικούς μουσουλμάνους στην καρδιά του Παρισιού, οι μεγάλες μουσουλμανικές οργανώσεις της χώρας εξέφρασαν τη θλίψη τους και καταδίκασαν την επίθεση.


«Αυτή η βάρβαρη και μεγάλης βαρύτητας πράξη είναι επίσης μια επίθεση στην δημοκρατία και στην ελευθερία του Τύπου» δήλωσε το Γαλλικό Συμβούλιο μουσουλμάνων (CFCM). Η οργάνωση κάλεσε τους μουσουλμάνους κατοίκους της Γαλλίας να είναι προσεκτικοί «απέναντι σε κάθε προσπάθεια χειραγώγησης εκ μέρους εξτρεμιστικών ομάδων, όποιες και αν είναι αυτές».



Από την πλευρά της η Ενωση των Ισλαμιστικών οργανώσεων της Γαλλίας (UOIF), η οποία διάκειται φιλικά στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, καταδίκασε «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτή την εγκληματική ενέργεια και τις φρικτές δολοφονίες». Στο facebook ο θεολόγος Tariq Ramadan καταγράφει τον αποτροπιασμό του: «Δεν είναι ο Προφήτης που παίρνει εκδίκηση, είναι η θρησκεία μας, οι αξίες μας και οι ισλαμικές αρχές μας που προδόθηκαν και συλήθηκαν» αναφέρει.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Τζαμιών της Γαλλίας Mohamed Moussaoui, η οποία επιβλέπει 400 ναούς στη χώρα, δήλωσε «φρίκη από αυτό το δράμα που χτυπάει όλη τη Γαλλία».



Ο μουσουλμάνος διανοούμενος Ghaleb Bencheikh, ο οποίος παρουσιάζει την εκπομπή Ιslam στο δεύτερο κρατικό κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης καταδίκασε την επίθεση στο Charlie Hebdo. «Η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία. Αυτοί οι άνθρωποι παραβίασαν το Ισλάμ για να εξυπηρετήσουν τα εγκληματικά τους σχέδια» δήλωσε.

Ωστόσο, πολλοί διανοούμενοι και αξιωματούχοι του Ισλάμ στη Γαλλία φοβούνται πιθανή άνοδο των επιθέσεων. «Οι τρομοκράτες θέλουν να επιταχύνουν την ένταση» ανησυχεί ο Mohamed Moussaoui

Για τους περισσότερους μουσουλμάνους της Γαλλίας η επίθεση εναντίον του περιοδικού είναι μια παράδοξη τραγωδία. Οι τρομοκράτες που υποτίθεται ότι δρουν εξ ονόματος του Ισλάμ δίνουν επιχειρήματα σε εκείνους που μισούν τους μουσουλμάνους. Φοβούνται έτσι ότι οι εξτρεμιστές κάθε είδους θα βρουν πάλι έδαφος στη χώρα. «Η σφαίρα του φασισμού εκρήγνυται και πάλι. Η άκρα δεξιά θα κερδίσει πάλι. Φοβάμαι ότι οι Γάλλοι θα ευαισθητοποιηθούν πάλι σε ακραίες θέσεις» αναφέρει ο Hanan Ben Rhouma.



Στο προάστιο του Παρισιού Seine-Saint-Denis, όπου ζουν πολλοί ξένοι μουσουλμάνοι, ο πρόεδρος της Ενωσης των μουσουλμανικών οργανώσεων Hassen Farsadou φοβάται εκδικητικές πράξεις εναντίον μουσουλμάνων. «Φοβάμαι ότι θα αρχίσουν φωτιές σε τζαμιά. Για πρώτη φορά είπα στη γυναίκα μου που φοράει μαντήλα να προσέχει στο δρόμο» δηλώνει.

Για τον ισλαμολόγο Rachid Benzine «ξεκινάει μια πολύ δύσκολη περίοδος. Αυτή η ακραία πράξη γίνεται σε ένα πολύ πολύπλοκο κλίμα. Είναι ένας φαύλος κύκλος».







Πηγή


 
Top