Παρά την επιθυμία της Ελλάδας για απεμπλοκή του ΔΝΤ από τη συμφωνία διάσωσης, μια τέτοια εξέλιξη δεν φαίνεται πιθανή.

Στις πιέσεις για πλήρη ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην
επόμενη συμφωνία της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές αρχές θα υποκύψει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο τις δηλώσεις τριών αξιωματούχων οι οποίες έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, το να κρατήσει το ΔΝΤ τον ρόλο του στην Ελλάδα, θα αποτελέσει πλήγμα για τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιθυμεί να βγάλει την Ελλάδα από την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Α. Σαμαράς επιθυμεί μια «καθαρή έξοδο», αλλά την ίδια στιγμή δέχεται έντονες πιέσεις να δεχθεί περαιτέρω βοήθεια και εποπτεία, έτσι ώστε να γίνει με σίγουρο τρόπο η μετάβαση από το μνημόνιο στην επόμενη φάση.

«Επαναλαμβάνω καθημερινά ότι το πρόγραμμα τελειώνει και τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στο Βερολίνο.

«Λαμβάνω καθημερινά μηνύματα, θετικά και αρνητικά για τις προτάσεις που θα παρουσιάσει η Ελλάδα, προκειμένου να προχωρήσει μπροστά», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα αποδέχθηκε στις 27 Νοεμβρίου να συζητήσει για την πιστωτική γραμμή και το ρόλο του ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα ζήτησε να υπάρξει μια βραχυπρόθεσμη παράταση της τελευταίας αξιολόγησης από την τρόικα, έτσι ώστε να βγει το συντομότερο δυνατό από το μνημόνιο.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταίροι θα χρησιμοποιήσουν το «τείχος προστασίας» της ευρωζώνης για την Ελλάδα, ενώ το ΔΝΤ θα παρεμβαίνει «όπου είναι απαραίτητο».

Σύμφωνα με το Bloomberg, προκειμένου να περάσει η Ελλάδα στην πιστωτική γραμμή θα πρέπει καταρχήν να ολοκληρώσει επιτυχώς την τελευταία αναθεώρηση και να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις που θα γεφυρώνουν το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε αυτήν και τους δανειστές.

Στις 8 Δεκεμβρίου συνεδριάζει το Eurogroup, την ώρα που η πίεση στα ελληνικά ομόλογα παραμένει ισχυρή.

Ωστόσο ο ρόλος του ΔΝΤ στην επόμενη ημέρα δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης επιθυμούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μείνει ενεργό και να παρακολουθεί στενά το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Αξιωματούχος τονίζει στο Bloomberg ότι η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος ενδέχεται να πάει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, κάτι που έχει ζητήσει ήδη η Ελλάδα.

Πηγή: bankingnews.gr
 
Top