Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως ημετανάστευση είναι καλή για τη χώρα και πως οι πολιτικοί πρέπει να εξηγήσουν καλύτερα πως όλοι έχουν να κερδίσουν απ' αυτή, ως απάντηση στην άνοδο ενός νέου κινήματος που αντιτίθεται στην εισροή μουσουλμάνων μεταναστών.



Ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στη Γερμανία, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τη Συρία, υπερδιπλασιάσθηκε φέτος φθάνοντας περίπου τις 200.000 ενώ η καθαρή μετανάστευση βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο δεκαετίες.



Πολλοί Γερμανοί ανησυχούν για τα σχετικά κόστη, καθώς και ότι οι πρόσφυγες τους παίρνουν τις δουλειές.



Η ξαφνική άνοδος του κινήματος PEGIDA (Πατριώτες Ευρωπαίοι Εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης), που την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε μια συγκέντρωση 17.500 ανθρώπων κατά των μεταναστών στην ανατολική πόλη της Δρέσδης, έχει υποχρεώσει βουλευτές να δώσουν κάποια απάντηση.



"Ο κόσμος είναι περισσότερο ανοικτός και η μετανάστευση βοηθάει όλους. Όπως ακριβώς εμείς χρησιμοποιήσαμε εκατομμύρια πρόσφυγες και εκδιωχθέντες μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να την ανοικοδόμηση ... έτσι χρειαζόμαστε και σήμερα τη μετανάστευση", δήλωσε ο Σόιμπλε προς την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Μπιλντ" όταν ερωτήθηκε για τη δημοτικότητα του PEGIDA.



Το θέμα της μετανάστευσης έχει ανέβει στη γερμανική πολιτική ατζέντα. Μερικά μέλη του συντηρητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ ανησυχούν ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν ψήφους αν δεν απαντήσουν στους φόβους των πολιτών.



Ψηφοφόροι έχουν ήδη τιμωρήσει κυβερνήσεις σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων της Βρετανίας και της Σουηδίας, επειδή δεν έχουν αντιμετωπίσει το πολύ φορτισμένο θέμα της μετανάστευσης.



"Φυσικά πρέπει να ζούμε μαζί με μετανάστες. Αυτό θα αλλάξει την καθημερινή ζωή μας, αλλά δεν θα την κάνει χειρότερη, ως επί το πλείστον θα την βελτιώσει", πρόσθεσε ο Σόιμπλε, ο οποίος είναι μέλος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.



Ο Σόιμπλε δήλωσε ακόμη πως οι πολιτικοί πρέπει να εξηγούν καλύτερα τις αλλαγές στην καθημερινή ζωή και επανέλαβε σχόλια που έκανε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ λέγοντας πως ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται.



"Ο κόσμος έχει δίκιο να φοβάται την ισλαμιστική τρομοκρατία. Όχι όμως το ισλάμ", τόνισε.




 
Top